Την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις 25 ακριβότερες πόλεις για αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή για πολυτελή ζωή, καταλαμβάνει για πρώτη φορά η Σιγκαπούρη όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της Julius Baer Group Ltd που επικαλείται το www.business-standard.com

Πάντως ο  δείκτης lifestyle της Julius Baer κατατάσσει τις 25 ακριβότερες πόλεις του κόσμου σύμφωνα με τις τιμές κατοικιών, τις τιμές των εισιτηρίων για πτήσεις με business class, τις τιμές των  διδάκτρων για business school και τις τιμές για εξεζητημένα δείπνα.

Παράλληλα επισημαίνεται πως η Σιγκαπούρη βρισκόταν στη λίστα αυτή το 2022 στην πέμπτη θέση, ωστόσο τώρα ξεπέρασε τη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ οι οποίες βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Ασία ήταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το  2022 η πιο ακριβή ήπειρος για πολυτελή διαβίωση.

Η Σιγκαπούρη

Από τις πρώτες πόλεις της Ασίας που άνοιξαν τα σύνορα μετά την εκδήλωση της πανδημίας ήταν η Σιγκαπούρη. Επίσης επισημαίνεται πως η Σιγκαπούρη είναι πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως στις τιμές των αυτοκινήτων.

Το κόστος ζωής εδώ, δεν είναι φθηνό εάν θα ληφθούν υπόψη το υψηλό βιοτικό επίπεδο και η αυξημένη ζήτηση για τοπικές υποδομές, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση. Τα  οικιστικά ακίνητα έχουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση και ο φόρος των αυτοκινήτων είναι ιδιαίτερα υψηλός αλλά και η βασική ασφάλιση υγείας είναι ακριβότερη κατά 133% και 109% από τον παγκόσμιο μέσο όρο, προστίθεται στη σχετική έκθεση.

Η Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη ανέβηκε στην πέμπτη θέση από την 11η που ήταν πέρυσι. Αυτό συνέβη επειδή ενισχύθηκε το δολάριο μετά την πανδημία. Το Λονδίνο έπεσε στην τέταρτη θέση από τη δεύτερη  που είχε αρχικά.

Το Brexit και η αναταραχή που προκάλεσε συνεχίζουν να  βλάπτουν τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου.  Και το Λονδίνο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον  ισχυρό ανταγωνισμό από αναδυόμενα χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με  Julius Baer.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα 

 

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο κόστος ζωής στις χώρες της Ευρώπης. Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να γίνεται η εν λόγω έρευνα, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική  είναι τα πιο προσιτά μέρη για να ζουν καλά οι πολίτες.

Το Ντουμπάι συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στη πρώτη δεκάδα της λίστας και συγκεκριμένα στην 7η θέση – ενώ η Ζυρίχη  έπεσε στην 14η θέση της λίστας . Το Εμιράτο  πρωταγωνιστεί φέτος στον δείκτη Julius Baer καθώς η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού πλούσιων  πολιτών έχει επηρεάσει τις τιμές και τη ζήτηση των ακινήτων.

Η έκθεση αναφέρεται και στο θέμα των ταξιδιών και της διασκέδασης. Όπως επισημαίνεται αυξήθηκε η ζήτηση για ταξίδια και διασκέδαση μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό. Το κόστος πολυτελών προϊόντων, όπως ακριβών κρασιών, όπως μίας φιάλης Château Lafite Rothschild του 2018 και του ουίσκι σημείωσαν αύξηση άνω του 17,2% και 16,2%, αντίστοιχα.

«Πολύς κόσμος είναι ακόμη σε φάση μεταπανδημικής ευφορίας», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της Julius Bear για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Υπήρξαν αυξήσεις στις σουίτες ξενοδοχείων και στις πτήσεις business class με  κάποιες εξαιρέσεις. Επίσης οι τιμές των ποδηλάτων που είχαν εκτοξευθεί  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα  μειώθηκαν κατά 1,8%.

enikonomia.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις