Ο ίδιος σε επικοινωνία με το protothema.gr δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για την υπόθεση – Έχει φύγει από τη χώρα προς το παρόν για οικογενειακούς λόγους – Συνολικά €3 εκατ. η υπεξαίρεση στα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος

Ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων ιερέων στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Καθολική Εκκλησία δήλωσε στο protothema.gr πως βρίσκεται σε «κατάσταση σοκ» και δεν είναι σε θέση να μιλήσει για την υπόθεση που συγκλονίζει την εκκλησιαστική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κληρικός είναι πιθανό να βρίσκεται εκτός Ελλάδας, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υποστηρίξει συγγενικό του πρόσωπο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο δεύτερος στην υπόθεση εμπλεκόμενος ιερέας θα ισχυριστεί ότι έπεσε θύμα εκβιασμού από τον επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων που εμφανίζεται στο πόρισμα της Αρχής ως το τρίτο και βασικό πρόσωπο  του κυκλώματος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, υπό τον πρόεδρο και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, διαπίστωσε ότι δύο υψηλόβαθμοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, παρουσιάζοντάς τα ως επενδύσεις.

Η τελευταία συναλλαγή, μάλιστα, καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν την αποκάλυψη του κυκλώματος και έφτασε το ποσό των 50.000 ευρώ. Ένας από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες είχε ιστορικό ποινικών εμπλοκών, συνδεδεμένων και πάλι με υποθέσεις εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, ωστόσο με άλλη θρησκευτική οργάνωση.

Το θέμα έχει ήδη ενημερώσει την ανώτατη αρχή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

Η θέση της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας

Η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας δήλωσε, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση και ενημερώθηκε για το σκάνδαλο μέσω του Τύπου. Η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Οκτωβρίου αναφέρει:

«Μετά τα δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου, αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος».

Συναλλαγές εκατομμυρίων για οκτώ χρόνια

Η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ταμεία της Καθολικής Εκκλησίας προς επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων στην Πελοπόννησο, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είχε ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια. Η Αρχή ενημερώθηκε από τις τράπεζες σχετικά με ύποπτες κινήσεις και ακολούθησε ενδελεχής έλεγχος για τη χαρτογράφηση της διαδρομής των ποσών και την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων προσώπων.

Το ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των εισαγγελικών αρχών για περαιτέρω διερεύνηση και πιθανή άσκηση ποινικών διώξεων κατά των ιερέων για υπεξαίρεση και κατά των επιχειρηματιών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις