Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού την προηγούμενη Κυριακή (15/12) και το Christmas party της περασμένης Τρίτης (17/12), στο οποίο συμμετείχαν οι βουλευτές που δεν αξιοποιούνται σε κυβερνητική θέση, το Μαξίμου και με την επιστροφή Αυγενάκη θέλει να περάσει μήνυμα «ενότητας και ομοψυχίας», λες και λύθηκαν τα εσωκομματικά ζητήματα διά μαγείας. Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική από το αφήγημα της κυβέρνησης, καθώς δεκάδες βουλευτές φοβούνται το ενδεχόμενο μη επανεκλογής τους λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια και τη διευρυμένη ανασφάλεια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να κόψει τις διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα, υιοθετεί όψεις της ακροδεξιάς ρητορικής, όπως η anti-woke ατζέντα, ενώ έχει και σχέδιο συνολικής στροφής προς τα δεξιά που θα αποτυπωθεί (ανασχηματισμός) και μετά την ψήφιση του νέου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όλη την τελευταία εβδομάδα έχουμε και το κλείσιμο του ματιού της κυβέρνησης και προς τους βασιλόφρονες με το «σίριαλ» για την κτήση ιθαγένειας από τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ.
«Μασάζ» και πηγαδάκια στο πάρτι με τους βουλευτές
Η γιορτινή συνάντηση δεκάδων «γαλάζιων» βουλευτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου μπορεί να γέμισε τις παραπολιτικές στήλες της εβδομάδας και να χρίστηκε «πρωταγωνιστής» ο σκυλάκος Πίνατ, όμως οδήγησε και σε πολιτικά συμπεράσματα. Σε συγκεκριμένα πηγαδάκια αναπτύχθηκαν συζητήσεις για τα πρόσωπα που συζητιούνται να αναλάβουν την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και για τη στροφή που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση προς τα δεξιά, ώστε να μη χαθούν τα παραδοσιακά ακροατήρια, όπως λέει η δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Αλλωστε για τη δεξιά πτέρυγα η «παραίτηση» του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ήταν μια «δικαίωση», όπως λένε στο παρασκήνιο.
Αλλο ένα πρόσωπο που έχει μπει στο μάτι των δεξιών στελεχών είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, όπως και ο Αλ. Πατέλης, «ενσαρκώνει» το «εκσυγχρονιστικό κέντρο» που κατά αυτούς δεν έχει σχέση με την παραδοσιακή βάση του κυβερνώντος κόμματος. Θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε τις αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση μετά τη διαδικασία ψήφισης προέδρου της Δημοκρατίας.
Εσωτερικοί ανταγωνισμοί με ορίζοντα τις εκλογές
Πίσω από τις «γαλάζιες» selfies που είδαμε τις τελευταίες μέρες στο Μαξίμου, τα πράγματα δεν είναι «πανηγυρικά», όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς εκδηλώνονται εσωτερικοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις. Σε «γαλάζια» πηγαδάκια γίνεται λόγος για συγκρούσεις σε περιφέρειες και περιοχές, καθώς οι «υποψήφιοι» βουλευτές και οι νυν βουλευτές, σε κάποιες περιπτώσεις, ήδη στρώνουν «γαλάζια τραπέζια» για να κρατούν «ζεστούς» τους μηχανισμούς για την εκλογική μάχη, όποτε και αν γίνει.
Χαρακτηριστικά, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν φήμες για παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει εκλεγεί στον ίδιο τομέα. Μάλιστα για το θέμα φαίνεται να είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός. Στον Βόρειο Τομέα εκλέγονται βουλευτές και υπουργοί πρώτης γραμμής, όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης.
Αναζητά γέφυρες με το σύστημα Τραμπ
Μία μέρα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ το Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, είχε δώσει γραμμή να κατέβουν από τα στελέχη πρώτης γραμμής οι επικριτικές για τον Τραμπ αναρτήσεις στα social media. Ενάμιση μήνα μετά όσο και αν ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό βάθος», φαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα για την ομαλή επικοινωνία με το σύστημα Τραμπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου γίνεται συζήτηση ώστε το επόμενο διάστημα στελέχη να μεταβούν στις ΗΠΑ για σύσφιξη των σχέσεων και εμβάθυνση της επικοινωνίας με Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται σε μια περίοδο που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πολύ έξυπνο τύπο» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του συριακού ζητήματος.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση για τη νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (17/12) ο Κυρ. Μητσοτάκης ναι μεν είπε για τη νέα πρέσβη ότι «φαίνεται πως είναι κοντά στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ» και ότι αυτό είναι καλό, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει τον σημαντικό ρόλο που είχε τον 20ό αιώνα. Ολα αυτά ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιλογή της Κ. Γκίλφοϊλ δείχνει υποβάθμιση της Ελλάδας από την πλευρά Τραμπ.
Επιδιώκει βολική αντιπολίτευση
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ, το Μαξίμου θέλει μια «βολική αξιωματική αντιπολίτευση» και γι’ αυτό, για να «πειθαρχήσει» το ΠΑΣΟΚ, όλο το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για «λαϊκισμό» και για «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι το Μαξίμου μέσα σε λίγες μέρες, στον προϋπολογισμό αλλά και με την τροπολογία για τη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, «ενσωμάτωσε» σε έναν βαθμό την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, για να δώσει απάντηση ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ατάκα του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τη συνάντησή τους περί «τανγκό και συναίνεσης». Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει μιλήσει και δημόσια για το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές «εάν ο λαός το αποφασίσει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις