Χωρίς ίχνος μεταμέλειας για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσιάστηκε κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Παναγιώτης Κοντολέων, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν τον… παραίτησε ο πρωθυπουργός, αλλά ο ίδιος ανακοίνωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόφασή του.
Η δεύτερη κατάθεση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, ο οποίος διορίστηκε παράνομα στη διοίκηση της ΕΥΠ και γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός «κόντυνε» σε δεύτερο χρόνο τα απαιτούμενα προσόντα για τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, φέρεται να συνεχίστηκε στο ίδιο «κουτσαβάκικο» ύφος και τόνο. Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, προκύπτουν ερωτηματικά, αλλά και συμπεράσματα για τις ευθύνες του πρωθυπουργού και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος «φυγαδεύτηκε» από τη ΝΔ προκειμένου να μην εξεταστεί από την Επιτροπή.
Επιβαρύνοντας τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αρνείται να άρει το απόρρητο, ο μάρτυρας σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν θέλει να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό για να του δώσει τη δυνατότητα να αποκαλύψει τους λόγους της παρακολούθησης των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη γιατί επιθυμεί να περιφρουρήσει την ασφάλεια του κράτους. «Αν μου πει να άρω το απόρρητο, δεν ξέρω τι θα κάνω. Θα το κρίνω τότε» φέρεται να είπε, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι εντελώς ανεξέλεγκτος. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να υποστήριξε πως «παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε ο Μητσοτάκης».
«Διάσταση μεταξύ εμού και της κυβέρνησης»
Κατά τις πληροφορίες, το σημείο που κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αντιληφθεί καν το πλήγμα που προκάλεσαν οι χειρισμοί και οι αποφάσεις στο Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία εν γένει, ήταν όταν περιέγραψε το πώς πήρε ο ίδιος την απόφαση να παραιτηθεί.
Ειδικότερα, φέρεται να δήλωσε πως συνομίλησε με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και εκείνος του εξήγησε ότι είχε προκύψει το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και ότι η κατάσταση ήταν τεταμένη. «Η κυβέρνηση ήταν αναστατωμένη με αυτό το θέμα και επειδή υπήρχε διάσταση μεταξύ εμού και της κυβέρνησης, αποφάσισα να παραιτηθώ» φέρεται να είπε και ισχυρίστηκε πως δεν ήταν προτεραιότητα της Υπηρεσίας η όποια πολιτική διάσταση. «Θεώρησα ότι η πράξη της Υπηρεσίας με τη βούληση της κυβέρνησης απείχε και έτσι αποφάσισα να παραιτηθώ» φέρεται να αφηγήθηκε.
Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν
Εν προκειμένω, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο σεκιουριτάς με καλλιτεχνικές ανησυχίες που βρέθηκε στην κεφαλή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας πρέπει να αποσαφηνίσουν πώς ήταν ενήμερη η κυβέρνηση για την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και πώς είναι δυνατόν μετά από αυτήν την περιγραφή του Π. Κοντολέοντα να μην γνωρίζει ο πρωθυπουργός τον λόγο παρακολούθησης των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη.
Το ερώτημα τίθεται γιατί όπως αποκάλυψε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στις 4 Αυγούστου η ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε αίτημα στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του Ν. Ανδρουλάκη και στις 6 Αυγούστου έλαβε την απάντηση που αποδείκνυε τη «νόμιμη επισύνδεση» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όλως… τυχαίως, οι παραιτήσεις Κοντολέοντα και Δημητριάδη ανακοινώθηκαν στις 5 Αυγούστου.
Άρα, πώς και από πού ήξερε ο κ. Δημητριάδης την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη τη στιγμή που -όπως διατυμπανίζει ο Γ. Γεραπετρίτης- κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου δεν γνώριζε τίποτα; Μήπως γι΄ αυτό η πλειοψηφία τον εξαίρεσε από τον κατάλογο μαρτύρων;
«Μιλούσα σχεδόν σε καθημερινή βάση με τον Δημητριάδη»
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Π. Κοντολέων φρόντισε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Γρ. Δημητριάδη στον βαθμό που του επιτρέπει να θεωρεί πως ο ίδιος θα βγει αλώβητος απ΄ αυτό το σκάνδαλο, καθώς μόνο τυχαία δεν θεωρείται η επισήμανση πως μιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Περισσότερο μιλούσα με τον κ. Δημητριάδη, σχεδόν σε καθημερινή βάση» φέρεται να σημείωσε και συμπλήρωσε πως επικοινωνούσε με τον πρώην γ.γ. του Μαξίμου για να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, φέρεται να διευκρίνισε πως οι επικοινωνίες του με τον Γρ. Δημητριάδη αφορούσαν «κυρίως οργανωτικά θέματα». Η διευκρίνιση αυτή προκαλεί το ερώτημα τι είδους οργανωτικά θέματα της Υπηρεσίας έπρεπε να ξέρει ο Γρ. Δημητριάδης και κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός.
Αυτοί είναι οι «λόγοι εθνικής ασφαλείας»
Εν συνεχεία, ζητήθηκε από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ να παραθέσει ενώπιον της Επιτροπής ποιοι είναι «λόγοι εθνικής ασφαλείας» που μπορούν να οδηγήσουν στην παρακολούθηση κάποιου/ας.
Τότε, ο μάρτυρας φέρεται να απάντησε πως οι λόγοι αφορούν την τρομοκρατία, την κατάλυση του πολιτεύματος, τις παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε μία χώρα και τη διευκόλυνση κατασκόπων ξένων χωρών. Προφανώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θέλησε να διευκρινίσει σε ποια από αυτές τις κατηγορίες εμπίπτει η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Μπορεί ο Π. Κοντολέων να κρύβεται πίσω από το απόρρητο, όμως, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως -κατά τις πληροφορίες- η εισαγγελέας είχε και το όνομα και το τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη «μπροστά της».
«Το 99% των επισυνδέσεων έχουν περάσει σαν τελευταίο σταθμό από εμένα και υπάρχει για όλους πλήρης φάκελος» φέρεται να είπε, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν κατάλαβε ή όχι ότι το σχετικό αίτημα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου αφορούσε τον Ν. Ανδρουλάκη.
«Γνωρίζω τον Λαβράνο»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο μάρτυρας επιβεβαίωσε πως γνωρίζει «κοινωνικά» τον επιχειρηματία, Γιάννη Λαβράνο, εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία συνεργασία μαζί του. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον Φέλιξ Μπίτζιο, τον Ταλ Ντίλιαν και την Σάρα Χαμού.
«Ρωτήστε τον Γεραπετρίτη…»
«Ρωτήστε τον κ. Γεραπετρίτη γιατί έστειλε sms στον κ. Ανδρουλάκη» φέρεται να παρότρυνε τα μέλη της Εξεταστικής ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί πήρε τηλέφωνο ο κ. Γεραπετρίτης τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν μπορούσε να εξηγήσει, επίσης, πώς παρακολουθήθηκε ταυτόχρονα ο Ν. Ανδρουλάκης από την ΕΥΠ και το Predator.
«Δεν υπάρχει διαδικασία που να προβλέπει να παρακολουθούμε Έλληνα πολίτη με επιστολή ξένης υπηρεσίας» φέρεται να υποστήριξε, «θρυμματίζοντας» τις θεωρίες συνωμοσίας που διέρρεε το Μέγαρο Μαξίμου για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ισχυρίστηκε πως δεν του έχει γίνει επίδειξη λειτουργίας κατασκοπευτικών λογισμικών, ενώ τόνισε ότι δεν του έγινε πρόταση αγοράς τέτοιου λογισμικού επί ημερών του.
«Το παλιό μηχάνημα “άκουγε” μέχρι 3G»
Παράλληλα, φέρεται να περιέγραψε τις νέες δυνατότητες παρακολούθησης που έχει πλέον η ΕΥΠ. Κατά τις πληροφορίες, αναγνώρισε ότι «το παλιό μηχάνημα άκουγε μέχρι 3G». «Μόλις πήγαινε 4G, δεν ακούγαμε τίποτα. Καλά κάναμε και το αντικαταστήσαμε. Ούτε τις εφαρμογές “What’s up” κλπ δεν ακούγαμε ή βλέπαμε. Στο καινούριο μηχάνημα μπορούμε να βάλουμε λέξεις – κλειδιά για να πάμε κατευθείαν στη συζήτηση που μας ενδιαφέρει» φέρεται να είπε.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις