Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους από τις εσωκομματικές κάλπες και μετά καλείται να αντιμετωπίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς το κόμμα του μπαίνει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας με τις αιχμές, τις κόντρες και τις τριβές να μην σταματούν.

Έχασε το μομέντουμ;

Ο βασικός προβληματισμός που υπάρχει ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλος από το εάν το Κίνημα έχει χάσει το μομέντουμ που είχε χτίσει μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Μάλιστα, πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί το topontiki.gr συχνά θεωρούν ότι η πτώση των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις είναι αποτέλεσμα των «μπερδεμένων» μηνυμάτων που εστάλησαν από κεντρικά στελέχη (τα οποία ηττήθηκαν στις εσωκομματικές κάλπες) λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Τόσο τα όσα ακούστηκαν για τις μετεκλογικές συνεργασίες όσο και οι διαρροές που υπήρξαν από διάφορα μέτωπα αλλά και η ανταλλαγή «πυρών» στην Κεντρική Επιτροπή αν μην τι άλλο  συνετέλεσαν στο να απωλέσει το ΠΑΣΟΚ την δυναμική του.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ερωτήματα και για το εάν το ΠΑΣΟΚ ενήργησε σωστά στο ζήτημα του δυστυχήματος των Τεμπών με στελέχη να εκφράζουν δημόσια διαφορετικές θέσεις από την κεντρική γραμμή της ηγεσίας. Η υπογραφή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε έδωσε πάτημα για πολλαπλές ερμηνείες αλλά και εξοντωτική πίεση της Νέας Δημοκρατίας προς το ΠΑΣΟΚ ακόμα και με «προπαγανδιστικούς μηχανισμούς».

Από την Μπατζελή στα ερωτήματα

Η παραπομπή της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον χαρακτηρισμό «τοξική» που απέδωσε σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ (για τον «13-0 Νίκο Παππά») ενεργοποίησε το εύφλεκτο υλικό που υπήρχε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αν κάτι παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα είναι το τι περιμένει το Κίνημα την επόμενη μέρα καθώς η αλήθεια είναι πως οι πάντες παραδέχονται πως το κόμμα βρίσκεται σε κρίση, ενώ η επανεκκίνηση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποχωρήσεις μελών και πολιτευτών επικρατεί αδιαφορία η οποία εκφράζεται από τις περισσότερες πλευρές του κόμματος.

Το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης όλο το επόμενο διάστημα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του όσο και εντός του κόμματος:

  • Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να φτάσει ενωμένο αν οι εκλογές γίνουν το 2027; Πότε θα τελειώσει η εσωστρέφεια; (ακόμα και η Κεντρική διαρροή του Κινήματος αναφέρει: Στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη κυβερνητικής αλλαγής, που χρειάζεται η χώρα. Καλο θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση) 
  • Ποιος είναι ο λόγος που υπάρχει αυτή η εσωκομματική ένταση και αν καταλαβαίνουν κάποια στελέχη του κόμματος ότι το Κίνημα «δίνει πόντους» στην Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά κρύβει και τα προβλήματα της κυβέρνησης.
  • Το πιο κρίσιμο ερώτημα όμως δεν είναι άλλο από το εάν η φθορά – δημοσκοπική πάντα – μπορεί να ανατραπεί και σύντομα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στα δημοσκοπικά ποσοστά του Φθινοπώρου.

Φυγή προς τα εμπρός με… καθημερινότητα

Ένα τρόπο για να κάνει πράξη την φυγή προς τα εμπρός ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι άλλος από το να φέρει ξανά στο προσκήνιο τις πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος καθώς τις προτάσεις σε μία σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει λύσεις. Η καμπάνια για την στεγαστική κρίση έχει βγει ήδη στον αέρα ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σχεδόν σε όλη την χώρα.

Οι τομεάρχες του κόμματος αν και καθυστέρησαν ανακοινώθηκαν ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και η οργανωτική συγκρότηση του κόμματος με την διαδικασία ορισμού των προσυνεδριακών οργάνων, της Κεντρικής Οργανωτική Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), της Γραμματείας ΚΟΕΣ και του συντονιστή της εν όψει του μεγάλου συνεδρίου του φθινοπώρου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις