Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, καθώς το νότιο τμήμα του νησιού δέχεται έντονη πίεση από συνεχή μεταναστευτικά κύματα. Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών μέσων ενημέρωσης, οι αφίξεις του πρώτου πενταμήνου του έτους έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα ολόκληρου του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αύριο, Παρασκευή 5 Ιουνίου, στις 14:00, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης με αποκλειστικό αντικείμενο το μεταναστευτικό. Στη συνεδρίαση θα αναλυθεί η τρέχουσα εικόνα των ροών, τα δεδομένα του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ οι δήμαρχοι θα ενημερωθούν από τον ειδικό συνεργάτη της ΠΕΔ και πρώην Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ., Ελευθέριο Ντουρουντού, προκειμένου να καθοριστεί η κοινή στάση της αυτοδιοίκησης.
Διαδοχικές περισυλλογές στη θάλασσα
Μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, οι ελληνικές αρχές και η Frontex εντόπισαν και προχώρησαν στην περισυλλογή σχεδόν 300 αλλοδαπών σε διάφορα σημεία της νότιας Κρήτης.
- Νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας: Εντοπίστηκε λέμβος με 74 λαθρομετανάστες σε απόσταση 21 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, μετά από στίγμα που έδωσε drone της Frontex.
- Ανατολικά της Γαύδου: Περιπολικό σκάφος της Frontex εντόπισε και περισυνέλεξε 31 άτομα (30 άνδρες και 1 γυναίκα) σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από το νησί. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη και στη συνέχεια στο Ρέθυμνο.
- Νότια-Νοτιοδυτικά της Γαύδου: Σκάφος του Λιμενικού εντόπισε λέμβο με 38 άτομα (37 άνδρες και 1 γυναίκα) 32 ναυτικά μίλια ανοιχτά του νησιού. Οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν προσωρινά στην Αγυιά Χανίων.
- Νότια των Καλών Λιμένων: Σκάφος της Frontex εντόπισε σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων ακόμη μια λέμβο με 38 επιβαίνοντες (30 άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικους), οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Ρέθυμνο.
- Παλαιόχωρα: Στην παραλία «Πλακάκι» εντοπίστηκαν 42 άτομα (37 άνδρες, 1 γυναίκα και 4 ανήλικοι).
Στη «φάκα» δύο διακινητές – Ταρίφες έως 3.000 δολάρια
Οι λιμενικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες ως οι διακινητές που ανέλαβαν τη μεταφορά τους από τις ακτές της Λιβύης.
Στην Παλαιόχωρα συνελήφθη ένας 28χρονος υπήκοος Νοτίου Σουδάν, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη είσοδο, διευκόλυνση, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση του νόμου για την προώθηση πολιτικών νόμιμης μετανάστευσης. Το σκάφος μεταφοράς κατασχέθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.
Στην περίπτωση της Γαύδου, οι αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έναν 16χρονο, επίσης υπήκοο Σουδάν. Όπως κατέθεσαν οι λαθρομετανάστες, το ταξίδι ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουνίου από το Τομπρούκ της Λιβύης, με τον καθένα τους να πληρώνει στους διακινητές ποσά που κυμαίνονταν από 1.500 έως 3.000 δολάρια για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





















































