Σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή, καταδικάστηκε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών, Στέλιος Λημνιός, που κατηγορούταν για διάταξη οικιακής ειρήνης από την ΑΓΕΤ.
Η δίκη ξεκίνησε στις 10 το πρωί, καθώς είχε διακοπεί την Παρασκευή λόγω παρέλευσης του ωραρίου.
Ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε στα γεγονότα της 15ης Σεπτεμβρίου 2019, όταν μέλη της Επιτροπής και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το εργοστάσιο και ανήρτησαν πανό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Λημνιός εισέβαλε δύο φορές στον χώρο του εργοστασίου. Όπως είπε, ο κ. Λημνιός πήδηξε την περίφραξη, ανέβηκε στην πεζογέφυρα και κρέμασε πανό πάνω από τον δημόσιο δρόμο. Το πανό, στη συνέχεια, κατέβασαν εργαζόμενοι, καθώς ήταν επικίνδυνο για όσους διέρχονταν από τον δρόμο με οχήματα. «Πήδηξε δεύτερη φορά την περίφραξη από το ίδιο σημείο, μπήκε στην δεύτερη περίφραξη στο λιμάνι και εισήλθε στη λιμενική εγκατάσταση. Του μιλούσα 15 λεπτά για να βγει έξω από τον χώρο», ανέφερε.
Αντέκρουσε, εξάλλου, τους ισχυρισμούς του κ. Λημνιού ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από εργαζόμενους, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι στην προσπάθειά τους να τον εμποδίσουν να μπει στον χώρο του εργοστασίου, σχημάτισαν “τείχος” με τα σώματά τους.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος του κ. Λημνιού προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση για τον τραυματισμό του κατηγορούμενου.
Μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Λημνιού κατέθεσε πολίτης που συμμετείχε στη διαμαρτυρία. «Ανησυχούμε για την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας και τη δημόσια υγεία και είναι σοβαρός ο λόγος που βρισκόμασταν εκεί. Κανένας ελεγκτικός μηχανικός δεν λειτουργεί» είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Λημνιός μπήκε για δεύτερη φορά στον χώρο για να πάρει το πανό και εκεί προπηλακίστηκε από τους εργαζόμενους.
Στη δική του κατάθεση ο Στ. Λημνιός, παραδέχθηκε ότι μπήκε στον χώρο του εργοστασίου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν στην πράξη αυτή, λέγοντας πως αισθάνεται αθωωμένος από τη γνώση, τη συνείδησή του και τους αγώνες των πολιτών. Επιπλέον, προσκόμισε έρευνες, μελέτες και δηλώσεις για την καύση rdf.
«Αν με καταδικάσετε, θα φρενάρετε ένα ποτάμι που έχει ξεχυλίσει. Αν με αθωώσετε, θα μας βοηθήσετε να κερδίσουμε και άλλες δίκες» είπε, ωστόσο η έδρα απάντησε ότι το δικαστήριο δεν είναι ιδεολογικό και δε δικάζει φρονήματα.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κ. Λημνιού. «Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο για τη δημόσια υγεία. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Ο χώρος του δικαστηρίου δεν είναι δημόσιος. Μπορεί να διαμαρτυρηθεί κάποιος απ΄έξω».
Από την πλευρά της ΑΓΕΤ τονίστηκε πως το καύσιμο έχει κριθεί νόμιμο όπως και η δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει η επιτροπή κι έχει γίνει αυτοψία από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, με αρνητικά αποτελέσματα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λημνιού έκανε μια εκτενή αναφορά στο γενικό πλαίσιο που προηγήθηκε την πράξης του. Επικαλέστηκε μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τις συνέπειες της καύσης, αλλά και την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του ίδιου συλλόγου.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις