“Σοκ” προξενούν τα όσα, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, αποκάλυψε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, σε ημερίδα  υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών».

Αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα καταγράφει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. σε λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών» γνωστοποίησε πως στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, οι αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από 30 έως 170%. Παράλληλα ανέφερε ότι «οι καταγγελίες για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί.». Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι «οι καταγγελίες των καταναλωτών για τα θέματα της ενέργειας από την 6η θέση που βρίσκονταν στον πίνακα των καταγγελιών το 2017, έχουν αναρριχηθεί πλέον στη 2η θέση και διαφαίνεται πως είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβουν την πρώτη θέση».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης προέβλεψε βαρύ χειμώνα για τους καταναλωτές ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει γενναία μέτρα για την προστασία ιδίως των πιο ευάλωτων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο 10μηνο του 2021 (ως τις 20 Οκτωβρίου) οι αναφορές για τον τομέα ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 44,5 % σε σχέση με πέρυσι και αφορούν κυρίως τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής (για την ύπαρξη των οποίων όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενημερώνονται οι καταναλωτές), τις οχλήσεις για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κατά παράβαση του σχετικού πλαισίου. Ανέφερε ακόμη ότι ο Συνήγορος θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των πρακτικών που είναι αντίθετες στο νόμο και νοθεύουν τον ανταγωνισμό με τους συνεπείς προμηθευτές.

Στην ίδια ημερίδα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και την αποτύπωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, μπορεί να μην είναι αρκετή γιατί είναι μικρό το ποσό των 500 εκατ. Ευρώ μπροστά σε αυτήν την κρίση. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε περαιτέρω αν χρειαστεί» σημείωσε η Γ.Γ. Ενέργειας.

Η μεταποίηση

Πάντως πέρα από τα νοικοκυριά η εκτίναξη των τιμών ενεργειακών προϊόντων φέρνει ντόμινο αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι πλέον ορατές. Ακόμη και στον τουρισμό, που φέτος πάει πολύ καλά, υπάρχουν φωνές που τονίζουν ότι θα πληγεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων λόγω ακρίβειας κι ενεργειακού κόστος. «Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαμε επισημάνει ότι οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν τις αυξήσεις στη βιομηχανία, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής και την απώλεια αγορών» ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Μάλιστα όπως τονίζεται, σε ειδική ημερίδα που είχε διοργανώσει ο ΣΒΕ, στις 15 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, της ΕΧΕ Α.Ε. και ιδιωτών παραγωγών ενέργειας, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΒΕ κ. Σαββάκη ότι: «… οι Ελληνικές επιχειρήσεις που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας, είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά….».

Στο μεταξύ πριν λίγες μέρες, για πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω εκτίναξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, που οδηγεί σε κύμα ακρίβειας αλλά και σε λουκέτα πολλές βιομηχανίες και ειδικά μικρομεσαίες μεταποιητικές βιομηχανίες έκανε λόγο σε βαρυσήμαντη ανακοίνωσή της η Ελληνική Παραγωγή.

Όπως τόνισε η Ελληνική Παραγωγή, «δεδομένου ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν το αυξημένο κόστος στην ελληνική βιομηχανία, το περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά δυσμενές, ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις.» «Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται κατά συνέπεια σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες» ανέφερε η Ελληνική Παραγωγή.

Οι ΜμΕ

Υπενθυμίζεται, δε, ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας τον Σεπτέμβριο, σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, αναμένεται να οδηγήσει η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, Συγκεκριμένα, το 68% των ΜΜΕ εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ανατιμήσεις

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το ΒΕΑ, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%! Μάλιστα από την έρευνα του Β.Ε.Α προκύπτει, ότι σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος.

news247.gr

SHUTTERSTOCK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις