Το Neostrategy.gr επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν μετατραπεί σε χωματερή αμερικανικών άχρηστων ή προβληματικών όπλων. Κι’ αυτό, με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, της προηγούμενης αλλά και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Τώρα, αίφνης, ο «δελφίνος», Ν. Δένδιας, ανακάλυψε την … Αμερική. Οτι οι ΗΠΑ μας πούλησαν. Στο μεταξύ, όμως, χρόνια τώρα η Αθήνα συμπεριφέρεται ως «δεδομένο» γιουσουφάκι απέναντι τις ΗΠΑ και έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί από την Ουάσιγκτον.

Ο Νίκος Δένδιας, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, πήγε «πεσκέσι» στον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, την αναθεωρημένη συμφωνία για τις βάσεις («συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ»), με την οποία η Αθήνα εκτελούσε στο έπακρο κάθε απαίτηση της Ουάσιγκτον. Ακόμα και τις πλέον υπερβολικές, όπως επέκταση διάρκειας της συμφωνίας σε πέντε έτη και άνω, κ.λ.π.. Η συνάντηση των δύο, στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2021, ήταν από τις απειροελάχιστες που είχαν Δένδιας – Μπλίνκεν. Μέχρι τότε μόνο σε χειραψίες στον διάδρομο, στο περιθώριο διεθνών διοργανώσεων είχαν. Κι’ αυτό, παρ’ ότι ο Μπλίνκεν τακτικά συναντούσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τότε, προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα της μετατροπής της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανική βάση, με παράλληλες «διευκολύνσεις» σε ρόλο διακομιστικού σταθμού, προπαγάνδιζε το αφήγημα ότι οι ΗΠΑ, ως αντάλλαγμα, θα στηρίξουν γεωπολιτικά την Ελλάδα («το ιππικό θα μας σώσει») και ότι θα δώσουν αξιόπιστα οπλικά συστήματα για την ουσιαστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιστολή – φούσκα

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Α. Μπλίνκεν με επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έταζε κάθε λογής εξοπλιστικά «καλούδια» στην Ελλάδα. Βέβαια, οι γνώστες περί τα οπλικά συστήματα, με την πρώτη ματιά, αντιλαμβάνονταν ότι τα περισσότερα ήταν για … πέταμα. Κάτι, βέβαια, που σε off the record ενημερώσεις δημοσιογράφων, επισήμαιναν οι ηγεσίες των τριών Οπλων.

Δεν τολμούσαν, ωστόσο, να τα πουν δημοσίως, διότι προηγουμένως, ο πρωθυπουργός με το παρέλαβε την επιστολή Μπλίνκεν, εμφανίστηκε περιχαρής, πουλώντας (εξοπλιστικές) χάντρες στους … ιθαγενείς. Πόσο μάλλον, ο ίδιος τον Μάρτιο του 2024, είχε φτάσει στο σημείο να λέει: «Μας χαρίζουν έναν γάιδαρο και τον κοιτάζουμε στα δόντια;» Καλό θα ήταν κάποιος σύμβουλός του να του είχε ψιθυρίσει ότι οι παροιμία που ταιριάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι «ψωνίζουμε γουρούνι στο σακί».

Στα Επιτελεία, πάντως, παρέμενε μια αμυδρή «ελπίδα» ότι, μέσα στο σύνολο της σκαρταδούρας που προσφέρουν ως «δώρα» οι Αμερικανοί, θα επιλεγούν κάποια που είναι -επιχειρησιακά και οικονομικά- συμφέροντα για τις ελληνικές ΕΔ.

Κι’ όμως, χρειάστηκαν δέκα μήνες, για να καταλάβει ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ότι … άνθρακες ο θησαυρός. Στο μεταξύ, σε αυτό το διάστημα, με συστηματικές διαρροές, μέσω των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Αμυνας φιλοτεχνούσαν την εικόνα του μήνα του μέλιτος μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Πολύ περισσότερο, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Αμυνας, ως άλλοι ατζέντηδες αμερικανικών όπλων, τη μια διαφήμιζαν την πανάκριβη αγορά του αμερικανικού μαχητικού, F-35, την άλλη την -υποθετική- ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της νέας αμερικανικής φρεγάτας, Constellation, και άλλες χαριτωμενιές. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα FFG 62 Constellation Class Frigate, είναι, κατά τα λοιπά, φανταστικό, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι το καράβι έχει προβλήματα και, εάν τελικώς υπάρξει, θα δρομολογηθεί μετά από καμιά δεκαριά χρόνια.

 

Ο Ν. Δένδιας σε προσομοιωτή της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον έχουν βάλει στόχο ή έχει «στόχους»;

 

Τι «ανακάλυψε», λοιπόν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τώρα, ο Ν. Δένδιας; Ιδού τι ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καταρχάς, η αμερικανική πλευρά πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της δια της επιστολής Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, δεν τις έχει εκπληρώσει ως προς τις LCS και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για τα 4 C-130. Τα δε τεθωρακισμένα οχήματα Bradley που παρασχέθηκαν απαιτούσαν επισκευές της τάξης των 8 εκατομμυρίων το ένα. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το ζήτημα των ιπτάμενων τάνκερ. Εμείς είμαστε αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν».

Βασικά, «δεδομένοι» -όπως συχνά λέγει και ο Κ. Μητσοτάκης- στις ΗΠΑ είναι η κυβέρνηση, και αφού η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι η Αθήνα δεν θα της χαλάσει κανένα χατίρι, κάνει ό,τι θέλει.

Στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε επίσης: «Πρέπει να εξετάσουμε τον βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας για τις νέες μονάδες επιφανείας. Δυστυχώς, ενώ η αμερικανική πλευρά είχε δώσει διαβεβαιώσεις για αξιόπιστες LCS, τελικά παρέχει LCS οι οποίες έχουν πολλά προβλήματα. Συζητάμε συνεπώς μόνον για δωρεάν παραχώρηση αξιόπιστων LCS, χωρίς ανάγκες και κόστος μετατροπής. Με αυτή την προϋπόθεση, αν μας παραχωρηθούν, θα αποτελέσουν μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού». Κοντολογίς, το απορρίπτει το πακέτο έτσι όπως είναι σήμερα, παρ’ ότι χρόνια τώρα ακούγονται πάμπολλες φωνές για άχρηστα οπλικά συστήματα, τα οποία εξάλλου οι ίδιες οι αμερικανικές ΕΔ έχουν απορρίψει.

Αξιοπιστία στο ναδίρ

Μετά από αυτές τις παραδοχές Δένδια, είναι προφανές ότι η αξιοπιστία των δύο, πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας -στον αμυντικό τομέα- βρίσκεται στο ναδίρ. Το γεγονός ότι (ορθώς) προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, έστω και με καθυστέρηση, δεν τον απαλλάσσει των ευθυνών του. Αραγε, μετά από αυτό, ο Κ.Μητσοτάκης εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να κοιτάζουμε στα δόντια τον γάϊδαρο που μας «χαρίζουν» (ο κούκος αηδόνι, στην πραγματικότητα θα μας στοιχίσει);

Ενδεχομένως, ο Ν. Δένδιας προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, είτε γιατί θέλει να «παζαρέψει» κάτι καλύτερο με τους Αμερικανούς, είτε για να προφυλάξει τον εαυτό του και το προφίλ του ως «δελφίνου» – διεκδικητή, όταν έρθει η στιγμή, της ηγεσίας της ΝΔ. Με αυτή την τακτική του, όμως, που δείχνει ότι θέλει να φτιάξει ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά, δεν πολυπείθει. Το αντίθετο, το να υπερθεματίζει από τη μια υπέρ Μητσοτάκη, και από την άλλη να αφήνει αιχμές -μέσω διαρροών, πάντα- για την κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά δείχνει στόφα μεγάλου πολιτικού.

Τουναντίον, μάλιστα, παγιδεύεται από το περιβάλλον Μητσοτάκη και αυτοπαγιδεύεται και ο ίδιος. Στο μεταξύ, η «αγία οικογένεια» εξαπολύει σε βάρος του το ένα κτύπημα μετά το άλλο κάτω από τη ζώνη. Τη μια «διαρρέει» ότι θα τον στείλει στη Κομισιόν, την άλλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ.ο.κ.

Και ο ίδιος τρέχει πίσω από τις διαρροές για να τις διαψεύσει. Ακόμα και τώρα, σχεδόν δύο μήνες μετά την τελευταία διαρροή, αυτή τη δουλειά κάνει. «Απέχω από αυτή τη συζήτηση (σ.σ. για την ΠτΔ), η οποία εκτός όλων των άλλων είναι και άκαιρη», είπε στην «Καθημερινή». Και συνέχισε: «Σε ό,τι με αφορά, αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου. (…) Πιστεύω είναι ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής».

Ο (διόλου) μυστικός δείπνος Μητσοτάκη – Δένδια

Τα ίδια είχε πει, προηγουμένως, και στην ΔΕΘ. Αντίστοιχες διαψεύσεις (με διαρροές) έκανε, όταν τον έφεραν να προορίζεται για την Κομισιόν. Τώρα, εν μέσω ενός αρρωστημένου κλίματος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οπότε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, δεν πήγαν στη φιέστα Μητσοτάκη για τα 50χρονα της ΝΔ, ο Ν. Δένδιας αφενός παραβρέθηκε σε αυτήν (μικρό το κακό, «πελατεία» του πήγε να βρει), αφετέρου δέχτηκε να πάει στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, όπου, κατά την εφημερίδα «το Βήμα», έγινε «μυστικός δείπνος Μητσοτάκη – Δένδια».

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, στις 5 Οκτωβρίου 2024, «ο πρωθυπουργός είχε πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

Φωτογραφία από τα Χανιά που ανάρτησε στο twitter ο Ν. Δένδιας

Γιατί, ενώ τη στιγμή που το μέγαρο Μαξίμου ψήνει το ψάρι στα χείλη του υπουργού Αμυνας, δέχτηκε να πάει ο «δελφίνος» Δένδιας εκεί, δείχνοντας έτσι ότι, σε μια περίοδο που στη ΝΔ υπάρχει αναταραχή και αμφισβητείται ο Κ. Μητσοτάκης, αυτός προέβη στις συγκεκριμένες κινήσεις δείχοντας έτσι ότι του παρέχει στήριξη, παραμένει αδιευκρίνιστο. Οπως και να’ χει, δείχνει να έχει παγιδευτεί.

Δημοσίευμα του «Βήματος», εμμέσως πλην σαφώς, φέρει τους Αμερικανούς γερουσιαστές, που πάντως δεν ήταν από την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των ΗΠΑ, να ζήτησαν την παρουσία Δένδια. Αγνωστο εάν ισχύει, αλλά σκόπιμο είναι να γνωρίζουν τα διάφορα κέντρα διαρροών και τα «βαθιά λαρύγγια» ότι το να εμφανίζεται ένας «δελφίνος» ως εκλεκτός της πρεσβείας και της Ουάσιγκτον, δεν είναι ό,τι θετικότερο για την ανέλιξή του. Τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Τι απάντησε γι’ αυτό στην «Καθημερινή»; Μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! «Τα Χανιά είναι μία πολύ όμορφη πόλη. Στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη με την ιδιαίτερη αύρα, με είχε καλέσει και ο αείμνηστος πατέρας του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Έχει εξαιρετική θέα στη Σούδα. Η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά φιλόξενοι οικοδεσπότες».

Και όταν του επισημάνθηκε ότι, «κατά καιρούς πολλά λέγονται και γράφονται για την προσωπική σχέση σας με τον πρωθυπουργό», ο ίδιος παρουσίασε τη σχέση του με τον Κ. Μητσοτάκη ως τις … μικρές Ολλανδέζες που, ευτυχείς, με ξεπλεκες τις κοτσίδες τους τρέχουν στους αγρούς με τις τουλίπες. Τι να πει, κανείς; Κι’ όλα αυτά, ενώ η κοινωνία στενάζει υπό το βάρος των πολιτικών Μητσοτάκη. Πρόσωπο που αμφισβητείται από σημαντική μερίδα του κόμματός του, του οποίου τα ποσοστά καταρρέουν και το μόνο που τον κρατάει την κυβέρνηση είναι η ανυπαρξία αντιπολίτευσης.

Σε διπλό ταμπλό;

Εκτός και εάν ο Ν. Δένδιας παίζει σε διπλό ταμπλό και ουδόλως θέλει να «αντικαταστήσει» -στην παρούσα- τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφερόμενο στον δήθεν «μυστικό δείπνο» στα Χανιά, το «Βήμα» ισχυρίζεται ότι εκεί «ο πρωθυπουργός και ο νούμερο ένα δελφίνος του είχαν μακρά συζήτηση σε ένα δείπνο που ίσως μεταβάλει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ».

Είναι αδιευκρίνιστο εάν κάτι τέτοιο ισχύει ή πρόκειται για ένα ακόμη κτύπημα της «αγίας οικογένειας» κάτω από τη ζώνη στον Ν. Δένδια. Θα αναμένουμε τις πολλοστές διαρροές διάψευσης ή επιβεβαίωσης των «κύκλων Δένδια», που πλέον έχουν καταντήσει αστείο.

Ο Ν. Δένδιας σε πρόσφατη συμμαχική άσκηση. Μάλλον προσπαθεί να επιλέξει «στόχο»

Ιδού, όμως, τι αναφέρει το δημοσίευμα: «Ενώ άπαντες θεωρούσαν δεδομένη την καχυποψία στη σχέση Μητσοτάκη – Δένδια, αιφνιδίως η κατάσταση άλλαξε. Ο υπουργός Αμυνας παρευρέθηκε στο street party για τα 50χρονα της ΝΔ στη Ρηγίλλης, σε αντίθεση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, εμφάνιση που ερμηνεύθηκε ως στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αμέσως μετά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με τον πρωθυπουργό και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του στα Χανιά ενόψει της συνάντησης που είχαν την επόμενη ημέρα με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι οικοδεσπότες του επέδειξαν τέτοια γαλαντομία ώστε ο Δένδιας αισθάνθηκε υποχρεωμένος να στείλει ένα τριαντάφυλλο για «ευχαριστώ» στη Μαρέβα Μητσοτάκη. Η φιλοξενία, από τα λίγα που διέρρευσαν, δεν έμεινε στα τυπικά. Ο πρωθυπουργός και ο νούμερο ένα δελφίνος του είχαν μακρά συζήτηση σε ένα δείπνο που ίσως μεταβάλει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ».

Μιλάμε για ξεκαρδιστικά επεισόδια στο «σήριαλ της ΝΔ». Από τη μεριά της, η εφημερίδα «Αυγή» σημειώνει ότι «η είδηση είναι ότι στη συνάντηση (σ.σ. στα Χανιά) ο πρωθυπουργός κάλεσε εκτάκτως τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια. Κι αυτό μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί -και υποστηρικτές φυσικά του Ντόναλντ Τραμπ– γερουσιαστές δεν μετείχαν στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου, συμμετέχουν στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο δεν κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ούτε τον αρμόδιο για τα ενεργειακά, Θεόδωρο Σκυλακάκη». Σε μερίδα των ΜΜΕ, πάντως, παρουσιάζεται ως άσχημη η σχέση Γεραπετρίτη – Δένδια.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις