Σε εξέλιξη ευρεία διυπουργική σύσκεψη παρουσία Κικίλια
Σε εξέλιξη είναι ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού βασίλη Κικίλια.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι σεισμολόγοι Ευθύμης Λέκκας και Κώστας Παπαζάχος που ήρθαν εκτάκτως στην Αθήνα.
Συμμετέχουν μεταξύ άλλων από την Προεδρία της κυβέρνησης, ο Θανάσης Κοντογιώργης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Χρήστος Στυλιανίδης και εκπρόσωποι από το Εσωτερικών και το Εργασίας.
Επίσης ο ΑΓΕΕΘΑ Δημήτργς Χούπης, εκπρόσωποι από ΕΛΑΣ, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΤΕΕ. Συμμετέχουν, επίσης ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και οι δήμαρχοι Σαντορίνης, Ανάφης, Αμοργού, Ίου και Νάξου.
Διεθνής ερευνητική ομάδα εγκαθιστά υποθαλάσσιους σεισμογράφους στη Σαντορίνη για το ηφαίστειο
Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.
Ανησυχία για τον τουρισμό στη Σαντορίνη
Ο ΓΓ του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης Γιώργος Διαμαντόπουλος μιλάει για την κατάσταση στο νησί.
Η σεισμική ακολουθία το τελευταίο 24ωρο

Παπαζάχος: Η σεισμική ακολουθία καταδεικνύει τον ερχομό ισχυρότερης δόνησης
«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη σεισμική ακολουθία που υπάρχει ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής.
Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Παπαζάχος. «Πρωτόγνωρη γιατί δεν έχει κύριο σεισμό».
Μάλιστα όπως είπε η σεισμική ακολουθία καταδεικνύει τον ερχομό ισχυρότερης δόνησης.
Συνολάκης: Δεν παρακολουθούμε τα ηφαίστεια όπως τους σεισμούς – Δεν αποκλείουμε κανένα σενάριο
Επικαιροποιήθηκαν τα έκτακτα μέτρα λόγω της αυξανόμενης σεισμικής δραστηριότητας
Εγκρίθηκε η τρίτη δέσμη έκτακτων μέτρων από τον Δήμο Θήρας, λόγω των σεισμικών φαινομένων που συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
Στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Ιάκωβο Λιγνό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:
Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
– να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025».
Μαζικές αφίξεις κατοίκων Σαντορίνης στον Πειραιά
Μαζικά εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες, χθεσινές, σεισμικές δονήσεις, τούς ώθησαν στην απόφαση να φύγουν για την ενδοχώρα.
Έχοντας πολλοί μαζί τους τα παιδιά τους και πλήθος αποσκευών, έφτασαν στην πύλη Ε3 του Πειραιά, με το έκτακτο δρομολόγιο του «Κίσσαμος», το οποίο κανονικά κάνει το δρομολόγιο Ηράκλειο Κρήτης – Πειραιάς, όμως πέρασε αυτή τη φορά από τη Σαντορίνη για να επιβιβάσει πολίτες.
Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αμοργό
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 14 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 5 χλμ. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Aegean: 8 πτήσεις σήμερα Τρίτη από Σαντορίνη προς Αθήνα
Η Aegean ενημερώνει ότι χθες Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες μεταφέροντας συνολικά 1294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα.
Για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχει ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν επίσης 8 πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1400 θέσεις συνολικά.
Αυτή την ώρα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις σε τουλάχιστον 2 από τις σημερινές έκτακτες πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα.
Συνολικά κατά τις δυο πρώτες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, περίπου 2500-2700 επιβάτες θα έχουν μεταφερθεί από Σαντορίνη προς Αθήνα.
Λόγω των ειδικών συνθηκών τα αεροπλάνα φτάνουν στην Σαντορίνη με ελάχιστους επιβάτες, κυρίως από διάφορα κλιμάκια υπηρεσιών, ενώ οι πτήσεις από Σαντορίνη αναχωρούν γεμάτες.
Οι ναύλοι για τις θέσεις που προσφέρθηκαν σε όλες τις επιπρόσθετες, έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται χθες και σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 55-65 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ και φόρους αεροδρομίων 22 ευρώ από Σαντορίνη- Αθήνα).
Εφόσον εξακολουθεί να παρίσταται ανάγκη θα προστεθούν και νέες, έκτακτες πτήσεις και για Τετάρτη 5/2.
«Οροφή» τα 6 Ρίχτερ βλέπουν οι επιστήμονες
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού

Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρούν οι κάτοικοι της Σαντορίνης από το νησί
Διυπουργική σύσκεψη σήμερα για τη σεισμική δραστηριότητα
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού
Αν είστε μέσα στο σπίτι
– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
– Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
– Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
– Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
– Μην βγείτε στο μπαλκόνι.
Αν είστε σε ψηλό κτίριο
– Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα
– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
– Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
– Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.
Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο
– Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
– Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.
Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο
– Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
– Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Περίπου 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη – Εικόνες από το λιμάνι
Στο λιμάνι τoυ νησιού τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά. Έκτακτα δρομολόγια πραγματοποίησαν τα πλοία Kissamos και Blue Star Paros.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.






Κλειστά τα σχολεία σήμερα και στην Τήνο
Ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων.
Η σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο 24ωρο

Έξι σεισμοί σε 50′ το πρωί σε Αμοργό και Ανάφη
Έξι σεισμοί μεταξύ 6:15 και 7:05 το πρωί σημειώθηκαν σε Αμοργό και Ανάφη. Ο μικρότερος ήταν 3,1 Ρίχτερ και ο μεγαλύτερος 3,9R.
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή
Την παράταση των μέτρων στα νησιά των Κυκλάδων που βρίσκονται στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, αποφάσισε η Επιτροπή των Σεισμολόγων, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγινε σειρά συστάσεων στους πολίτες, ώστε να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες συνέπειες από κάποιον σεισμό.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































