Ποιος είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Stevens Institute of Technology και διευθυντής της Moody’s Analytic που συμβουλεύουν σταθερά τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Πέπλο μυστηρίου έχει σκεπάσει τη διαδρομή μιας σχέσης με ρίζες από την ομογένεια και πλούσιο επαγγελματικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Ο λόγος για τη συνύπαρξη του Στέφανου Κασσελάκη και του διακεκριμένου οικονομολόγου, Δρος Βασίλη Κατσικιώτη.
- Από τον Κώστα Καββαδία
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Stevens Institute of Technology και διευθυντής της Moody’s Analytics γνωρίζει αρκετά καλά τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μάλιστα είχε επιδιώξει πριν από μια δεκαετία να δημιουργήσει κι ένα fund, δίχως επιτυχία.
Ο κ. Κατσικιώτης φέρεται ότι έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στον επαναπατρισμό και στις εγχώριες πολιτικές φιλοδοξίες του Στέφανου Κασσελάκη, αποτελώντας έναν από τους ανθρώπους που συμβουλεύουν σταθερά στην πορεία του τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα από τα πρώτα βήματα της γνωριμίας των δύο ανδρών ήταν το fund Astarte Capital Management, που αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική επιχειρηματική ενασχόληση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μια κλειστή ομάδα Ελληνοαμερικανών με σκοπό τον εντοπισμό κεφαλαιακών ευκαιριών σε ακίνητα για να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό.
Μέσω του fund που είχαν ιδρύσει οι μέτοχοι, ανάμεσά τους και ο 26χρονος Στέφανος Κασσελάκης, στόχευαν στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Επικεφαλής της νεοσύστατης εταιρίας ορίστηκε ο οικονομολόγος Βασίλης Κατσικιώτης, ο οποίος δύο χρόνια αργότερα βίωσε μια σύντομη εμπειρία με την τοποθέτησή του ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκεσε όμως μόλις έναν μήνα για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ο Στέφανος Κασσελάκης εργάζεται για το fund, έχοντας την κρίσιμη αποστολή να προσελκύσει επενδυτές που θα πειστούν από την επιχειρηματική ιδέα και θα ενισχύσουν το εγχείρημα με χρήματα. Οι προσδοκίες κατέρρευσαν σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα και η εταιρία πια αποτελεί μακρινή ανάμνηση, δίχως να μπορεί κανείς να τη βρει ούτε έπειτα από αναζήτηση στο διαδίκτυο αλλά ούτε και στο βιογραφικό του Στέφανου Κασσελάκη.
Η παραπάνω τραυματική εμπειρία φαίνεται πως τον ώθησε άμεσα στον χώρο της ναυτιλίας. Ο Βασίλης Κατσικιώτης είχε δείξει όμως την εμπιστοσύνη του στον Στέφανο Κασσελάκη, αντιμετωπίζοντάς τον ως «πουλέν», καθώς ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που ανίχνευσαν το ταλέντο του στην επικοινωνία. Δείγμα της αυτοπεποίθησης του οικονομολόγου, την οποία εξέπεμπε για την επιτυχία της Astarte Capital Manegement, ήταν και οι δηλώσεις του στο περιοδικό του «Εθνικού Κήρυκα», όπου εξηγούσε την προέλευση του ονόματος του κερδοσκοπικού fund.
«Η Αστάρτη ήταν σημαντική θεά των Φοινίκων, που λατρεύτηκε στην Τύρο και τη Σιδώνα, απ’ όπου την πήραν και οι Κύπριοι. Ηταν θεά της γονιμότητας, της δημιουργίας, της καλαισθησίας και της γυναικείας χάρης» ανέφερε με γλαφυρότητα τότε ο κ. Κατσικιώτης, και το δημοσίευμα συμπλήρωνε: «Η Astarte Capital Management ξεκινά τη δράση της στην Ελλάδα με ένα κεφάλαιο των 250 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προορίζονται για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την εξυγίανσή τους και σε άλλους τομείς με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών».
Οι αρκετά φιλόδοξοι στόχοι και η πίστη στην… πειθώ του Στέφανου Κασσελάκη έφταναν μέχρι και στη συμβολή της δημιουργίας ελληνικής Ριβιέρας, αλλά αποδείχτηκαν ανέφικτοι.
Ο Βασίλης Κατσικιώτης αποτελεί ένα από τα πιο εδραιωμένα πρόσωπα της ομογένειας στις ΗΠΑ. Από το 2011 δραστηριοποιείται σε τομείς που αφορούν θέματα στρατηγικών επενδύσεων και διαχείρισης κινδύνου εταιριών, επενδυτών και θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Η θητεία του στην κυβέρνηση Τσίπρα
Το προφίλ του και το ενδιαφέρον του για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τον έφεραν στο κατώφλι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον τοποθετεί επικεφαλής, έπειτα από αρκετή καθυστέρηση, που αποδόθηκε σε γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά είχε προκαλέσει την αντίδραση του κ. Κατσικιώτη.
«Ηθελημένα κάποιοι, επειδή τώρα γίνονται επιλογές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, θέλουν να με αφήσουν απέξω» είχε καταγγείλει σε συνέντευξή του με νόημα. Το τότε στέλεχος της Credit Suisse στη Νέα Υόρκη ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Μόλις όμως, έναν μήνα μετά, και με κυρίαρχη αιτία την ολιγόμηνη θητεία που προέβλεπε το ΦΕΚ του διορισμού του, ο κ. Κατσικιώτης δημοσιοποίησε την αποχώρησή του, εγκαταλείποντας αιφνιδίως το νέο του πόστο, χωρίς στην πραγματικότητα να εργαστεί ποτέ σε αυτό.
Το «διαζύγιο»
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές εκείνης της περιόδου, πραγματική αιτία της σύντομης παραμονής του δεν ήταν η χρονική διάρκεια της θητείας του, όπως είχε επικαλεστεί, αλλά το ύψος του ετήσιου μισθού που θα λάμβανε, ο οποίος, παρότι άγγιζε τα 220.000 ευρώ, εξαιτίας της εκκαθάρισης της Εφορίας το καθαρό ποσό θα έπεφτε στα 104.000 ευρώ.
Ο Βασίλης Κατσικιώτης δοκίμασε πρόσφατα την τύχη του στον πολιτικό στίβο, και συγκεκριμένα σε αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου με τον συνδυασμό του «γαλάζιου» υποψηφίου Κώστα Πιτσιόρλα, όμως κατετάγη μόλις 12ος, μένοντας μακριά από τις εκλόγιμες θέσεις.
Από τότε συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφερθεί στη διαχρονική αξία του φιλελληνισμού – και μάλλον σε αυτό το πλαίσιο έχει στραμμένες τις κεραίες του και στις διαρκείς εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, που έχουν μόνιμο πρωταγωνιστή τον καλό του φίλο Στέφανο Κασσελάκη.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις