Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023 στον Έβρο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάτω από τις ισχυρές πιέσεις των κατοίκων και Συλλογικών Φορέων, ανέστειλε τα σχέδια για την τοποθέτηση βιολογικών Πάρκων. Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πάγωσαν. Δύο χρόνια μετά και ενώ ο Έβρος προσπαθεί να συνέλθει από την καυτή ανάσα της καταστροφής στο μοναδικό δάσος, η καταγγελία για το σχεδιασμό τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών, σοκάρει. Όπως έγραψε πρόσφτα η ιστοσελίδα e-evros.gr υπάρχουν “σχέδια για 217 ανεμογεννήτριες στον Έβρο, οι μισές σε καμένες εκτάσεις του 2023”!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η δανέζικη εταιρεία αιολικής ενέργειας European Wind Farms, σχεδιάζδει να εγκαταστήσει στον Έβρο 217 ανεμογεννήτριες, οι 91 προβλέπεται να τοποθετηθούν μέσα στην περιοχή που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2023, ενώ οι υπόλοιπες 126 σε εκτάσεις που αποτελούν κρίσιμους τόπους για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης καταγγέλλει ότι τα σχέδια αυτά παραβιάζουν ακόμη και την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Έβρο και τη Ροδόπη, καθώς προβλέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Ζωνών Προστασίας της Φύσης – περιοχές στις οποίες η τοποθέτησή τους απαγορεύεται.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αίτηση της ίδιας εταιρείας για αιολικό σταθμό στη θέση «Αμπέλια 2», κοντά στον οικισμό της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω στην έκταση όπου, από τον χειμώνα του 2024, υλοποιείται πρόγραμμα αναδάσωσης με 48.000 δενδρύλλια, ως η μοναδική περιοχή που κρίθηκε κατάλληλη για άμεση αποκατάσταση μετά την περσινή πυρκαγιά λόγω των πολλαπλών προηγούμενων καταστροφών. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τονίζει η ανακοίνωση της Εταιρείας, θα υπονόμευε ευθέως τις προσπάθειες αυτές, ακυρώνοντας τη δουλειά που έχει ήδη γίνει.

Η αναστάτωση αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε κινηθεί άμεσα μετά την πυρκαγιά του 2023 για να ρυθμίσει νομικά το ζήτημα της αδειοδότησης αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Αντί για σαφείς ρυθμίσεις, το Υπουργείο περιορίστηκε σε προφορικές εξαγγελίες χωρίς καμία νομική ισχύ, παρότι έχει στα χέρια του όλα τα απαραίτητα στοιχεία:

  • Την πρόταση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων, που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και δεν έχει απαντηθεί.
  • Τη μελέτη του ίδιου του Υπουργείου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε παραμένει στα συρτάρια, χωρίς να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να γνωμοδοτήσουν χωρίς καμία κατεύθυνση από το Υπουργείο.Η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση ότι η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμικής θωράκισης δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο να χαθούν οι τελευταίες ευκαιρίες αποκατάστασης των καμένων οικοσυστημάτων του Έβρου και να αλλοιωθεί οριστικά η φυσιογνωμία των προστατευόμενων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί το ιστορικό της υπόθεσης για να γίνει κατανοητός ο κίνδυνος που ελλοχεύει για ολόκληρη την περιοχή του Έβρου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή του Έβρου, ωστόσο σχεδόν δύο χρόνια μετά δεν έχουν ακόμη ληφθεί κατάλληλα και επαρκή μέτρα σχετικά με αυτό το ζήτημα. Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση του υπουργού εδώ.

Στις 27 Οκτωβρίου 2023, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν επείγουσα επιστολή προς το ΥΠΕΝ με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, καλώντας το υπουργείο να αναστείλει με νομοθετική ρύθμιση για τουλάχιστον τρία χρόνια τα δυνητικά επιβλαβή έργα (όχι τα ωφέλιμα) και τις δραστηριότητες εντός των καμένων εκτάσεων και ειδικότερα για τα έργα αιολικής ενέργειας, την αναστολή τους και στις παρακείμενες, κρίσιμες για τα πουλιά, περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Στις 6 Νοεμβρίου 2023, ο Υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση ανακοίνωσε ότι τον πρώτο λόγο έχει η επιστήμη και ότι η συνέχιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην πληγείσα περιοχή θα βασιστεί σε επιστημονική μελέτη που θα εκπονηθεί.

Η μελέτη ανατέθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024, προτείνοντας την αναστολή των αιολικών σταθμών (καθώς και άλλων έργων) στην καμένη έκταση και στις γειτονικές άκαφτες περιοχές που όμως αποτελούν κατάλληλα ενδιαιτήματα για τα αρπακτικά πουλιά. Έως και σήμερα η μελέτη δεν έχει αναρτηθεί δημόσια και δεν έχει κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες που γνωμοδοτούν ή αποφασίζουν για την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών.

Ο αιολικός σταθμός «ΑΜΠΕΛΙΑ 2» αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 16,8 MW και σχεδιάζεται περίπου 2 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού Μελία, του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Εκτός από αυτόν, άλλοι δύο αιολικοί σταθμοί («ΔΕΡΒΕΝΙ» και «ΙΣΩΜΑΤΑ 1») της εταιρείας EUROPEAN WIND FARMS έχουν υποβληθεί για περιβαλλοντική αδειοδότηση στην καμένη περιοχή και η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης έχει αναρτήσει σχόλια στη δημόσια διαβούλευση εκφράζοντας την αρνητική της θέση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού σταθμού. Μπορείτε να δείτε τα σχόλια της ΕΠΒΘ εδώ.

Τον Ιούλιο 2024, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ανακήρυξε ανάδοχο αποκατάστασης και αναδάσωσης της περιοχής που σχεδιάζεται ο αιολικός σταθμός την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, η οποία, βάσει εγκεκριμένης μελέτης, υλοποιεί την αναδάσωση με ιδίους πόρους. Το έργο ξεκίνησε το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2027, πραγματοποιώντας φυτεύσεις δέντρων σε μια έκταση 1146 στρεμμάτων.

Από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025 φυτεύτηκαν συνολικά 47.946 δέντρα, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός «ψηλού δάσους» στο μέλλον, με μίξη διαφορετικών ειδών δέντρων (δρύες, πεύκα, γαύροι, φράξοι, σφενδάμια και αγριοκερασιές), που θα συμβάλει στις παράλληλες δράσεις αποκατάστασης των καμένων περιοχών, στη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα των δασικών οικοσυστημάτων και στη διατήρηση των σπάνιων αρπακτικών πουλιών της περιοχής.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις