Ακόμη και το …ξύγκι της δημόσιας περιουσίας θέλει να βγάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αφού επί μια 5ετία εκποίησε όλα τα ασημικά της χώρας τώρα βάζει στόχο να ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει στο portfolio της ιδιωτικοποίησης. Μετά την περιχαρή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών για τα 7,8δισεκατομμύρια ευρώ εσόδων από τη διάθεση των στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη χρονιά, ο Κωστής Χατζηδάκης ξαναχτύπησε για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις. Ο χαρακτηριζόμενος και ως “υπουργός σούπερμαν των ιδιωτικοποιήσεων”, πρωταγωνιστής στην παραχώρηση όλων των σημαντικών φιλέτων τους κράτους, από τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια έως το σιδηρόδρομο σε ιδιώτες, έβαλε σκοπό να αποτελειώσει όλα τα δημόσια αγαθά.

Για όποιον αναρωτιέται τι έχει απομείνει να ξεπουλήσει στη χώρα, η απάντηση είναι εύκολη. Εκτός από την “ιδιωτική περιουσία” του δημοσίου που δεν κατάφερε να (ξε)πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως για παράδειγμα τα χιλιάδες ακίνητα, η κυβέρνηση αναδημιουργεί “δημόσιες αξίες” από την παραχώρηση νέων αναπτυξιακών επενδύσεων με κρατική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να τα (μετα)πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης προτίθεται να βγάλει στο σφυρί με τη νέα μέθοδο που εξήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης, τις “εταιρείες holding” υποδομές, αξιοθέατα, γη και θάλασσα. Εκτός από τα αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία των οποίων τη διαχείριση έχει αποκλειστικά η ΕΤΑΔ, βγαίνουν στο σφυρί ξενοδοχεία «Ξενία», μαρίνες, κάμπινγκ, σπήλαια, Ιαματικές πηγές. Ακόμη τα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, οι αστικές μισθώσεις και αγρομισθώσεις, αλλά και οι δημόσιες υποδομές εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε γεωθερμικά πεδία. Όλα θα δοθούν σε ιδιώτες, τίποτα δεν θα απομείνει στον κουμπαρά του δημοσίου.

Η “περιουσία” του ΕΤΑΔ στο σφυρί

Η εξαγγελία για τις νέες αποκρατικοποιήσεις έγινε από τον υπουργό Οικονομικών σε συνέδριο για το real estate, ένας απόλυτα ταιριαστός χώρος για τέτοιες πρωτοβουλίες. Μίλησε για ομαδοποίηση των ακινήτων του δημοσίου σε εταιρείες holding για να “αξιοποιηθούν”, δηλαδή να ξεπουληθούν πιο γρήγορα. Δεν θα απαιτείται πια η αξιολόγηση για κάθε ένα ακίνητο ή γη αλλά για πολλά ακίνητα τα οποία θα παραχωρούνται σε ιδιώτες.

Στην κορυφή για το νέο πλιάτσικο βρίσκονται 6.000 ακίνητα του δημοσίου τα οποία περιλαμβάνονται στο μεγάλο “χαρτοφυλάκιο” της ΕΤΑΔ. Τα ακίνητα αυτά θα περάσουν σε εταιρείες συμμετοχών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρόσκληση στους ιδιώτες να συμμετάσχουν σε αυτές με πλειοψηφικά πακέτα μετοχών. Α! Το δημόσιο, λέει ο υπουργός, θα διατηρήσει ένα μικρό μειοψηφικό μερίδιο. Λογική ενέργεια, υπάρχουν πολλοί ημέτεροι ακόμη που θα πρέπει να βολευτούν σε καρέκλες δημόσιας περιουσίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) διαθέτεισυνολικά 36.000 ακίνητα, από αυτά τα 6.000 θα αξιολογηθούν, τα 1000 χαρακτηρίζονται “φιλέτα” με στόχο να μοσχοπουληθούν αμέσως, κάτι που θα αναλάβουν οι νεοσύστατες εταιρείες συμμετοχών (holding) του Δημοσίου.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΕΤΑΔ είναι πράγματι εντυπωσιακό, περιλαμβάνει όλη την περιουσία του δημοσίου που διαχειρίζονταν έως και την συγχώνευση τους σε μια ενιαία εταιρεία, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.

Σε αυτό μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία «Ξενία», μαρίνες ανά την Ελλάδα, αρκετά κάμπινγκ, χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και Μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές. Ο αναλυτικός κατάλογος για το νέο ξεπούλημα αναμένεται να διατεθεί με εισήγηση της εταιρείας συμβούλων McKinsey, η οποία ανέλαβε το μάνατζμεντ στο νέο εγχείρημα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω αναγγέλθηκε πως προχωράει ο διαγωνισμός διάθεσης για 22 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια ενώ εκκρεμεί η πώληση λιμανιών, όπως αυτό της Καβάλας και της μαρίνας στη Κέρκυρα.

*Ο τίτλος είναι σύνθεση από το αποκαλυπτικό μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου που περιγράφει την εγκληματική πορεία της άρχουσας τάξης στη Μεγάλη Βρετανία σε περίοδο 40 ετών, έως και τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Της Ιωάννας Αναστασίου

neostrategy.gr

Photo: Igor Tabakov

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις