Ο βίος και η πολιτεία το Αλέξη Κούγια μπορούν να γεμίσουν συναρπαστικούς τόμους λαϊκού αφηγήματος.

Όταν ο πολυθρύλητος των ημερών Λιγνάδης ήλθε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και χρειάσθηκε νομικό παραστάτη, δίπλα του βρέθηκε ένας ευπρεπής δικηγόρος- από οικογένεια νομικών- και τα πράγματα πήραν τη δικονομική πορεία τους. Με τις γνωστές πολιτικές παρενέργειες εκ παραλλήλου…

Αιφνιδίως άνοιξαν οι ουρανοί «και το καταπέτασμα του ναού εσκίσθη» και ως δικηγόρος του Λιγνάδη εμφανίσθηκε ο περιώνυμος Αλέξης Κούγιας. Των «5.000 κακουργημάτων» και της μιας διαγραφής από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο πλέον προβεβλημένος από την ευάριθμη κατηγορία των μαϊντανών «μεγάλων υποθέσεων».

Άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα- έχει απασχολήσει την επικαιρότητα για τα πάντα. Από τη δικανική δεινότητά του μέχρι τον ιδιωτικό βίο του και κάποια μπουνίδια με διάφορους.

Μεγαλοδικηγόρος, ποδοσφαιρικός παράγων, πολιτευτής στην αυτοδιοίκηση, σελέμπριτυ και τηλεοπτικός αστέρας παντός καιρού. Ενίοτε κουτσαβάκης με τσαγανό…

Από τις πρώτες δηλώσεις του ήταν να επισημάνει υπερασπιστικά σφάλματα από τον δικηγόρο που βρήκε στην υπόθεση. Αποτέλεσμα: έμεινε μόνος, με έναν πελάτη που δεν πάει τους «μέτριους». Τα άγρια έδιωξαν τα ήμερα.

Ως τώρα η νομική συνδρομή Κούγια στον Λιγνάδη, οδηγείται από τη μια αποτυχία στην άλλη. Αλλά αυτό που παρατηρούν οι ειδήμονες είναι εντυπωσιακό: ο δικηγόρος – πολλών διαβόλων μέχρι σήμερα- δεν περιορίζεσαι στην εύλογη υποστήριξη του εντολέα του…

Το κερασάκι σε κάθε εμφάνιση του είναι η αυτοπαρουσίασή του. Το φιλοθεάμον κοινό εκτός από την κατάθεση της απόλυτης βεβαιότητας περί της αθωότητας Λιγνάδη, δέχεται και ένα λιβανωτό για τον Κούγια, από τον Κούγια.

Αν τον πάρουμε τις μετρητοίς είναι πρώην φτωχόπαιδο -με μαθήματα «πραγματικούς αριστερούς», πενήντα χρόνια δικηγόρος, και έχουν περάσει από τα χέρια οι πιο συγκλονιστικές υποθέσεις. Είναι «μάγκας» και ο «μεγαλύτερος δικηγόρος στην Ελλάδα».

Αυτό δεν είπε ίδιος-το υπονοεί βεβαίως-αλλά ο ιός Κούγιας. Ο πατήρ φρόντισε να ενημερώσει το τηλεοπτικό κοινό ότι προαλείφεται για νομικός.

Όσοι έχουν χοντρά μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη- και χονδρά πορτοφόλια –να κοιμούνται ήσυχοι: οσονούπω οι Κούγιας γίνονται δύο. Εισαγγελείς της έδρας τρέμετε.

Αν η ποινική δίκη μοιάζει με θεατρική παράσταση, αυτή τη φορά ο Κούγιας βρίσκεται στο στοιχείο του: ως περφόρμερ.

Από νομική άποψη πρόσφερε νέα πτυχή στο τεκμήριο αθωότητας: να έχεις δικηγόρο τον Κούγια.

Δεν είναι πλάκα. Εξήγησε ότι δεν θα αναλάμβανε τον Λιγνάδη αν υποψιαζόταν ότι είναι παιδεραστής. Έχει δώσει όρκο να μην αναλαμβάνει παιδεραστές και τοκογλύφους.

Άρα και μόνο ότι τον ανέλαβε είναι στοιχείο της αθωότητας του σκηνοθέτη. Έτσι πρέπει να αξιολογηθεί από το κοινό, ενδεχομένως και από τους επόμενους πελάτες του.

Πάντως ο ανακριτής και ο εισαγγελέας δεν το έλαβαν υπόψη. Όπως δεν έλαβαν και το απολογητικό υπόμνημα που συνέταξε για τον Λιγνάδη -τον προφυλάκισαν. Τζίφος.

Ο βίος και η πολιτεία το Αλέξη Κούγια μπορούν να γεμίσουν συναρπαστικούς τόμους λαϊκού αφηγήματος. Αλλά η υπερέκθεσή του στην υπόθεση Λιγνάδη δεν πήγε καλά και άρχισε να κλείσει το τηλέφωνο σε παρουσιαστές ή να καβγαδίζει μαζί τους.

Ως δημόσιο πρόσωπο ο Κούγιας υπονομεύει τον πελάτη του.

ieidiseis.gr