Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το ΣΕΥΥΠ ολοκλήρωσε την έρευνα που είχε παραγγελθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια με αντικείμενο τις διαδερμικές/διακαθετηριακές αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας και τα ευρήματα είναι… αποκαρδιωτικά: Το νοσοκομείο πραγματοποιούσε για καιρό τέτοιες επεμβάσεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια, το κόστος δεν αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, η «ομάδα καρδιάς» ήταν πιστοποιημένη από την… εταιρεία που πουλούσε τις βαλβίδες και ασθενής που πέθανε ενώ βρισκόταν στη λίστα αναμονής για TAVI αποδείχθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια να κάνει την επέμβαση.
Ηταν πριν από περίπου δύο χρόνια (Ιούλιος 2018) όταν ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Σταύρος Ευαγγελάτος εξέδιδε εντολή ελέγχου για το Αττικό Νοσοκομείο με αντικείμενο της έρευνας τις διαδερμικές/διακαθετηριακές αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας (ειδικές και πανάκριβες επεμβάσεις καρδιάς που είναι γνωστές ως TAVI).
Αφορμή είχαν σταθεί δημοσιεύματα του Τύπου (μεταξύ των οποίων και της «Εφ.Συν.») που αφορούσαν καταγγελίες για θάνατο ασθενούς του νοσοκομείου που βρισκόταν σε λίστα αναμονής προκειμένου να χειρουργηθεί με τη μέθοδο αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου την ίδια περίοδο άλλο κλιμάκιο του ίδιου ελεγκτικού φορέα εισερχόταν στα άδυτα του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας (401 ΓΣΝΑ) προκειμένου να ερευνήσει καταγγελίες στρατιωτικών γιατρών για τις TAVI, που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα μας και αφορούσαν μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις επεμβάσεις αυτού του τύπου.
Το πόρισμα για το 401 ΓΣΝΑ ολοκληρώθηκε σύντομα και τα αποτελέσματά του δικαίωσαν στο έπακρο τα δημοσιεύματά μας, με αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2019, να ανασταλεί η άδειά του από το υπουργείο Υγείας και να μην μπορεί να πραγματοποιεί επεμβάσεις TAVI. Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε και το πόρισμα για το «Αττικόν» -αν και αποτελεί ερώτημα γιατί άργησε τόσο- και τα συμπεράσματα των επιθεωρητών, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έρχονται να μας δικαιώσουν για μία ακόμη φορά, αναδεικνύοντας τις παρανομίες που γίνονταν και σ’ αυτό το νοσοκομείο σε σχέση με τις TAVI, αλλά και την τεράστια ευθύνη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια με αυτού του τύπου τις επεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου στο «Αττικόν» μοιάζουν σε αρκετά σημεία με τα αντίστοιχα ευρήματα στο 401 ΓΣΝΑ. Τα κυριότερα εξ αυτών, που στη συνέχεια θα δούμε αναλυτικά, είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο πραγματοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εν λόγω επεμβάσεις χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια, ότι το κόστος των επεμβάσεων χρεωνόταν στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και δεν αποζημιώθηκαν (πλην μίας) από τον ΕΟΠΥΥ, ότι η «ομάδα καρδιάς» του νοσοκομείου (η ειδική ομάδα που οφείλει να έχει ειδική εκπαίδευση για να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις) ήταν εντελώς προβληματική στη σύνθεσή της και, το σπουδαιότερο όλων: το γεγονός ότι ο ασθενής που περίμενε στη λίστα για TAVI κι έχασε τη ζωή του, δεν πληρούσε τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος για να πραγματοποιήσει την εν λόγω επέμβαση. Ηταν μια μάταιη αναμονή…
Τρία χρόνια στην παρανομία
Σύμφωνα με πληροφορίες τής «Εφ.Συν.», οι επιθεωρητές διαπίστωσαν αυτά που γράφαμε από το καλοκαίρι του 2018! Το νοσοκομείο «Αττικόν» ουδέποτε πήρε άδεια από το υπουργείο Υγείας να κάνει TAVI, ωστόσο τις πραγματοποιούσε έως το 2018 οπότε διακόπηκε το πρόγραμμα με απόφαση της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου. Δεν μπορεί, δε, να επικαλεστεί νομικό κενό, καθώς η σχετική νομοθεσία για τις επεμβάσεις υπήρχε από τα τέλη του 2015. Στην τριετία που ακολούθησε το νοσοκομείο συνέχισε να πραγματοποιεί επεμβάσεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Εν συνεχεία, το καλοκαίρι του 2018 ο διευθυντής της Β′ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τη διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας για παράνομη διακοπή του προγράμματος που κόστισε -σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστήριζε- τη ζωή ενός ασθενή που βρισκόταν σε λίστα αναμονής για TAVI στο «Αττικόν». Ωστόσο, από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές αποδείχθηκε ότι ο εν λόγω ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρά νοσήματα και η περίπτωσή του δεν περιλαμβανόταν στα κριτήρια των ασθενών που μπορούν να κάνουν TAVI.
Την ίδια περίοδο το νοσοκομείο υποβάλλει αίτημα στο ΚΕΣΥ ώστε να λάβει την πολυπόθητη άδεια. Τον Απρίλιο του 2018 το ΚΕΣΥ γνωμοδοτεί θετικά, ωστόσο η άδεια δεν υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» εκείνης της περιόδου, ο φάκελος υποψηφιότητας του νοσοκομείου κρίθηκε «ελλιπής» από το υπουργείο Υγείας και επιστράφηκε δυο φορές στο νοσοκομείο προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, πράγμα που όμως δεν έγινε τελικά, μιας και η άδεια δεν υπογράφτηκε ποτέ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το πόρισμα βάζει στο κάδρο τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ (και σημερινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα) κ. Κωνσταντίνο Μάρκου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πόρισμα αναγράφεται ότι υπήρξε «άτυπη» ενημέρωση του κ. Μάρκου προς τη διοίκηση και τη Β′ Καρδιοχειρουργική Κλινική και στην οποία ο κ. Μάρκου φέρεται να λέει πως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολείπεται η υπογραφή του υπουργού και ότι «κατόπιν αυτού μπορεί να προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος».
Η άδεια, όμως, ουδέποτε ήρθε.
Το χρονολόγιο των TAVI
- Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Φεβρουάριο του 2019 διεξάγεται μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» για τις TAVI και για τα πιστοποιημένα κέντρα που τις πραγματοποιούν και τον ρόλο του ΚΕΣΥ. Ο έλεγχος που γίνεται από το ΣΕΥΥΠ στο 401 ΓΣΝΑ και στο ΚΕΣΥ αποδεικνύει ότι το Συμβούλιο, ενώ είχε τη νομική υποχρέωση να ελέγχει σε ετήσια βάση αν τα Κέντρα έχουν κάνει τον προβλεπόμενο αριθμό TAVI και αν τα ποσοστά θνησιμότητας υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο -σε περίπτωση υπέρβασης θα έπρεπε να γίνει άρση της άδειας- το ΚΕΣΥ δεν είχε ζητήσει ποτέ τα παραπάνω στοιχεία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 Κέντρα TAVI να κάνουν επεμβάσεις χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που όριζε ο νόμος.
- Τον Αύγουστο του 2018 και μετά τις αποκαλύψεις μας ο τότε υπουργός Υγείας Α. Ξανθός ζητά από τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, Κ. Μάρκου, να εφαρμόσει τον νόμο κλείνοντας τα Κέντρα που δεν έχουν τις προδιαγραφές λειτουργίας αλλά και να εισηγηθεί ένα νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των εν λόγω Κέντρων με πιο αυστηρούς και ξεκάθαρους όρους.
- Η απόφαση του υπουργού δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς προτού συγκληθεί η ολομέλεια του ΚΕΣΥ, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης υπέγραψε Υπουργική Απόφαση, η οποία αντί να αυστηροποιεί το πλαίσιο το ελαστικοποιεί. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια Υ.Α., τα Κέντρα αξιολογούνται ανά διετία και όχι κάθε χρόνο, όπως προέβλεπε η μέχρι τότε ισχύουσα Υ.Α. Αυτή η ενέργεια του αν. υπουργού είχε ως συνέπεια να «μηδενιστεί το κοντέρ» και Κέντρα που κανονικά θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα, αφού η αξιολόγησή τους πρόκειται να γίνει στα τέλη του 2020.
Τα ευτράπελα της «ομάδας καρδιάς» και το μονοπώλιο
Από το πόρισμα προκύπτει επίσης ότι στην «ομάδα καρδιάς» του νοσοκομείου συμμετείχαν ένας γιατρός από το νοσοκομείο «Γεννηματά», όπως επίσης κι ένας πανεπιστημιακός υπότροφος. Στην πρώτη περίπτωση, ο γιατρός δεν είχε άδεια από το νοσοκομείο του προκειμένου να βρίσκεται στο «Αττικόν». Εντυπωσιακό κι εδώ είναι το γεγονός ότι στο «Γεννηματάς» δεν γίνονται TAVI, συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι πού ακριβώς εκπαιδεύτηκε ο εν λόγω γιατρός ώστε να συμμετέχει στην «ομάδα καρδιάς» του «Αττικόν». Την απάντηση τη δίνει κι εδώ το πόρισμα και είναι αποκαλυπτική. Εξετάζοντας τα βιογραφικά των γιατρών που συμμετείχαν στην ομάδα διαπιστώθηκε ότι όλοι είχαν βεβαίωση πιστοποίησης από την… προμηθεύτρια εταιρεία βαλβίδων Medtronic!
Πρόκειται για την ίδια εταιρεία την οποία συναντήσαμε και στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ και που κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά των βαλβίδων για TAVI. Μάλιστα, όπως και στο στρατιωτικό νοσοκομείο, έτσι κι εδώ, οι επιθεωρητές καταγράφουν σχεδόν μονοπωλιακή σχέση του «Αττικόν» με την εν λόγω εταιρεία.
Η τεράστια ευθύνη του ΚΕΣΥ
Είναι ίσως περιττό να αναφέρουμε ότι το νοσοκομείο δεν ενημέρωνε τη βάση δεδομένων του ΚΕΣΥ για την τύχη των επεμβάσεων TAVI που έγιναν σε αυτό, ως όφειλε από τη νομοθεσία.
Και επίσης είναι περιττό να αναφέρουμε την ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου από πλευράς ΚΕΣΥ του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή του Συμβουλίου για τις TAVI συμμετείχαν συνολικά τρεις γιατροί με οργανική θέση στο «Αττικόν».
Παρ’ όλα αυτά και για άγνωστους λόγους ενέκριναν επεμβάσεις για το νοσοκομείο τους, ενώ γνώριζαν ότι αυτό δεν έχει τη σχετική άδεια.
Δημήτρης Τερζής
πηγή:efsyn.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις