Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα η Κ.Παπανάτσιου ως εισηγήτρια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση για τον απολογισμό του προϋπολογισμού του 2018. Η πρώην Υπουργός τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα μεγάλη ύφεση, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Τόνισε δε, πως η ανάλυση της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει, ούτε για το τι μας οδήγησε στην προηγούμενη δεκαετή κρίση, ούτε για το πως καταφέραμε να βγούμε από αυτή.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών αναφερόμενη στον εισηγητή της ΝΔ, αναρωτήθηκε για τους 29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται φόροι που επέβαλε η ΝΔ τα προηγούμενα του 2015, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, η πρώην Υπουργός, απευθυνόμενη  στη ΝΔ, ρώτησε αν υπάρχει διαφωνία και με άλλους από τους λεγόμενους 29 φόρους, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η Air B n’ B, τη φορολογική τακτοποίηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και το τέλος της πλαστικής σακούλας. Σημείωσε δε, πως αυτοί οι «νέοι» φόροι, δημιουργούσαν ξεχωριστά, νέο θεσμικό πλαίσιο για να καλύψουν ένα υπάρχον νομικό κενό. Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε επίσης και στο σύνολο των φορολογικών μέτρων των δύο πρώτων μνημονίων λέγοντας πως έφτασε τα 36 δις, προσθέτοντας τις περικοπές στις δαπάνες, το κόστος αγγίζει τα 70 δις ευρώ!

Αναφερόμενη στη φοροδιαφυγή, η πρώην Υπουργός τόνισε πως, την περίοδο 2015-2019, εισήχθησαν πολιτικές για τον περιορισμό του φαινομένου, όπως η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων που επέφερε έσοδα 750 εκ ευρώ, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αύξησαν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά περίπου 300 εκ. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε επίσης πως εκείνη την περίοδο συστάθηκε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος στο Υπουργείο Οικονομικών, με ειδικό πλαίσιο και στοχευμένη δράση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στη συνέχεια η Βουλευτής αναφέρθηκε στο αναθεωρημένο ΑΕΠ, λέγοντας πως σε τρέχουσες τιμές κατέπεσε από τα 224 δις το 2010, στα 177 το 2014. Συνέχισε υπογραμμίζοντας, πως τελικά το 2018, και μετά από 3 χρόνια ανάκαμψης, αυξάνεται στα 179,7. Ενώ σημείωσε πως, «Σε σταθερές τιμές του 2015, το ΑΕΠ του 2018 είναι αυξημένο στα 180,3 δισ. ευρώ σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ». Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια σύνδεσης της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με τη νέα ύφεση, τονίζοντας πως είναι ανεπίτρεπτη. Συνέχισε λέγοντας πως η παρούσα ύφεση αφήνει έκθετη την ίδια την Κυβέρνηση καθώς «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και να υπονοείται ότι στην παρούσα φάση, -θα είμαστε φειδωλοί στον Προϋπολογισμό του 2021, γιατί παραλάβαμε λιγότερο παραγόμενο Προϊόν, και αυτό αυξάνει τις ανάγκες της χώρας-».

Κλείνοντας, η κ.Παπανάτσιου υπογράμμισε πως ο στόχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, ήταν η ανάκτηση βαθμών ελευθερίας στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Ο στόχος αυτός είχε ως προϋπόθεση, τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται ελεύθερα και με χαμηλά επιτόκια στις διεθνείς αγορές. Επιπρόσθετα, η πρώην Υπουργός ανέφερε πως ο παράλληλος στόχος ήταν να μείνει η κοινωνία όρθια. Πρόσθεσε δε, ότι η οικονομική στρατηγική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών παθογενειών της  Ελληνικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση των δίδυμων ελλειμμάτων σε συνδυασμό με την αλλαγή του μείγματος πολιτικής, οδήγησε στη δυνατότητα σχεδιασμού περισσότερων πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο. Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως αντίθετα όμως, επόμενη μέρα της Πανδημίας με πολιτικές νομοθετημένων απλήρωτων υπερωριών, γενικευμένου πτωχευτικού κώδικα και άφεση αμαρτιών σε χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, δεν θα αφήσει περιθώριο για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

akroama.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις