Αγκυρα: Η Ευρώπη να μην σφραγίσει τα σύνορά της

Να μην σφραγίσει η Ευρώπη τα σύνορά της στους πρόσφυγες, ζήτησε χτες ο Ταγίπ Ερντογάν, μια μόλις ημέρα πριν από την επικοινωνία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Προσφυγικό.

Εως τώρα, βέβαια, και μετά από τα περσινά επεισόδια στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στον Εβρο, καθώς και την ψύχρανση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, εξαιτίας του ότι η Αγκυρα προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, είναι άγνωστο εάν η Τουρκία θα επιχειρήσει να επαναλάβει το ίδιο σκηνικό.

Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, όλα δείχνουν ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και πάλι στο έπακρο το Προσφυγικό στις σχέσεις της με την ΕΕ, και θα παζαρέψει σκληρά.

Μην σφραγίσετε τα σύνορα

Η τουρκικη κυβερνηση ισχυρίζεται ότι σήμερα στην γείτονα βρίσκονται από 300 έως 800 χιλιάδες Αφγανοί. Να σημειωθεί ότι τεράστιος αριθμός Αφγανών βρίσκεται στο Ανατολικό Ιράν. Εκτιμώνται σε άνω των 800 χιλιάδων. Αρκετοί εξ’ αυτών επιχειρούν να περάσουν στην ΕΕ, μέσω Τουρκίας και κατόπιν στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν χτές, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε:

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία έχει καταστεί πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ευρώπη, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει εαυτόν από αυτό το ζήτημα, σφραγίζοντας τα σύνορά της, απλώς και μόνο για να κρατήσει τους πολίτες της ασφαλείς και να προστατεύσει τον πλούτο της».

Και πρόσθεσε: «Η στάση της Ευρώπης, όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά γυρίζει την πλάτη στις ανθρωπιστικές αξίες. Δεν είναι υποχρέωση, ευθύνη ή δουλειά της Τουρκίας να λειτουργεί ως η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Μόλις εμείς ως χώρα σφραγίσουμε τα σύνορά μας και στείλουμε αυτούς τους παράτυπους μετανάστες πίσω στις χώρες τους, είναι δική τους απόφαση το από πού θα επιλέξουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν με άλλα μέσα».

Επικοινωνία

Είναι προφανές ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί ο Τ.Ερντογάν στη συνομιλία του με τον Κ.Μητσοτάκη, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα. Να σημειωθεί πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για την επικοινωνία, αν και υπήρξε από την Αθήνα.

Ο τουρκικός Τύπος, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία σημειώνει ότι το θέμα θα είναι οι «μετανάστες».

Από τη μεριά του, ο θεωρούμενος ως το «δεξί χέρι» του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Κάποιοι βλέπουν το Αφγανιστάν (και τη Συρία) μέσα από το πρίσμα 2 μόνο ζητημάτων: της τρομοκρατίας και των προσφύγων. Όλα τα άλλα θεωρούνται άσχετα για εκείνους. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τις επί σειρά δεκαετιών πολιτικές τους, οι οποίες προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα. Αυτή η αλαζονική άρνηση είναι μέρος του προβλήματος».

Αφγανοί στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι πλέον παραπέμπεται στις καλένδες το «αίτημα» της Ελλάδας για επιστροφή Αφγανών στην «ασφαλή» Τουρκία. Κάτι που, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του παζαριού της με την ΕΕ δεν είχε κάνει δεκτό η Αγκυρα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι «επιστροφές» στην Τουρκία δεν διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον, ενώ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν «παγώσει» τις απελάσεις Αφγανών, ακομα και εκείνων που θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη, είναι πιθανό πολλές χιλιάδες Αφγανών να «εγκλωβιστούν» στην Ελλάδα.

Εφόσον υπάρξει και νέο προσφυγικό κύμα, κάτι πάντως που μένει να φανεί εάν θα εκδηλωθεί ή όχι, ο αριθμος θα αυξηθεί. Ετσι, η Ελλάδα θα γίνει μια από τις χώρες υποδοχής και φιλοξενίας Αφγανών προσφύγων.

Κάτι που γίνεται οργανωμένα, τελευταία, και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες, ως όλα δείχνουν, χρησιμοποιούνται ως «αποθήκες ανθρώπινων ψυχών», δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες δεν θέλουν επιπλέον πρόσφυγες.

ΝΑΤΟϊκή χρηματοδότηση στην Αλβανία για τους 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες που θα δεχτεί 
Ελληνική πρωτιά

Η γαλλική εφημερίδα, Le Monde, σημειώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 500 άτομα έχουν διασχίσει τον Έβρο.

Επίσης αναφέρει ότι, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των 105.000 προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Ακόμα, σχεδόν το 45% των νέων αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου είναι Αφγανοί. Είναι η πρώτη εθνικότητα αυτή τη στιγμή μεταξύ μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Για τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Ν.Μηταράκη, είναι ακόμα «πολύ νωρίς» για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με τη ροή των αφίξεων, αλλά «η στάση της Τουρκίας θα είναι καθοριστική».

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση, που αμφιβάλλει για την καλή θέληση της Τουρκίας, προετοιμάζεται. Ειδικά αφού η Άγκυρα υιοθετεί έναν μάλλον συμβιβαστικό τόνο απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις