Αναδημοσιεύουμε από το AthensIndymedia:

Η εταιρεία my services αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εργολαβίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πανεπιστημίων, αναλαμβάνοντας έναντι μεγάλων απολαβών πάγιες υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια μέσα από τις πολυάριθμες καταγγελίες από την πλευρά των εργαζόμενων της για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλει και έχει απασχολήσει την δημοσιότητα έπειτα από την δολοφονία του βασικού της μετόχου, Ιωάννη Μακρή, μεγαλέμπορου ναρκωτικών ο οποίος δολοφονήθηκε από ανταγωνιστικό μαφιόζικο κύκλωμα το 2018. Παρόλο που όλες αυτές οι πληροφορίες, τόσο για το εργασιακό καθεστώς στην my services, όσο και για την σύνδεση της με τον μαφιόζο Μακρή, ήταν γνωστές εκ των προτέρων, δεν εμπόδισαν σε καμία περίπτωση την διοίκηση του ΕΚΠΑ στην επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας επί σειρά ετών για την ανάληψη των υπηρεσιών της καθαριότητας στο παρελθόν και της φύλαξης, που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της έως και σήμερα.

Είναι γεγονός πως εδώ και δεκαετίες το καθεστώς των εργολαβιών έχει καθιερωθεί μέσα στα πανεπιστήμια, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος για την διείσδυση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων και προωθώντας άφθονες χρηματοδοτήσεις προς τις τσέπες μεγάλων αρπακτικών αφεντικών που βρίσκονται στο τιμόνι των εργολαβιών. Ενώ η χρηματοδότηση προς την εκπαίδευση συνεχώς μειώνεται και μέσα στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων επιχειρείται η ολοένα και μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες των φοιτητών/τριών, ενώ τα πανεπιστήμια στερούνται βασικών υλικών υποδομών και προσωπικού, μην μπορώντας να καλύψουν βασικές ανάγκες των φοιτητών/τριών, βλέπουμε πόσο εύκολα δαπανώνται υπέρογκα ποσά για την σύναψη συμφωνιών με εργολαβίες.

Συγκεκριμένα, η τελευταία σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΕΚΠΑ και my services προβλέπει πάνω από 6.000.000 απολαβές για την εταιρεία τα επόμενα 2,5 χρόνια. Το παράδοξο, βέβαια, βρίσκεται πως ενώ οι υπηρεσίες πληρώνονται αδρά από τα πανεπιστήμια, στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, με το μειωμένο εργασιακό προσωπικό που προσλαμβάνουν οι εργολαβίες και τα ελάχιστα μέσα που παρέχουν για την κάλυψη βασικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, μέσα στην προσπάθεια να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το μικρότερο δυνατό εργατικό κόστος.

Οι εργολαβίες οι οποίες διεισδύουν μέσα στα πανεπιστήμια επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους, κατά κανόνα, ένα εργασιακό καθεστώς γαλέρας. Οι χαμηλοί μισθοί, τα ελαστικά ωράρια, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για δύο ή για τρεις μήνες, η διαρκής επισφάλεια και ο μόνιμος φόβος της απόλυσης είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν τις συνθήκες εργασίας των εργολαβιών, μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε ένα εργασιακό κάτεργο για τους εργαζόμενους. Η my services αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτής της συνθήκης, εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω και υποβάλλοντας τους εργαζόμενους σε τραμπούκικες πρακτικές και εκβιαστικές συνθήκες. Επανειλημμένα, εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την μη πληρωμή των υπερωριών και των αδειών που δικαιούνται να λάβουν, πως άλλα ποσά υπογράφουν στις συμβάσεις και καταλήγουν να παίρνουν λιγότερα, τις εκδικητικές απολύσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης και τις δυσμενείς μεταθέσεις που υφίστανται οι εργαζόμενοι που δεν αποδέχονται σιωπηλοί αυτές τις εργασιακές συνθήκες. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της εκδικητικής απόλυσης από την my services εργαζόμενου στο ΕΚΠΑ με αφορμή αναρρωτική άδεια που είχε ζητήσει και αφού προηγουμένως είχε μιλήσει στην Επιθεώρηση εργασίας για τις αδικίες που αντιμετώπιζαν εκείνος και οι συνάδελφοί του.

Συν τοις άλλοις, το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια αναβάθμιση ως προς την φύλαξη των πανεπιστημίων, η οποία όσον αφορά το ΕΚΠΑ έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια στην my services. Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Φιλοσοφική Σχολή, ιδιωτικοί υπάλληλοι με χρέη security έχουν εγκατασταθεί στην είσοδο της σχολής, πραγματοποιώντας ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test, και ασφαλώς ταυτοπροσωπίες. Με βάση την συνθήκη αυτή, τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα κερδίζουν ακόμη μεγαλύτερο έδαφος ως προς την διείσδυση τους στα πανεπιστήμια με την διεύρυνση και την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των εργολαβικών εταιρειών. Ταυτόχρονα μια νέα και πρωτόγνωρη συνθήκη δημιουργείται, με τους ελέγχους στοιχείων και τις ταυτοπροσωπίες να προσπαθούν να νομιμοποιήθούν ως μια λογική και αυτονόητη προϋπόθεση για την είσοδο των φοιτητών/τριών στην σχολή.

Οι ταυτοπροσωπίες στην είσοδο και η στρατοπέδευση στα πανεπιστήμια ιδιωτικών υπαλλήλων με χρέη security από εργολαβικές εταιρείες είναι πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση μέσα στα πανεπιστήμια των αγώνων, είναι πρακτικές που θα μας βρουν απέναντι τους. Αυτή η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται αποτελεί προθάλαμο για την εγκαθίδρυση μιας ακόμη πιο μεθοδικής πρακτικής ταυτοπροσωπίας (βλ μπάρες εισόδου) και στρώνει το έδαφος για τον ερχομό της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κόντρα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς που επιχειρεί το κράτος να εφαρμόσει μέσα στα πανεπιστήμια σε σύμπνοια και συνεργασία με την πρυτανική αρχή και εργολαβικές εταιρείες, όπως η my services, εμείς αγωνιζόμαστε και θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, για την υπεράσπιση και την αναζωπύρωση των φοιτητικών αγώνων.

Καταληκτικά, ανά τα χρόνια η διείσδυση εργολαβιών και ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στα πανεπιστήμια είναι μια πάγια πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση όλο και μειώνεται, τα κονδύλια που λαμβάνουν τα πανεπιστήμια προσανατολίζονται προς επιχειρηματικές business, είτε αυτές λαμβάνουν την μορφή σύναψης συμφωνιών με εργολαβίες και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του πανεπιστημίου, είτε προς ερευνητικά προγράμματα πλήρως εναρμονισμένα με τις ανάγκες του κράτους και το κεφαλαίου. Βλέπουμε πως το ΕΚΠΑ δεν διστάζει σε καμία περίπτωση να συνεργάζεται και να κάνει ανενόχλητα τις business του με εταιρείες συνδεδεμένες με μαφιόζικα κυκλώματα, όπως η my services. Εμείς, ενάντια σ’ αυτή την συνθήκη, ενάντια στις συνεργασίες του ΕΚΠΑ που γεμίζουν τις τσέπες των μεγαλοαφεντικών των εργολαβιών, ενάντια στους κρατικούς σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας my services, ξεκαθαρίζοντας πως κράτος, πρυτανική αρχή και εργολαβίες θα μας βρουν απέναντι στους σχεδιασμούς τους.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΚΡΑΤΟΣ – MY SERVICES – ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις