Τα παράδοξα συνεχίζονται στο χώρο της Άμυνας και ένα απ΄ αυτά έχει να κάνει με δύο συμφωνίες που ήρθαν προς κύρωση στη Βουλή. Όπως επεσήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ,   “καλούμαστε να κυρώσουμε ένα Μνημόνιο για τη συμμετοχή μας σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμού και ανάπτυξης νέας γενιάς ελικοπτέρων από το οποίο έχουμε αποχωρήσει”, και έριξε ευθείες βολές στον κ. Δένδια. «Το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ από το οποίο αποχωρήσαμε θα κατασκεύαζε ελικόπτερα νέας γενιάς με το κλειδί στο χέρι, ενώ το πρόγραμμα της ΕΕ στο οποίο θα προσχωρήσουμε, είναι απλώς ένα ερευνητικό πρόγραμμα», είπε με έμφαση. Πολλά τα ερωτήματα και ξεκάθαροι οι συνειρμοί για πολιτική απαξίωση της ΕΑΒ.

 

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

Στη Βουλή ήρθαν προς κύρωση , δύο συμφωνίες που αφορούν:

-την διμερή Αμυντική Συνεργασία Ελλάδος και Πορτογαλίας και

– το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού υπουργείου ‘Αμυνας με τα υπουργεία ‘Αμυνας Γερμανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας σε σχέση με την Παράδοση του Προγράμματος για τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ελικοπτέρων Νέας Γενιάς (NGRC)».

Υπέρ της αρχής για την κύρωση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-Πορτογαλίας τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες. Το ΚΚΕ μαζί με Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν, ενώ η ΕΛ.ΛΥ δήλωσε «παρών».

Υπέρ της αρχής της δεύτερης κύρωσης, για το «Μνημόνιο Κατανόησης» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, καταψήφισαν.

Ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρίνισε ότι είναι «τυπική η επικύρωση του Μνημονίου Κατανόησης», καθώς η χώρα μας αποφάσισε να μην συμμετέχει στην επόμενη φάση του Νατοϊκού προγράμματος, γιατί δεν κάλυπτε πλέον τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, αλλά κυρίως επειδή δεν συμμετείχε η ελληνική αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Ακόμα, ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει την ΕΑΒ, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου ‘Αμυνας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

«Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Δεν σκοπεύουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την ΕΑΒ. Θέλουμε μία ΕΑΒ κρατική, δημόσια, υγιή, η οποία να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, έτσι ώστε να μπορούμε και εμείς να κάνουμε το σημαντικό έργο το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνει η ΕΑΒ για τους εθνικούς μας στόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις