Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν για την οργάνωση της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων

 

Τη δική του άποψη κατέθεσε ο ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης για το τραγικό περιστατικό στη Λιβύη με την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή που στοίχησε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Ο κ. Θεοδωρακίδης εξαπέλυσε ευθείες βολές για την οργάνωση της αποστολής αλλά και για τη δημοσίευση του φωτογραφικού υλικού από το ΓΕΕΘΑ.

Μιλώντας στο Mega στηλίτευσε ευθύς εξ αρχής τον σχεδιασμό αλλά και τις διαδικασίες που τηρήθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν σαν να… πηγαίναμε εκδρομή.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή από εδώ είναι φίλιες δυνάμεις από εκεί είναι οι εχθρικές. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο: Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. διότι το ατύχημα έγινε σε έναν δρόμο ο οποίος έχει υποστεί φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον επικίνδυνος. Άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις απειλές τις επιχειρησιακές».

«Δεν επρεπε να υπάρχουν φωτογραφίες»

Ξεκαθάρισε επίσης πως πήγαιναν σε μία εμπόλεμη περιοχή και όχι – όπως είπε – στον Θεσσαλικό Κάμπο. «Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, κάπου που έχει υποστεί ένα πλήγμα. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαιναν. Ήταν γρήγορο και έχουν αρχίσει τα λάθη. Διότι εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που εδόθηκε γιατί είδαμε φωτογραφίες με ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Βέβαια, οι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Η κατάσταση είναι χαώδης. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει».

Και συνέχισε: «Γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης».

Αναφερόμενος στην οργάνωση της αποστολής, τόνισε: «Τα επιτελεία δείχνουν μία σπουδή, μία ταχύτητα, μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Ουδείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη.

«Δεν έγινε ούτε αναγνώριση απειλής ούτε εκτίμησης κινδύνου», υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή», κατέληξε.

Η κατάσταση των τραυματιών

Μετά τη σύγκρουση του λεωφορείου με τους Έλληνες με το φορτηγό έχασαν τη ζωή τους τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνείς.

Οι τραυματίες έχουν επαναπατριστεί με τη συνδρομή ιατρικού προσωπικού που μετέβη στη Βεγγάζη, με το C-130 να προσγειώνεται χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

13 τραυματίες βρίσκονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας και ένας πολυτραυματίας παραμένει στη Λιβύη. Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός εκ των τραυματιών. Δέκα από τα μέλη της αποστολής νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένα άτομο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση του συνταγματάρχη, ο οποίος νοσηλεύεται με κατάγματα, όπως και ενός λοχαγού, αλλά και ενός γιατρού – στρατιωτικού με εγκαύματα.

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις