Η Μαγνησία δεν είναι απλώς ένας όμορφος τόπος στον χάρτη της Ελλάδας. Είναι οι άνθρωποί της. Είναι ο επαγγελματίας που παλεύει να κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί του στον Βόλο. Είναι ο ξενοδόχος στο Πήλιο που περιμένει κάθε καλοκαίρι τον τουρισμό για να επιβιώσει. Είναι ο νέος που αναγκάζεται να φύγει γιατί δεν βλέπει προοπτική. Είναι οι οικογένειες στις Σποράδες που αισθάνονται αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, κάθε φορά που διακόπτεται μια σύνδεση ή ακυρώνεται μια πτήση.

Και όμως, εδώ και χρόνια, η Μαγνησία ακούει τα ίδια λόγια. Ανακοινώσεις, δεσμεύσεις, πανηγυρικές δηλώσεις και φωτογραφίες μπροστά σε μικρόφωνα. Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού, και της προηγούμενης κυβέρνησης και της παρούσας, επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι “έρχονται λύσεις”, ότι “δρομολογούνται έργα”, ότι “η περιοχή μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης”. Όμως η καθημερινότητα των πολιτών λέει μια διαφορετική αλήθεια.

 

Το αεροδρόμιο της Αγχιάλου: μια πληγή που παραμένει ανοιχτή

Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα έπρεπε να είναι η μεγάλη πύλη ανάπτυξης της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Αντί γι’ αυτό, έγινε σύμβολο εγκατάλειψης και προχειρότητας. Μετά τις καταστροφές και την εικόνα αποδιοργάνωσης που ζήσαμε και  είδε όλη η Ελλάδα, οι πολίτες περίμεναν ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης και δυναμικής επανεκκίνησης.

Τι είδαμε τελικά; Καθυστερήσεις, αβεβαιότητα και γενικόλογες εξαγγελίες.

Και όμως, το αεροδρόμιο δεν αφορά μόνο τις πτήσεις,  και σίγουρα δεν λειτουργεί με επιδοτήσεις της περιφέρειας,  που μόλις σταματήσουν σταματά και η αεροπορική σύνδεση. Αφορά την επιβίωση της τοπικής οικονομίας. Αφορά τον επαγγελματία του τουρισμού, τον αγρότη που θέλει εξωστρέφεια, τον νέο άνθρωπο που θέλει έναν τόπο συνδεδεμένο με την Ευρώπη και τον κόσμο, και αντιμετωπίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν, και έχουν τις επαγγελματικές διασυνδέσεις να το υλοποιήσουν.

Χρ. Τριαντόπουλος: «Στόχος να γίνει εμπορευματικό (cargo) το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου» - Magnesia News

 

Πήλιο και Σποράδες: διαμάντια χωρίς στρατηγική

Το Πήλιο και οι Σποράδες είναι από τους πιο ευλογημένους προορισμούς της χώρας. Συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, πολιτισμό και φύση, αυθεντικότητα και φιλοξενία. Και όμως, η προβολή τους παραμένει αποσπασματική και πρόχειρη. Χρόνια τώρα η τουριστική αναβάθμιση αντιμετωπίζεται «στο γόνατο»,  από άτομα άσχετα με το αντικείμενο,  που ενδιαφέρονται μόνο για την ατομική-προσωπική τους προβολή,  και με τις φιλότιμες προσπάθειες του επιμελητηρίου και του Δήμου, που αποδίδουν πρόσκαιρα .

Δεν υπάρχει ένα σοβαρό, μακροπρόθεσμο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διεθνής στοχευμένη καμπάνια. Δεν υπάρχουν οι επαρκείς υποδομές, λιμάνι, νοσοκομείο, κέντρα υγείας, συγκοινωνίες, θαλάσσιες συγκοινωνίες, υποδομές που θα οδηγήσουν τους μεγάλους διεθνείς Tour Operators να κατευθύνουν εδώ τους πελάτες τους,  και να κρατήσουμε τον επισκέπτη όλο τον χρόνο. Και η Μαγνησία διαθέτει  το γεωγραφικό  χάρισμα,  να παρέχει 12 μήνες το χρόνο τουρισμό.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού παλεύουν μόνοι τους. Με προσωπικό κόστος, με αγωνία και πείσμα, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το όνομα της περιοχής. Η Πολιτεία θυμάται τη Μαγνησία κυρίως προεκλογικά.

 

Η ανύπαρκτη σιδηροδρομική σύνδεση

Σε μια σύγχρονη Ευρώπη που επενδύει στις μεταφορές και στον σιδηρόδρομο, η Μαγνησία παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη. Η εικόνα του τρένου στον Βόλο θυμίζει περισσότερο εγκατάλειψη παρά αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ακόμη και το Brand της περιοχής, ο “Μουτζούρης”, υποβαθμίστηκε από λάθος κυβερνητικές επιλογές.

Πήλιο: Ξανά στις ράγες ο «Μουτζούρης» - Το ωράριο των διαδρομών | ΣΚΑΪ

 

Εδώ και χρόνια ακούμε για “αναβαθμίσεις”, “μελέτες”, “έργα που έρχονται”. Όμως οι πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, όλοι πληρώνουν το κόστος της αδιαφορίας.

H σιδηροδρομική σύνδεση της υπερσύγχρονης  ΒΙ.ΠΕ,  με το λιμάνι και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο,  θα αναβάθμιζε σημαντικά τη δυναμική της πόλης και των βιομηχανιών της,  δίνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μια πόλη, το Βόλο, που μαστίζεται από την ανεργία.

Α' Βι.Πε. Βόλου | Αποτελεί 1ης γενιάς Επιχειρηματικό Πάρκο και είναι μία από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ΒΙ.ΠΕ. της χώρας.

 

Ο περιφερειακός που καρκινοβατεί χρόνια

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου παραμένει εδώ και χρόνια ημιτελής, ταλαιπωρώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, την κυκλοφορία και την ανάπτυξη της πόλης μετατράπηκε σε σύμβολο καθυστερήσεων και χαμένων υποσχέσεων, και διελκυστίνδα μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Κράτους. Κάθε κυβέρνηση ανακοινώνει “επανεκκίνηση”, κάθε τοπικός παράγοντας μιλά για “λύση που έρχεται”, όμως οι πολίτες εξακολουθούν να βλέπουν μια πόλη που ασφυκτιά κυκλοφοριακά.

Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: Εγκλωβισμένοι οδηγοί στον περιφερειακό, πλημμύρισαν δρόμοι

Η σιδηροδρομική σύνδεση και οι σύγχρονες οδικές υποδομές δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα μιας περιοχής που θέλει να αναπτυχθεί πραγματικά.

 

Η Μαγνησία δεν ζητά θαύματα — ζητά σεβασμό

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις δημόσιες σχέσεις και τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις. Δεν χρειάζονται άλλα δελτία Τύπου “κατόπιν ενεργειών μου”. Δεν χρειάζονται άλλες φωτογραφίες δίπλα σε υπουργούς, και το κυριότερο δεν χρειάζονται επαγγελματίες πολιτικούς. ΦΤΑΝΕΙ!

Οι πολίτες ζητούν κάτι πολύ πιο απλό:
να βλέπουν έργα.

Να αισθάνονται ότι κάποιος νοιάζεται πραγματικά για τον τόπο. Ότι η Μαγνησία δεν αντιμετωπίζεται ως μια επαρχία που θυμούνται μόνο στις εκλογές ή στις καταστροφές.

Γιατί η Μαγνησία έχει αξιοπρέπεια. Έχει ιστορία. Έχει ανθρώπους εργατικούς, δημιουργικούς, περήφανους. Ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και δεν θέλουν να τον βλέπουν να μένει πίσω. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο,  πως στο Βόλο ιδρύθηκε το 1908 το πρώτο εργατικό κέντρο της Ελλάδας μας.

 

Ώρα για μια νέα φωνή

Η πολιτική δεν πρέπει να είναι επάγγελμα διαχείρισης υποσχέσεων. Πρέπει να είναι ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Μαγνησία χρειάζεται δυναμικές φωνές που να διεκδικούν πραγματικά. Με σχέδιο, με πατριωτισμό, αλλά και με ανθρωπιά. Με αγάπη για τον τόπο και σεβασμό στον πολίτη. Με συνεργασίες με τοπικούς φορείς και στοχευμένες προσπάθειες .

Γιατί τελικά, πίσω από κάθε “έργο που δεν έγινε”, υπάρχουν άνθρωποι που περίμεναν μια καλύτερη ζωή και απογοητεύτηκαν.

Και η Μαγνησία μας,  αξίζει πολύ περισσότερα από αυτό.

 

Δώστε μου τη δύναμη με την ψήφο σας, στις εκλογές που έρχονται σύντομα,  να βρεθώ στη Βουλή και να κάνω πράγματα για τον τόπο μας, για όλους μας…για τα παιδιά μας! Αυτή τη φορά σας καλώ να μη ψηφίσετε από συνήθεια,  αλλά από στοχευμένη επιλογή.

Ζητώ να είναι στη σκέψη σας, το σύνθημα…

Στις επόμενες εκλογές “Στέλνουμε τον Άγγελο στη Βουλή, για να μας εκπροσωπήσει, γιατί μπορεί, γιατί είναι ένας από εμάς” .

 

Άγγελος Αγραφιώτης

Σύμβουλος Διαχείρισης Κρίσεων 

Πολιτευτής

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Μαγνησίας

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις