Καναδάς: Ύποπτη ως εξτρεμίστρια, δραπέτευσε από την Συρία και πέθανε σε φυλακές της Τουρκίας

313

Μια 40χρονη Καναδή που είχε φυλακιστεί για 5 χρόνια στην Συρία «ως σύζυγος τρομοκράτη», είδε να της παίρνουν τα 6 παιδιά, δραπέτευσε για να φυλακιστεί στην Τουρκία και να πεθάνει εκεί.

Η κυβέρνηση του Καναδά δέχεται εκκλήσεις να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου της 40χρονης. Μια Καναδή μητέρα έξι παιδιών, η οποία θεωρήθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια και της αρνήθηκε η κυβέρνηση να επιστρέψει στην πατρίδα της, πέθανε ξαφνικά στην Τουρκία, λέει ο δικηγόρος της.

Ο Λόρενς Γκρίνσπον δήλωσε ότι ενημερώθηκε ότι η πελάτισσά του βρέθηκε νεκρή σε ένα κελί σε τουρκικό κέντρο μετανάστευσης κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας της 16ης προς 17η Οκτωβρίου. Η 40χρονη γυναίκα, γνωστή δημοσίως με τα αρχικά F.J., προσπαθούσε να επιστρέψει στον Καναδά και είχε καταφέρει να ξεφύγει από ένα στρατόπεδο κράτησης στη βορειοανατολική Συρία για υπόπτους του Iσλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους, δήλωσε ο Γκρίνσπον .

«Πρόκειται για μια εντελώς αχρείαστη τραγωδία που συνέβη», δήλωσε στο CBC News. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας απίστευτα απάνθρωπης πολιτικής του Global Affairs Canada (υπουργείο Εξωτερικών Καναδά). Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν είχε επαναπατριστεί μαζί με τα παιδιά της θα ήταν ακόμη ζωντανή σήμερα».

Το υπουργείο δήλωσε ότι γνωρίζει τις αναφορές για τον θάνατο της γυναίκας και δεν θα μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενο λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Δύο άλλοι Καναδοί δικηγόροι και ένας γερουσιαστής έστειλαν επιστολή στην Global Affairs Canada (GAC) καλώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα για έναν θάνατο που, όπως λένε, έχει προκαλέσει μια σειρά από ανησυχητικά ερωτήματα.

Της πήραν τα παιδιά στον Καναδά, τα έδωσαν σε ανάδοχη οικογένεια και την άφησαν σε φυλακές της Συρίας !

Στην 40χρονη δεν της επιτράπηκε να συνοδεύσει τα παιδιά της στην πτήση επαναπατρισμού για τον Καναδά, δήλωσε ο Γκρίνσπον, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τη συμπεριφορά της όταν επιστρέψει στον Καναδά. Εξαιρετικό ρεπορτάζ για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φυλακές της Συρίας έχει κάνει και το CNN.

Ο Γκρίνσπον δήλωσε ότι αμφισβήτησε την άρνηση της κυβέρνησης να επαναπατρίσει τη γυναίκα μέσω δικαστικής προσφυγής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η Οτάβα δεν είχε παρουσιάσει μια πραγματική δικαιολογία για να μην την φέρει στην πατρίδα της, δεδομένου ότι άλλες γυναίκες είχαν επαναπατριστεί από τον ίδιο καταυλισμό στο αλ-Ρότζ και είχαν διαχειριστεί μέσω προγράμματος για την τρομοκρατία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε να επαναπατρίσει 19 Καναδές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης στη Συρία για ύποπτα μέλη του Ισλαμικού Κράτος και τις οικογένειές τους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είπε ήταν ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά της μόλις επιστρέψει στον Καναδά, είπε. «Ήξερα λοιπόν ότι αυτό ήταν εντελώς ψευδές, δεδομένου ότι φέραμε άλλες οκτώ Καναδές γυναίκες πίσω στον Καναδά, μερικές από τις οποίες βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Το Ισλαμικό κράτος έχει εκατοντάδες φυλακισμένα μέλη σε κράτηση επ αόριστον, αντί να δικαστούν στις χώρες δράσης τους.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η αιτία για την φυλάκιση δεκάδων γυναικών και παιδιών ως «συγγενείς τρομοκρατών»

Αυτή η δικαστική εξέταση έληξε, δήλωσε ο Γκρίνσπον , όταν η γυναίκα δραπέτευσε από το στρατόπεδο και κατέφυγε στην Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποκτήσει επείγοντα ταξιδιωτικά έγγραφα και να επιστρέψει στον Καναδά.

Ο Γκρίνσπον δήλωσε ότι η F.J. συνελήφθη στην Τουρκία και κατηγορήθηκε ως μέλος τρομοκρατικής ομάδας. Είπε ότι αθωώθηκε σε ποινική ακροαματική διαδικασία στις 15 Οκτωβρίου στην Τουρκία και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου αργότερα βρέθηκε νεκρή. Δεν βγάζει κανένα νόημα το γεγονός ότι μετά από ένα επιτυχές αποτέλεσμα της δίκης στις 15 του μηνός, να είναι νεκρή μέσα σε 48 ώρες από την απόφαση αυτή. Δεν βγάζει κανένα νόημα, δήλωσε ο Γκρίνσπον , ο οποίος ζητά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Το CBC News που έβγαλε την είδηση δεν κατονόμασε την F.J. για να προστατεύσει την ταυτότητα των έξι παιδιών της, τα οποία είναι όλα ανήλικα και ζουν σε ανάδοχη οικογένεια στο Κεμπέκ. Τα παιδιά της γυναίκας και η μητέρα της στην Τυνησία έχουν ειδοποιηθεί, δήλωσε ο Γκρίνσπον .

«Το να γνωρίζεις ότι αυτά τα έξι παιδιά έχουν πλέον στερηθεί για πάντα τη μητέρα τους, η οποία ήταν προφανώς ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή τους, και να γνωρίζεις ταυτόχρονα ότι αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί είναι σπαρακτικό», δήλωσε ο Άλεξ Νεβ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και στο Πανεπιστήμιο Dalhousie.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like