Με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, συναντήθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά και αποτέλεσε ευκαιρία για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθήνας και Λονδίνου.

Ο Κιρ Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στη συνάντησή του, παρά τους ισχυρισμούς από την Αθήνα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα, μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Από την ελληνική πλευρά όμως, όσον αφορά στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ετέθη από τον Κ. Μητσοτάκη στον Κ. Στάρμερ, και σημείωσαν ότι προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο. Βέβαια, δημοσιογράφοι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία ρωτούσαν τον Κ. Μητσοτάκη για το αν έθεσε το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, αλλά ο πρωθυπουργός δεν απάντησε.

Σύμφωνα με τον Independent, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι τα γλυπτά δεν θα ήταν στην ημερήσια διάταξη της διμερούς συνάντησης, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και θα συζητηθεί περαιτέρω την Τρίτη.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στους Times: «Έχει σημειωθεί πρόοδος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τις δύο πλευρές και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Τίποτα δεν κρύβεται. Τίποτα δεν είναι κρυφό.”

Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση, ο επίσημος εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε: «Δεν πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη. Η συνάντηση θα εστιάσει στη στήριξη της Ουκρανίας, στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Ο βρετανός πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ το πρωί της Τρίτης, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το επεισόδιο με την κυβέρνηση του Rishi Sunak για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μετά τη συνάντηση, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει «καμία αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης», προσθέτοντας: «Είναι θέμα του βρετανικού μουσείου. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αλλάξει τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Ελγίνιων Μαρμάρων».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

«Πιστεύουμε ότι αυτό το είδος μακροπρόθεσμης συνεργασίας θα βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των σημαντικότερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Όπως μεταδίδει ο Independent, «η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα αφαιρέθηκαν παράνομα από τη θέση τους στην ακρόπολη της Αθήνας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατοχής. Η κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό», εν μέσω αναφορών ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το μέλλον των Γλυπτών έχουν πλέον «προχωρήσει αρκετά», επικαλούμενες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του μουσείου και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μια πολιτιστική συνεργασία είναι πιθανό να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συμφωνίας, έγραψε ο Guardian, εκτιμώντας ότι τα γλυπτά μπορούν έτσι να επιστρέφουν στην Αθήνα με αντάλλαγμα διάσημων έργων τέχνης.

Τα Γλυπτά προήλθαν από ζωφόρους του ναού του Παρθενώνα ηλικίας 2.500 ετών και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο για περισσότερα από 200 χρόνια. Αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μερικά από τα εναπομείναντα Γλυπτά εκτίθενται στο ειδικά κατασκευασμένο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα και η Ελλάδα έχει ζητήσει από καιρό να επανενωθούν.

Μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου πυροδοτήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σουνάκ ακύρωσε μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πιέσει για την επιστροφή των γλυπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συγκρίνει διαχωρισμό των Ελγινικών Μαρμάρων από αυτά που βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση.

Πάντως, το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι ο Στάρμερ θεωρείται πιο δεκτικός στην επιστροφή – με κάποιο τρόπο – των γλυπτών στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

Το BBC επικαλείται δηλώσεις της πρώην συμβούλου στο υπουργείο Πολιτισμού, καθηγήτριας Ειρήνης Σταματούδη, η οποία εκτίμησε ότι μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «κοντά», με την ίδια να επισημαίνει ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» σχετικά με τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η κ. Σταματούδη, που ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν ήταν σίγουρη αν ήταν «αρκετά κοντά».

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή άλλων αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει την αίθουσα που θα έμενε κενή από οποιαδήποτε επιστροφή. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», δήλωσε η κ. Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις