1

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της Metron Analysis αποτυπώνουν μια συνολική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, καθώς οι θετικές γνώμες υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σε χαμηλή θέση με τις θετικές γνώμες στο 10%.

Έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση

  • Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση: Τις χειρότερες επιδόσεις της κατά την πενταετία της διακυβέρνησής της καταγράφει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (21/3) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η κοινωνία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την κυβερνητική πολιτική και καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών.
  • Υποχώρηση της ΝΔ: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως καταγράφεται υποχώρηση της κυβερνητικής παράταξης σχεδόν 4% στην πρόθεση και 5% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι η πρώτη δημοσκόπηση που αποτυπώνει μια σημαντική εκλογική φθορά της κυβέρνησης, με τη ΝΔ να υποχωρεί στη δεύτερη θέση ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής. Στην προθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ σκαρφάλωσε στο 11,8% ανακτώντας τη δεύτερη θέση και το ΠαΣοΚ παρέμεινε τρίτο με 10,2%.
  • Ο καταλληλότερος: Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος εμφανίζεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας το 39% του πρωθυπουργού. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%. Ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.
2

Μοιρασμένη η Ε.Ε για το ομόλογο Άμυνας μετά από πρόταση Μητσοτάκη

  • Η πρόταση Μητσοτάκη: Την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια».
  • Οι αντιδράσεις: Yπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας τάχθηκε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες . Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία δε συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων για την Άμυνα.
  • Τα στρατόπεδα: Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την ιδέα των συγκεκριμένων ευρωομολόγων υποστηρίζουν η Γαλλία και η Ιταλία και γενικότερα οι χώρες του Νότου, αλλά δεν τη στηρίζουν οι χώρες του Βορρά, δηλαδή η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να εξεταστούν «όλες οι επιλογές» ενόψει της έκθεσης της Επιτροπής που αναμένεται τον Ιούνιο.

tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις