Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου – «Ποιος θα κυβερνήσει θα αποφασίσει ο λαός σε τρία χρόνια» – Δείτε βίντεο

Αντιπαράθεση είχαν στην ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν». Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε τρία χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε με φόρα».

Δείτε το βίντεο με τον «διάλογο» Ανδρουλάκη- Μητσοτάκη:

Αναλυτικά ο διάλογος:

Ανδρουλάκης: Το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι παρελθόν. Πρέπει να ξεκαβαλήσετε από το καλάμι. Όσο συνεχίζετε αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τόσο επιταχύνετε την έξοδο σας από το Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου.

Μητσοτάκης: Αν υπάρχουν – που μπορεί να υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές – αυτές δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα. Και τοιέχω αποδείξει. Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε υποθέτω εσείς. Ελάτε με φόρα – που έλεγε και η κα Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε 3 χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν.

Επίθεση Μητσοτάκη σε Παππά

Νωρίτερα, επίθεση κατά του Νίκου Παππά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ότι κατά την ομιλία του απουσίαζε.

Όπως είπε, αυτή θα είναι η τακτική του, καθώς δεν αναγνωρίζει τον κ. Παππά ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό ο οποίος είναι καταδικασμένος με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «δεν θα χαιρετηθώ, δεν θα χαριεντιστώ», ερμηνεύεται ως αιχμή για τον Αντώνη Σαμαρά, που σε πρόσφατη εκδήλωση χαιρετήθηκε ένθερμα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, αφότου ο πρωθυπουργός, έκανε την παρατήρηση πως πρέπει όλοι να περιορίζονται στον χρόνο και τη θεματολογία της συζήτησης προκειμένου η συζήτηση στη Βουλή να μην διαρκεί στον χρόνο 7-8 ώρες, έκανε ειδική αναφορά στον κ. Παππά.

Δείτε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Θα ξεκινήσω με μία πολιτική παρατήρηση», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτή την τοποθέτηση και θα την κάνω μία μόνο φορά».

Όπως είπε συγκεκριμένα, «δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Και αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλεyτικός σεβασμός. Αυτό επιβάλλει αυτή η φράση. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση. Και βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση. Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό -εντός εισαγωγικών- αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου».

Στην συνέχεια είπε, «όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει βηματισμό και αρχηγό, προφανώς θα είμαι πάλι εδώ για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστή, κοινοβουλευτικά πολιτική αντιπαράθεση και μην απορήσετε, γιατί αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό, της ΚΟ και του κόμματος, με την προϋπόθεση ότι τα δύο πρόσωπα αυτά θα συμπίπτουν στην ιδιότητά τους».

«Και αυτό συνιστά κοινοβουλευτισμός. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου την στάση. Έχουμε να κάνουμε με αρχηγό αντιπολίτευσης μεταβατικό και κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποιου ομιλεί. Του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Γκλέτσου. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει αρχηγό και βηματισμό θα είμαι εδώ για να κάνουμε σωστή και θεσμική αντιπαράθεση. Μην απορήσετε λοιπόν αν αναχωρήσω και στην δευτερολογία σας γιατί αυτή θα είναι η στάση μου έως ότου εκλέξετε αρχηγό», είπε.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται»

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας». «Έχω την αίσθηση ότι κάνατε μια στροφή 360 μοίρες και βρίσκεστε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν τη διαδικασία», είπε, λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την επιχειρηματολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να παρουσιάσει τη ΝΔ σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, αποδοκιμάστηκε το 2023 από τον ελληνικό λαό. «Είμαστε μια κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε.

Κάνοντας σαρδάμ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το ΠΑΣΟΚ, αντί για το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «λάθος, το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται», ρωτώντας αν διαφωνεί με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, λέγοντας ότι γι’ αυτό οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων. «Εδώ και 3 μήνες ο ΠτΒ προσπαθεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για νέο Συνήγορο του Πολίτη που έχει λήξει εδώ και 7 μήνες. Προτείναμε πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Και εδώ και 3 μήνες δεν έχουμε πάρειμια απόφαση. Δηλαδή τι θέλετε; να το αναθεωρήσουμε το άρθρο του Συντάγματος για να μην απαιτείται μεγάλη πλειοψηφία;», ανέφερε.

Για τις πυρκαγιές

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις φετινές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα κάποια πράγματα που ακούστηκαν ότι οι πυροσβέστες δεν έσβηναν τις φωτιές. «Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση που καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη στη φωτιά της Αττικής, που κατέβηκε μέσα από το ρέμα.

Όπως είπε, πλέον θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις πολύ προσεκτικές στα ρέματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. «Τα καταφέραμε; Όχι. Κάναμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια. οι καθαρισμοί, τα drone, έγιναν στο λεκανοπέδιο. Θα συμφωνήσω ότι τα δάση του λεκανοπεδίου και τα περιαστικά δάση πρέπει να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού γιατί προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα για εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι προτείνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, χαρακτήρισε fake news τα περί ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι ήδη επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε δάση και δεν απαιτείται να καούν. «Σταματήστε με τα fake news», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποδεικνύει όσα έχουν ήδη γίνει από την Πολιτική Προστασία. «Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», ανέφερε.

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων»

Υψηλούς τόνους επέλεξε ο πρωθυπουργός και για το ζήτημα του πατριωτισμού, θέτοντας στο στόχαστρό του και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ. «Ο πατριωτισμός δεν είναι έννοια που πρέπει να την διαφημίσουμε. Είναι στάση ζωής και φαίνεται μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις. Έχω μιλήσει για την παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι. Με την ενίσχυση των εξοπλιστικών. Έχω μιλήσει για το αν προστατεύουμε αυστηρά και δίκαια τα σύνορα μας. Και είναι πατριωτισμός να δημιουργούμε μια ισχυρή εθνική οικονομία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο. Δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα όταν μίλησα για πατριώτες της φακής οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγηθήκατε», ανέφερε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο «πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια», ανέφερε.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Χαρίτσης, που είπε ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική στο μεταναστευτικό. «Τον ρωτώ αν η άλλη πολιτική που εισηγείται είναι η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19. Αν αυτό λέει, τότε σας λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την πολιτική ούτε πρόκειται να γυρίσουμε σε αυτή. Δεν είναι η πολιτική μας των ανοικτών συνόρων της Μόριας και της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών προσφυγόπουλων», κατέληξε.

Παππάς: Θεσμικό ατόπημα η διπλή απουσία του από την ομιλία μου στη Βουλή

Ο Νίκος Παππάς με τη δευτερολογία του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που λίγο νωρίτερα ανέφερε ότι δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό αποχώρησε επιδεικτικά κατά την ομιλία του, στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα ενώ συνέχισε λέγοντας: «θέλω να του πω ότι δεν είναι απαραίτητο να με συμπαθεί. Περιμέναμε και ξέραμε ότι την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου ότι θα την εργαλειοποιήσει ο κ.Μητσοτάκης δεν περιμέναμε αυτό το θεσμικό ατόπημα. Τα περί χαριεντισμού δεν τα σχολιάζω γιατί δεν απευθυνόταν σε εμένα.

Έχει και ο ίδιος ιστορικό ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τώρα θέλει να επιλέγει και ποιος θα ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν δικαιούται να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Όλα όσα λέει εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Αποδεικνύεται ότι είναι ασεβής προς τον κανονισμό, δειλός γιατί δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός».

Ο Νίκος Παππάς κατέληξε: «Στίγμα η σημερινή του συμπεριφορά. Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά σας αλλά το ποιος θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο δεν είναι δική του δουλειά. Τελεία και παύλα».

Ανδρουλάκης: Δεν είμαστε μανιχαΐστές

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «32 νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει του 4765 μέχρι του νέου νόμου που ψήφισε» η κυβέρνηση χθες. «Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι ήταν σοβαρή μεταρρύθμιση όταν έχετε κάνει 32 νομοθετικές παρεμβάσεις σε τόσο χρόνο;», ρώτησε, αρνούμενος ότι στο ΠΑΣΟΚ είναι μανιχαΐστές, υπενθυμίζοντας ότι έχει υπερψηφίσει άρθρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης μας εγκαλεί γιατί δεν δεχτήκαμε την εντοπιότητα», ανέφερε, λέγοντας ότι τα 40 μόρια που δίνονται για την εντοπιότητα είναι παραπάνω από αυτά που δίνονται για τους κατόχους διδακτορικού. «Θέλουμε κίνητρα αλλά όχι ανισοβαρή. Κίνητρα αξιοκρατίας», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης αλλά το ζήτημα αφορά στο ποιος κάνει την αξιολόγηση, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνεπές στον αγώνα που έκανε για να σταματήσει το ρουσφέτι στο δημόσιο.

Μητσοτάκης: Δεν θα γίνουν ανεκτές οι αλαζονικές συμπεριφορές

Στην τριτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Ανδρουλάκη για τον φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Έχω εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Κουρέτα, που κάνει σημαντική δουλειά. Και υπάρχει εκπρόσωπος της περιφέρειας στον καινούριο φορέα διαχείρισης», είπε.

Για την τροπολογία για τους Σπαρτιάτες, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε συνολική νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίζει το ζήτημα και ότι η τροπολογία είχε κάποιες αδυναμίες.

«Η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί δικών σας ημερών», είπε για την κριτική που ασκήθηκε στον ίδιο. «Μας κατηγορείται για αλαζονεία, είμαι ο πρώτος που θα σας πω ότι αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, δεν θα γίνουν ανεκτές από κανέναν», είπε.

«Το αν κάποιος θα έρθει με φόρα, αν θα μας ανοίξετε την πόρτα του Μαξίμου, αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια από τώρα. Εδώ θα είμαστε για να κάνουμε τον λογαριασμό, κατέληξε.

Πρωτολογία Μητσοτάκη: Φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών συνολικά λέγοντας πως «φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών».

Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».

Δείτε βίντεο με την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair το 2027, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής και ενισχύοντας την υπηρεσία με νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες.

Η αποχώρηση στην ομιλία Παππά

Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στην σημερινή συζήτηση ήταν η αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του τη στιγμή που ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις ολοκλήρωσε την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε με κατεύθυνση το γραφείο του στη Βουλή.

Δείτε το βίντεο της αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Δείτε φωτογραφία, τη στιγμή της αποχώρησης:

apoxorisi-mitsotaki

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις