Ουκρανία: Πιέσεις για νέο Αρμαγεδδώνα – Ποιοι απευθύνουν εκκλήσεις να μπει τέλος στις παραινέσεις για ειρήνη

16

«Αν αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για το πώς θα μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία, θα διευκολύνουμε τους Ρώσους. Να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό. Να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όλα όσα χρειάζεται»

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις μέσα από κορυφαία κέντρα λήψης αποφάσεων, προοιωνίζουν πως η ειρήνη στην Ουκρανία μπορεί να είναι πολύ πιο μακριά απ’ όσο νομίζουμε. Καταδεικνύουν πως ο πόλεμος έχει περάσει για τα καλά στα χέρια συγκεκριμένων σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρώσει στις προσπάθειές της προς υποστήριξη της Ουκρανίας και να μην ασχοληθεί με πρόωρες προτροπές για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Πέμπτη (19/12) η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, προσερχόμενη στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Οποιαδήποτε πίεση για πρώιμες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε μία κακή συμφωνία για την Ουκρανία», προειδοποίησε η Κάγια Κάλλας.

Οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο. Οι συνομιλίες για την ειρήνευση πρέπει να ακολουθήσουν αργότερα.

Συνεχίζονται οι αναφορές για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της και δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για πραγματική ειρήνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα στις Βρυξέλλες.

 

«Η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση, χωρίς να δείχνει βούληση να διαπραγματευθεί», δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρούτε ζήτησε «να μιλούν λιγότερο για την ειρήνη»

Εν τω μεταξύ, το γεράκι του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, επισημαίνει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως οι λαοί πρέπει να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, για να περιέλθουμε σε μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών με ορίζοντα την «ασφάλειά» μας – πάντοτε πληρώνοντας από το ΑΠΕ μας, πάντοτε χωρίς πυξίδες και χρονοδιαγράμματα, για μια ανάφλεξη που αν δεν συμβεί μπορεί να… εκμαιευτεί κιόλας.

Την Τετάρτη (18/12), από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο και της «μίνι συνόδου» σχετικά με την προμήθεια όπλων και συστημάτων αεράμυνας στο καθεστώς Ζελένσκι, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, κάλεσε τα μέλη της Συμμαχίας να «μιλούν λιγότερο για την ειρήνη».

 

Συγκεκριμένα, είπε πως «αν αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας για το πώς θα μοιάζει μια ειρηνευτική συμφωνία, θα διευκολύνουμε τους Ρώσους. Να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όλα όσα χρειάζεται για να αποτρέψει την νίκη του Πούτιν, αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

Ο Μαρκ Ρούτε ορέγεται κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση

Επίσης, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία στο Βισμπάντεν της Γερμανίας έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Σημειώνεται πως η διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στελεχωμένη από 700 άτομα από όλη τη Συμμαχία, θα συντονίσει την παροχή, τη μεταφορά και την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, καθώς και την εκπαίδευση σε συμμαχικές χώρες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο SHAPE του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, σε δηλώσεις που παραχώρησε την ίδια ημέρα στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ισχυρίστηκε πως «νομικά, δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τα εδάφη μας. Αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

»Αλλά ας μην λέμε μεγάλα λόγια. Η Ρωσία ελέγχει πραγματικά μέρος της επικράτειάς μας σήμερα». Συμπλήρωσε ότι «αν και σήμερα δεν έχουμε τη δύναμη να ξανακερδίσουμε όλη την επικράτειά μας, ίσως η Δύση βρει τη δύναμη να βάλει τον Πούτιν στη θέση του».

Αναφορές για ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία

Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται συνέχεια στις αναφορές για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλέστηκε πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η συγκεκριμένη δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

Οι πηγές που επικαλείται το μέσο αναφέρουν επίσης ότι «η μέχρι στιγμής συζητιέται αν μια μελλοντική ευρωπαϊκή αποστολή θα αναλάμβανε έναν παραδοσιακό “ειρηνευτικό ρόλο”, όπως η παρακολούθηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή θα παρείχε ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» κατά της Ρωσίας.

Επικίνδυνα παιχνίδια από τον Μακρόν

Επίσης την ίδια ημέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε εκ νέου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης.

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρήνη που αληθινά μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε μέσω X ο Ζελένσκι, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ευρωπαίους ηγέτες.

 

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν σχετικά με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη», προσέθεσε.

Το Λονδίνο υπόσχεται «εντατικόποιηση» της στρατιωτικής βοήθειας

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη δική του πλευρά, ανακοίνωσε διά στόματος Τζον Χίλι πως θα διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 225 εκατομμυρίων λιρών (273 εκατ. ευρώ), συμπεριλαμβανομένων drones, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών.

Η ανακοίνωση έγινε την επομένη της επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΑΜ στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ κι υποσχέθηκε πως το Λονδίνο θα «εντατικοποιήσει» την υποστήριξη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το 2025.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, «τα βάθη του λαθεμένου υπολογισμού του είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ, καθώς ο θαρραλέος ουκρανικός λαός συνεχίζει να αψηφά όλες τις προβλέψεις με την ακατάλυτη ενέργειά του», ανέφερε ο Χίλι, κατά την ανακοίνωση.

Άλλα 68 εκατ. λίρες θα διατεθούν για την αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ και συστήματα αντιμετώπισης drones

Όμως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο «μόνος», προσέθεσε, κι επέμεινε πως η υποστήριξη του Λονδίνου στο Κίεβο είναι «ακλόνητη».

Στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου, θα διατεθούν 92 εκατ. λίρες για να ενισχυθεί το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό με drones αναγνώρισης, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, καθώς και drones ικανά να εξουδετερώνουν θαλάσσιες νάρκες. Άλλα 68 εκατ. λίρες θα διατεθούν για την αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ και συστήματα αντιμετώπισης drones.

Ακόμη, το πακέτο μπεριλαμβάνει πυρομαχικά για αυτοκινούμενα πυροβόλα AS90 155 χιλιοστών, που έχουν παραδοθεί από τη Βρετανία στον στρατό της Ουκρανίας.

Δεσμεύτηκε να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που θα φθάνει τα 3 δισ. λίρες (3,63 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση ως το 2030-2031

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Τζον Χίλι δεσμεύτηκε επίσης πως θα συνεχιστεί η εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών από τη Βρετανία, θα ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και θα ενταθούν οι πιέσεις και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, το Κίεβο έλαβε πράσινο φως από το Λονδίνο για να εκτοξεύει πυραύλους Storm Shadow εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια, ενώ τον Ιούλιο η κυβέρνηση των Εργατικών δεσμεύτηκε να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που θα φθάνει τα 3 δισ. λίρες (3,63 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση ως το 2030-2031.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα (20/12), μία ημέρα αφότου ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι του για κατάληψη περισσότερων εδαφών στην Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητοι, αλλά και μία ημέρα αφότου η Ουκρανία έπληξε με ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους εργοστάσιο στη Ρωσία, η Μόσχα εκτόξευσε οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου.

Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

in.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like