«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε δύο Τούρκους κυβερνήτες ιστιοφόρου σκάφους που είχε εντοπιστεί με 53 άτομα ανοικτά της Καλύμνου να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό την αποφυγή ακινητοποίησής τους από τους λιμενικούς.

Το ιστιοφόρο σκάφος είχε ξεκινήσει από τα γειτονικά παράλια και είχε ως προορισμό του την Ιταλία.

Οι διωκτικές Αρχές συνέλαβαν και παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη δύο Τούρκους, ηλικίας 26 και 25 ετών αντίστοιχα, ως τους κυβερνήτες του ιστιοφόρου σκάφους, καθώς και έναν 33χρονο Αφγανό που φέρεται ως ο «βοηθός» τους.

Οι τρεις αλλοδαποί δικάστηκαν προχθές από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο τους έκρινε ένοχους και επέβαλε:

Στον 26χρονο Τούρκο, συνολική ποινή κάθειρξης 361 ετών και έξι μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 5.100.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον 25χρονο Τούρκο, συνολική ποινή κάθειρξης 358 ετών, φυλάκιση έξι μηνών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 5.100.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη

Ο 33χρονος από το Αφγανιστάν καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 8 ετών και έξι μηνών ενώ του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023 το μεσημέρι, όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης FRONTEX εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλύμνου, ιστιοφόρο σκάφος με 53 επιβαίνοντες.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. O χειριστής του ανωτέρω σκάφους προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στη συνέχεια σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ιστιοφόρου.

Αμέσως μετά, οι 53 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Λέρου και κατόπιν, σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή του νησιού.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, 24, 25 και 32 ετών, για παράβαση του Ν. 4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση ζωής σε κίνδυνο», του άρθρου 169 Π.Κ. «Απείθεια» και του άρθρου 187 Π.Κ. «Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση».

Το ιστιοφόρο σκάφος κατασχέθηκε από το Λιμεναρχείο Λέρου.

rodiaki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις