Τον συνήθη εκβιασμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, ξαναπαίζει δυνατά ο Ερντογάν, υπό τις νέες προνομιακές γι’ αυτόν συνθήκες στη Συρία, ξαναπαίζει. Και βέβαια, η επικεφαλής της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάϊεν, την οποία στηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόνο εγκώμια έχει για τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και για τους τζιχαντιστές που κατέλαβαν τη Συρία, και πλέον έχουν γίνει «αρνάκια», με τα οποία θέλει να «συνομιλούν» οι Βρυξέλλες. Αραγε, τα μηνύματα τα πήρε η ελληνική κυβέρνηση, ή ακόμα δεν ξέρει εάν η Τουρκία είναι κερδισμένη στη Συρία;

Πέραν των γεωπολιτικών και οικονομικών κερδών της Τουρκίας από την πτώση Ασαντ και τη μετατροπή της Συρίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι το Προσφυγικό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του «παζαριού» Ερντογάν με την ΕΕ. Ολα τα κράτη – μέλη της, εξαιτίας της ανόδου των αντιμεταναστευτικών κομματικών σχηματισμών, δεν βλέπουν την ώρα να ξεφορτωθούν τους πρόσφυγες. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, βέβαια, που, όπως και οι λοιποί Ευρωπαίοι, πάγωσαν την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Το επόμενο βήμα είναι να χαρακτηριστεί στο άμεσο μέλλον η Συρία, εφόσον δεν συμβεί κάποια νέα έκρηξη, ως «ασφαλής χώρα» και να σταλούν στο στόμα του -τζιχαντιστικού- λύκου αυτή τη φορά εκατομμύρια Σύροι.

Ερωτας με τους τζιχανιστές

Ως εκ τούτου, η ερωτοτροπούσα Φον ντερ Λάϊεν με τον Ερντογάν και τους φιλότουρκους διαδόχους των τζιχαντιστών στη Συρία, εκεί που μέχρι χτες για την ΕΕ και τις ΗΠΑ η οργάνωση «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ» (HTS) ήταν στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, τώρα την πέρασε από την ευρωπαϊκή κολυμβήθρα του Σιλωάμ και τη μετέτρεψε απλώς σε μια οργάνωση, με την οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει πάρε – δώσε. Αραγε, σε αυτή τη γραμμή – ντιρεκτίβες θα υπακούσει προθύμως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Τι είπε η επικεφαλής της Κομισιόν κατά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν; Οτι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την «άμεση εμπλοκή» της με την HTS που βρίσκεται στην εξουσία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς και με «άλλες φατρίες». Πρόσθεσε ότι «ο συριακός λαός αξίζει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας, που θα διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας» και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η εθνική ενότητα και να προστατευθούν τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, οι τζιχαντιστές είναι … φίλοι μας! Επίσης, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν εξήγγειλε ένα ακόμα πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία, ύψους 1 δισ. ευρώ, για το 2024, για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί. Από το 2015 – 2016 έως σήμερα έχουν συρρεύσει ποταμοί ευρω-δισεκατομμυρίων προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες. Παρά ταύτα, η Αγκυρα συστηματικά χρησιμοποίησε το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη -και πρώτα από όλα προς την Ελλάδα-με κορυφαίες στιγμές το προσφυγικό τσουνάμι του 2016, και τα επεισόδια στον Εβρο, το 2020.

Πλήρης ταύτιση με την Αγκυρα

Η επικεφαλής της Κομισιόν, ακόμα, έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας, λέγοντας ότι «έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής». Πολύ περισσότερο, έκλεισε το μάτι στην Τουρκία, συντασσόμενη πλήρως με τις απαράδεκτες θέσεις της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει την ενοχοποίηση του Κουρδικού κινήματος και το βάφτισμά του σε «τρομοκράτες». Οπως είπε η Λάϊεν, «μαζί (σ.σ. με την Τουρκία) πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση ενάντια στην τρομοκρατία … και οι θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Από τις περιοχές του συριακού Κουρδιστάν

Ποιες, άραγε, είναι οι «θεμιτές ανησυχίες» της Τουρκίας; Το Κουρδικό κίνημα; Τα ίδια, ως γνωστόν, είχε επικαλεστεί η Τουρκία ως εκβιασμό και για να δώσει τη συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αραγε, για την ανεκδιήγητη Φον Ντερ Λάϊεν οι Κούρδοι είναι τρομοκράτες, ενώ οι μέχρι χτες Σύροι τζιχανστιτές τρομοκράτες, σήμερα έγιναν αρνάκια;

Το «Προσφυγικό»

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, με πρόφαση το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και τις «ανησυχίες για την ασφάλειά» της, δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια (2017 – 2018) προέβη σε δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στη Συρία. Κατέλαβε, δε, συριακό έδαφος, την επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Σε αυτή την περιοχή, υποτίθεται ότι θα επέστρεφε μεγάλο κομμάτι των Σύρων προσφύγων που ζούσαν στη Συρία. Κάποιοι επέστρεψαν, αν και αυτοί που είναι στην Ευρώπη -ιδιαίτερα οι νέοι- είναι άκρως αμφίβολο εάν θέλουν να γυρίσουν στην κόλαση. Στην πραγματικότητα, μαζί με όσους επέστρεψαν, η περιοχή μετετράπη σε βάση των Σύρων τζιχαντιστών, οι οποίοι, ορμώμενοι από εκεί, κατέλαβαν τη Συρία.

Και όμως, οι γραφειοκράτες της ΕΕ δεν έβγαλαν ούτε μια λέξη για τις δύο απανωτές εισβολές της Τουρκίας στη Συρία (η δεύτερη ευθέως κατά των Κούρδων). Ακριβώς το ίδιο κάνουν και τώρα. Η Αγκυρα, αποκρύπτοντας τις διαχρονικές εδαφικές αξιώσεις της στη Συρία και ότι επιθυμεί να μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο της, προβάλλει εαυτόν ως «φιλειρηνική» δύναμη στην περιοχή που κόπτεται για τους Σύρους πρόσφυγες.

Και το κυριώτερο: Αναδεικνύει σε κύριο διαπραγματευτικό χαρτί της τους πρόσφυγες, αυτοπροβαλλόμενη ως η χώρα που θα διασφαλίσει την επιστροφή τους στη Συρία. Ως αντάλλαγμα, βέβαια, η Ευρώπη πρέπει να κλείσει τα μάτια σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο στη Μ. Ανατολή, να «ξεπλύνει» τους τζιχαντιστές, και να τους βαφτίσει νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας.

Αυτή στάση της ΕΕ (και του ΝΑΤΟ) έναντι της Τουρκίας δεν είναι καινούργια. Ακόμα και το 2020, όταν κορυφώθηκαν οι προκλήσεις, με τον τουρκικό πολεμικό στόλο να μπαινοβγαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι Βρυξέλλες, αλλά και ο εμφανώς φιλότουρκος πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, εκθειάζοντας ανοικτά την Τουρκία.

 

Τώρα, η Φον ντερ Λάιεν, η οποία διαπρέπει σε υποκριτικά ταλέντα, αναφερόμενη στη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων, είπε ότι είναι «πλούσιες, αλλά και περίπλοκες» και «προχωράνε μπροστά. Η οικονομική μας σχέση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Τουρκίας. Μάλιστα, υποσχέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Η ίδια ξέχασε τον εξευτελισμό της από τον Ερντογάν στην Αγκυρα (2021) που την είχε να στέκεται όρθια, ενώ κουβέντιαζαν αραχτοί στις πολυθρόνες τους με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Τουρκία, με εργαλείο τη Συρία και το Μεταναστευτικό, θα προσπαθήσει να αποκομίσει οφέλη στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης. Κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια.

Η κυβέρνηση σε Χριστουγεννιάτικες διακοπές

Παρά τις σοβαρές, ταχύτατες εξελίξεις, τις οποίες ως συνήθως η Αθήνα παρακολουθεί από θέση θεατή, κυβερνητικοί παράγοντες, όπως πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αφηγηματικό γαϊτανάκι ότι είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε τι θα γίνει στη Συρία και εάν είναι κερδισμένη ή όχι η Τουρκία. Προφανώς, ένα τόσο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Μ. Ανατολή δεν ακολουθεί πάντα ευθύγραμμες κατευθύνσεις. Αν η Τουρκία δεν έχει το χρήμα για να «ταΐσει» τη Συρία, και βάλει το «ταμείο» ο σύμμαχος της Αγκυρας, Κατάρ, είναι λεπτομέρειες.

Αραγε, δεν βλέπουν ούτε καν το οφθαλμοφανές, το οποίο τους το «ζωγραφίζει» η ίδια η εταίρος του πρωθυπουργού τους, η Φον Ντερ Λάϊεν; Ας τους το «ζωγραφίσει» τότε, πιο γλαφυρά, ο βρετανικός The Guardian: «Προ ημερών -γράφει- αφίχθη στη Συρία ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας (ΜΙΤ), Ιμπραήμ Καλίν. Επέβαινε σε ένα μαύρο σεντάν αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε στους δρόμους της Δαμασκού ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), Αχμέντ αλ-Σαράα, ντυμένος με πολιτικά. Ο Καλίν προσευχήθηκε στον ιερό τόπο του τζαμιού των Ομαγιάντ, πριν εμφανιστεί μπροστά στα έκπληκτα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να δουν τον πρώτο ξένο αξιωματούχο που επισκέφτηκε τη Συρία.

Από την εμφάνιση Καλίν στη Δαμασκό (αναλυτικότερα βλέπε βίντεο)

Η επίσκεψη του Καλίν στη συριακή πρωτεύουσα μοιάζει με «γύρο του θριάμβου», σχολιάζει Dareen Khalifa της μη κερδοσκοπικής International Crisis Group, ο οποίος σημειώνει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο η Άγκυρα δείχνει ότι αυτή είναι η ωφελημένη από τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν νοιωθεί δικαιωμένος για τη στάση που κράτησε στο Συριακό, αφενός ως προς το κουρδικό στοιχείο στα βορειοανατολικά της Συρίας, αφετέρου κερδίζοντας επιρροή και στον τομέα της ανοικοδόμησης της Συρίας.

«Η μετα-Ασαντ Συρία προσφέρει στην Τουρκία μεγάλες δυνατότητες και ο HTS μπορεί να της παρέχει όλη τη απαραίτητη βοήθεια», λέει ο Gönül Tol από το think tank, Middle East Institute. Εξάλλου, συνεχίζει, η οργάνωση θέλει να αποφύγει την διεθνή απομόνωση και θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τελικά θα κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, Μέχρι τότε, η Τουρκία θα είναι η βασική πύλη τους προς το εξωτερικό. Επιπλέον, η Τουρκία «θα παίξει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας τον HTS να ανοικοδομήσει τη Συρία, η οποία χρειάζεται επενδύσεις. Η Τουρκία θα παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε βήμα της Συρίας».

Μπίζνες και πρόσφυγες

Η πτώση του Άσαντ, λέει ο Gönül Tol, έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να ενισχύσει την εικόνα του ως ο ηγέτης που έκανε τα περισσότερα για να προστατεύσει τους Σύρους, όταν έφευγαν στην προσφυγιά, στριμώχνοντας έτσι ακόμα και τους εθνικιστές που τον επέκριναν.

Οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μάλιστα, συμπληρώνει ο Guardian, δεν έχασαν χρόνο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, την επομένη κιόλας της εκδίωξης του Άσαντ, είπε ότι οι Σύροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Υπολογίζεται ότι 7.600 άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η υπόσχεση Φιντάν ότι οι τουρκικές εταιρείες θα αναλάβουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας, έσπρωξε σε άνοδο τις μετοχές κατασκευαστικών εταιρειών και τσιμέντου την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ. Κι’ αυτό, παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί η φήμη του Ερντογάν, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών από τους φονικούς σεισμούς στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία στις αρχές του περασμένου έτους.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις