Στην απαλλαγή των δέκα από τους 12 βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση των προαγωγών στην ΕΛ.ΑΣ., το 1997, προχώρησε το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο με βούλευμά του έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Πρόκειται για τις περιβόητες «λίστες της ντροπής» που είχαν απασχολήσει το διάστημα εκείνο τον Τύπο και την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, με το βούλευμα απαλλάσσονται οι Αθανάσιος Βασιλόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Μητρόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννης Παπαδάκης, αντιστράτηγος ε.α., τότε διοικητής Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., τότε Αττικάρχης, Γεώργιος Τσουκάκης, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Πουλάκης, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Γεώργιος Τριανταφύλλου, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπος Τσιτσιμπίκος, αντιστράτηγος του Στρατού, Ιωάννης Παπαδογιαννάκης, δικηγόρος, τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και Ηλίας Λουκάς, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμβουλος του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεωργίου Ρωμαίου.

Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Κρίσεων την περίοδο εκείνη ήταν ο Δημήτριος Μητρόπουλος και μέλη οι Ι.Παπαδάκης, Γ.Τσουκάκης, Στ.Πουλάκης, Χ.Τσιτσιμπίκος,

Γ.Τριανταφύλλου και Π.Γεωργακόπουλος.

Όλοι οι προαναφερθέντες αντιμετώπιζαν, έπειτα από μηνύσεις που υπέβαλαν εις βάρος του 23 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. -οι οποίοι παραλήφτηκαν στις συγκεκριμένες προαγωγές- τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και των ψευδών βεβαιώσεων κατά συναυτουργία, της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά, της παρότρυνσης υφισταμένων και της ανοχής, της υπόθαλψης εγκληματία και της παραπλάνησης σε ψευδορκία.

Σύμφωνα με τους μηνυτές – αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που δεν προήχθησαν, οι λίστες που είχε συντάξει ο Ανδρέας Σουλτάτος και είχε δακτυλογραφήσει ο γραμματέας του, Εμμανουήλ Μπορμπαντωνάκης, περιείχαν ψευδείς συκοφαντικούς και καταφρονητικούς για την υπόληψή τους χαρακτηρισμούς (όπως ακροδεξιός, θρασύτατος υβριστής του κοινοβουλευτισμού, ημιπαράφρων, σκληρός δεξιός, άνθρωπος του τζόγου, κ.ά.). Οι μηνυτές υποστήριζαν ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί ελήφθησαν υπόψη από το Συμβούλιο Κρίσεων, με αποτέλεσμα οι προαγωγές που έγιναν στη συνέχεια να μην είναι αξιοκρατικές, αλλά συντεχνιακές και κυρίως κομματικές.

Το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αφού μελέτησε την ογκώδη δικογραφία και την εισαγγελική πρόταση, αποτελούμενη από 250 σελίδες, έκρινε ομόφωνα την απαλλαγή των δέκα κατηγορουμένων από κάθε κατηγορία και την παραπομπή στο αρμόδιο δικαστήριο πλημμελημάτων μόνο του αστυνομικού διευθυντή ε.α. Ανδρέα Σουλτάτου και του αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. Εμμανουήλ Μπορμπαντωνάκη για συκοφαντική δυσφήμηση, για άμεση συνέργια στο αδίκημα αυτό, για εξύβριση και για απλή συνέργια.

Στο σκεπτικό του απαλλακτικού βουλεύματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη του Συμβουλίου Κρίσεων προήγαγαν ή αποστράτευσαν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. με βάση μόνο τους υπηρεσιακούς φακέλους που είχαν στη διάθεσή τους, ότι δεν υπήρξαν «άνωθεν» παρεμβάσεις και κυρίως ότι ουδέποτε στις συνεδριάσεις τους παρουσιάστηκαν κατάλογοι (λίστες) με συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς των υπό κρίση, τότε, αξιωματικών.

Εν τω μεταξύ, ο απόστρατος αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Σουλτάτος

-μοναδικός κατηγορούμενος πια μαζί με τον αρχιφύλακα Εμμανουήλ Μπορμπαντωνάκη- διαμαρτύρεται για την παραπομπή του, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποσκοπεί στην επαγγελματική του εξόντωση.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις