Ο κρατούμενος Σερντάλ Γιλντιρίμ είναι ανάπηρος – το ποσοστό αναπηρίας του είναι 98%. Ωστόσο, δεν έχει ιατρική περίθαλψη και μοιράζεται ένα κελί με άλλους δύο κρατούμενους με σοβαρές αναπηρίες στη φυλακή υψίστης ασφάλειας Μετρίς της Κωνσταντινούπολης. Τον Φεβρουάριο του 2020 οι γιατροί αποφάσισαν ότι ο Γιλντιρίμ δεν μπορούσε να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή για λόγους υγείας. Ωστόσο, ο εισαγγελέας αρνήθηκε το αίτημά τους να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Γιντιρίμ έχει πρόβλημα με το συκώτι του και πολλές πληγές στο σώμα του, δήλωσε ο αδερφός του Σεντάτ στη DW. Ωστόσο εδώ και έξι μήνες περιμένει να εγχειρισθεί. «Αντ ‘αυτού, του δίνουν αντιβιοτικά, αλλά το φάρμακο δεν αποδίδει. Η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί», δήλωσε ο Σεντάτ Γιλντιρίμ.

Επιπλέον, ο αδελφός του τονίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όλο και πιο πολλά κρούσματα καταγράφονται μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές Μετρίς.

Ο Ιρφάν Κοτς βρίσκεται στη φυλακή υψίστης ασφάλειας της Μενεμένης κοντά στη Σμύρνη εδώ και 18 μήνες. Περιμένει μάταια για μια εγχείριση εδώ και 11 μήνες. Όπως αναφέρει η σύζυγός του Ζυλεχιά, έχει πρήξιμο στην κοιλιά και έχει χάσει πολύ βάρος. «Ο γιατρός υποπτεύεται καρκίνο αλλά περιμένουμε για διάγνωση εδώ 16 μήνες». Τώρα ο σύζυγός της έχει επίσης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. «Ζητήσαμε να αφεθεί ελεύθερος, νοσοκομειακή περίθαλψη ή μετατροπή της ποινής σε κατ ‘οίκον περιορισμό, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση».

Ένας θάνατος που συγκλόνισε

«Υπάρχουν πάρα πολλοί κρατούμενοι που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία», λέει η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπεριβάν Κορκούτ.

Οι Κοτς και Γιλντιρίμ δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD, υπάρχουν τουλάχιστον 1.605 άρρωστοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες στη φυλακή .

Υπάρχουν 355 φυλακές σε όλη την Τουρκία με σχεδόν 300.000 κρατούμενους. Λόγω της πανδημίας, περίπου 90.000 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πολλοί ποινικοί κρατούμενοι αλλά όχι δημοσιογράφοι ή μέλη της αντιπολίτευσης. Και κανένας ασθενής κρατούμενος που θα κινδύνευε περισσότερο λόγω κορωνοϊού.

Η  τουρκική κοινή γνώμη συγκλονίστηκε ιδιαίτερα από το θάνατο του κρατούμενου Μουσταφά Καμπατσιούγλου σε φυλακή στην επαρχία Γκυμισχάν στη βορειοανατολική Ανατολία. Ο κρατούμενος που ήταν άρρωστος, πέθανε στα μέσα Οκτωβρίου κάτω από ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθισμένος σε μια πλαστική καρέκλα και μόνος στο κελί του. Η ιατροδικαστική ερευνά από τότε τα αίτια του τραγικού θανάτου του.

Οι αρμόδιοι δε δίνουν απαντήσεις

«Το τελευταίο διάστημα βλέπει κανείς όλο και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε ο βουλευτής του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου. «Ο Μουσταφά Καμπακιόγλου πέθανε εξαιτίας σοβαρής ασθένειας και πολύ μόνος στο κελί του. Και δεν είναι μεμονωμένη υπόθεση. Αυτό δείχνει πόσο καταστροφική είναι η κατάσταση», δήλωσε ο Γκεργκερλιόγλου, ο οποίος είναι επίσης μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Σύμφωνα με μια έκθεση της IHD που κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου, 14 κρατούμενοι πέθαναν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένων τριών από καρκίνο και τέσσερις από άλλες ασθένειες.

«Γνωρίζουμε επίσης και περιπτώσεις άλλων κρατουμένων που πέθαναν στη φυλακή λόγω του COVID-19», αναφέρει ο Γκεργκερλιόγλου. «Αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά στις ερωτήσεις μας και σιωπά, δήλωσε ο πολιτικός του HDP. Ο βουλευτής επικρίνει επίσης το γεγονός ότι πολλοί κρατούμενοι δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη λόγω των ισχυόντων κανονισμών για καραντίνα. Αλλά και η ακτιβίστρια Μπεριβάν Κορκούτ θεωρεί επίσης ότι οι κανονισμοί για τους κρατουμένους είναι πολύ σκληροί. «Δεν υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση και κανένας τρόπος να βγεις από το κελί σου και να βγεις έξω».

Πηγή: Deutsche Welle

thestival.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις