Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή  – Αθώοι και οι 10 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ένοχοι για την κατηγορία της πρόκλησης της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως στην κακοκαιρία Ιανός κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Και στους τέσσερις καταδικασθέντες, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μήνες με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ η εισαγγελική πλευρά είχε προτείνει 18 μήνες.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι 10 κατηγορούμενοι είναι αθώοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

 

Έφεση προανήγγειλε ο Αγοραστός: «Με ποιο σύστημα πήγα να τα βάλω»

 

Αιχμές για την καταδίκη του άφησε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος ανέφερε: «Σήμερα πραγματικά νιώθω και ξαναλέω αυτό με το οποίο τελείωσα την απολογία μου: με ποιο σύστημα πήγα να τα βάλω».

Ο κ. Αγοραστός θα προσβάλλει την απόφαση με έφεση. «Θεωρώ ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καταλαβαίνω ότι στην πολιτική ζωή υπάρχουν δίκες σκοπιμότητας για να ικανοποιήσουν το κοινό αίσθημα ή να βγουν κάποιοι από το κάδρο. Και εδώ φαίνεται καθαρά ότι μετά τον Ιανό αυτό επιχειρείται από πολλούς και από τον λαϊκισμό που οπλίζει τα χέρια στα τρολς, στα μποτς», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην περιφερειάρχης ανέφερε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε ποινική ευθύνη για την πλημμύρα. «Μια πλημμύρα χιλιετίας, μία πλημμύρα που μόνο ο Θεός μπορούσε να σταματήσει, κατά τις απόψεις, τις διαγνώσεις των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2018 είχε κάνει αναφορά στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τις χρηματοδοτήσεις στις περιφέρειες, την οποία, όπως είπε, ο κ. Ντογιάκος είχε παραπέμψει στη Βουλή για διερεύνηση 22 υπουργών, χωρίς γνωστά αποτελέσματα. Παράλληλα, είπε ότι το 2016 είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν γίνουν έργα, θα υπάρξουν πλήμμύρες.


Απογοήτευση εκφράζει η πλευρά της φαρμακοποιού από το Μουζάκι που πέθανε

Έκπληξη και απογοήτευση εξέφρασαν οι δικηγόροι της φαρμακοποιού από το Μουζάκι Ευδοκίας – Μυρτούς Πλακιά, που πέθανε επιστρέφοντας στο σπίτι της, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, κι ενώ έπεσε με το αυτοκίνητό της στα νερά του ποταμού.

«Με μεγάλη μας απογοήτευση ακούσαμε σήμερα την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων που απάλλαξε τους κατηγορουμένους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, παρότι έκρινε τέσσερις εξ αυτών ένοχους για τη διαδικασία της πλημμύρας», είπε η δικηγόρος Βασιλική Σούφλα.

Ο έτερος δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Σκύφτας τόνισε ότι η οικογένεια της φαρμακοποιού θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που της παρέχει ο νόμος «προκειμένου να διεκδικήσει την αθώωση του ανθρώπου που χάθηκε, καθώς ο θάνατος των ανθρώπων δεν ήταν ατύχημα, ούτε κακιά στιγμή. Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού».


pl


deltio-oik-plakia

«Η απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δικαίωσή μας» δηλώνουν πληγέντες

Ικανοποίηση για την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων εξέφρασαν πληγέντες από την πλημμύρα, σύμφωνα με τον συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας Βασίλειο Κωστή.

«Συνεχίζουμε στο επόμενο βήμα που είναι οι αστικές μας διεκδικήσεις στα διοικητικά δικαστήρια, δήλωσε προσθέτοντας: «Σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας, ωστόσο θεωρούμε ότι η απόφαση είναι εμπεριστατωμένη και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δικαίωση των εντολέων μου».

«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο», είπε ο δικηγόρος Γιώργος Ζορμπάς που εξήγησε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σε αστικό και ποινικό επίπεδο, καθώς οι καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση.

Τρεις νεκροί και μεγάλες καταστροφές

Η κακοκαιρία Ιανός έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας το 2020 και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, αλλά και μεγάλες καταστροφές στην περιοχή.

Στη δίκη, οι κατηγορούμενοι διώχθηκαν για πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

Στην υπόθεση που διήρκησε σχεδόν πέντε μήνες κατέθεσαν περισσότεροι από 40 μάρτυρες μεταξύ των οποίων πραγματογνώμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, αξιωματικοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις