Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Οι IDF πρόσθεσαν ότι επτά στρατιώτες είχαν τραυματιστεί σοβαρά στην επίθεση σε μια βάση «δίπλα στην Μπινιάμινα» – μια πόλη περίπου 33 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία, όπως είπε, είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Golani των IDF στην περιοχή, η οποία εδρεύει μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της ένοπλης ομάδας δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν απάντηση σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό την Πέμπτη. Η ομάδα δήλωσε ότι στόχευσε τον καταυλισμό στο βόρειο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ένα «σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

 

Η επίθεση ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε ισραηλινή θέση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, Magen David Adom (MDA), δήλωσε νωρίτερα ότι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση – εκ των οποίων τρεις σοβαρά. Πρόσθεσε ότι 37 από αυτούς είχαν μεταφερθεί σε οκτώ περιφερειακά νοσοκομεία, είτε με ασθενοφόρο είτε με ελικόπτερο. Σε ανακοίνωσή της πριν η IDF επιβεβαιώσει τους θανάτους, η MDA ανέφερε ότι, μαζί με τους τρεις σοβαρά τραυματίες, 18 από τα θύματα ήταν σε μέτρια κατάσταση, 31 υπέστησαν ήπιους τραυματισμούς και εννέα άτομα «υπέφεραν από άγχος». Ο λόγος της απόκλισης στον αριθμό των κρίσιμων τραυματισμών μεταξύ MDA και IDF δεν είναι σαφής.

 

Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βάση χτυπήθηκε από ένα χαμηλού επιπέδου μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο – ένα σχετικά απλοϊκό όπλο που δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει συναγερμούς έγκαιρης προειδοποίησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, τα τηλεοπτικά δελτία, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές αναφορές έδειχναν πλάνα από οχήματα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, που μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομεία σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη ελάχιστες, αλλά πολλοί από τους τραυματίες φαίνεται ότι βρίσκονταν σε κοινόχρηστη καντίνα εκείνη τη στιγμή και αιφνιδιάστηκαν εντελώς. Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν μια άδεια τραπεζαρία με μια τρύπα στην οροφή.

 

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να παρέχει «ακλόνητη» υποστήριξη σε έναν από τους κορυφαίους συμμάχους της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ενέκρινε την ανάπτυξη μιας «συστοιχίας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και του σχετικού πληρώματος αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ισραήλ» για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας.

Οι ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν υποσχεθεί να προβούν σε αντίποινα – γεγονός που προκαλεί φόβους ότι η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να παρασυρθεί σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις