Έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού, διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που εμβολιάστηκαν πρώτοι. Μια νέα επιστημονική μελέτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία του ΕΚΠΑ, φέρνει στο φως πολύ ελπιδοφόρα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.
Στην πρώτη φάση της μελέτης, εξετάζονται οι τίτλοι (επίπεδα) αντισωμάτων που αναπτύσσουν όσοι εμβολιάζονται. Σ’ αυτήν συμμετέχουν 600 άτομα, τα οποία έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid.
Στην εξέλιξή της, όμως, η έρευνα έφερε στο φως ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: Υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τον ιό, παρέμειναν ασυμπτωματικοί.
Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που συμμετέχει στη μελέτη με τη συνεργασία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr:
“Δεν νοσούν. Ακριβώς! Βρίσκονται θετικοί, αλλά δεν νοσούν. Όσα περιστατικά έχω τουλάχιστον υπόψη μου, εμβολιασμένων ατόμων δηλαδή που ήρθαν σε επαφή με τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί. Είναι εξαιρετικά ήπια η εικόνα. Τα περιστατικά που ξέρω δεν έχουν καθόλου συμπτώματα”, τονίζει.
Η περίπτωση υγειονομικού από Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
Στο επιστημονικό μικροσκόπιο βρέθηκε η περίπτωση ενός υγειονομικού, γιατρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο γιατρός είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid, όταν ήρθε σε επαφή με τον κορονοϊό, μέσω θετικών στον ιό συγγενικών του προσώπων.
“Εκτέθηκε σε δύο συγγενικά πρόσωπα που νοσούσαν και βρέθηκε θετικός και ο ίδιος. Τον παρακολουθούμε εδώ και μία εβδομάδα, δεν έκανε κανένα σύμπτωμα και σιγά – σιγά η θετικότητα που εμφανίζει στα τεστ, υποχωρεί. Τώρα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο και δεν έχει κάνει κανένα σύμπτωμα”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.
Οι ερευνητές εξέτασαν πλήρως τις τιμές των αντισωμάτων σε όλα τα στάδια: πριν από τον πρώτο εμβολιασμό, πριν από τον δεύτερο εμβολιασμό, 3 εβδομάδες μετά την επαναληπτική δόση, αλλά και μετά την επαφή του γιατρού με τον ιό.
Στο ερευνητικό πρωτόκολλο, όλοι οι εμβολιασμένοι εθελοντές εξετάζονται με τον ίδιο τρόπο, ενώ στη συνέχεια παρακολουθούνται ανά δίμηνο για να διαπιστωθεί η πορεία των αντισωμάτων.
“Όχι μόνο δεν νοσεί, αλλά και δεν μεταδίδει”
Στην περίπτωση του γιατρού, ωστόσο, οι ερευνητές προχώρησα ένα βήμα πιο πέρα: Εξέτασαν εάν ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί και είναι φορέας του ιού, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.
Ο Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, περιγράφει το πείραμα:
“Αυτό που κάναμε για να δούμε αν μεταδίδει ή όχι, βάλαμε ένα πλέξιγκλας μπροστά σε απόσταση 40 πόντους. Με αυτό κάνουμε πειράματα για να δούμε εάν μεταδίδουν οι ασυμπτωματικοί. Το κρατήσαμε για 15 λεπτά και του ζητήσαμε να μιλάει και να φωνάζει και μετά, πήραμε δείγματα από το πλέξιγκλας για να δούμε αν θα βρούμε κάποιο σταγονίδιο του ιού πάνω. Πήραμε αρκετά δείγματα και δεν βρήκαμε κανένα δείγμα του ιού. Τουλάχιστον το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται ότι δεν μετέδιδε καθόλου!”, αναφέρει ο Καθηγητής.
Ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, όχι μόνο δεν έχει συμπτώματα αλλά αποδεικνύεται και ότι δεν μεταδίδει τον ιό. Η μελέτη, ωστόσο, συνεχίζεται καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών, αλλά και η επαλήθευσή του αποτελέσματος σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, σημειώνει ο ειδικός:
“Παρά το γεγονός ότι έχει χαμηλό ιικό φορτίο, για μία εβδομάδα παρουσιάζεται θετικός στα τεστ. Χωρίς όμως, να μεταδίδει και χωρίς να έχει συμπτώματα. Σε 15 μέρες θα ελέγξουμε τώρα εάν έκανε αντισώματα και έναντι του ιού, γιατί πριν είχε αναπτύξει αντισώματα έναντι του εμβολίου. Ποια ήταν η πορεία των αντισωμάτων μετά τη μόλυνση; Δημιούργησε νέα αντισώματα; Έκανε booster (αύξηση) στα αντισώματα, που ήδη είχε από το εμβόλιο; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν”, λέει ο ειδικός.
Γενικό Κρατικό “Γ. Γεννηματάς”: Όσοι εμβολιασμένοι γιατροί κόλλησαν κορονοϊό δεν έχουν συμπτώματα
Παρόμοια αποτελέσματα ισχυρής προστασίας του εμβολίου κατά της Covid, σημειώθηκαν και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”. Ανάμεσα στους δεκάδες υγειονομικούς που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και τις τελευταίες 15 ημέρες βρέθηκαν θετικοί στους τακτικούς μοριακούς ελέγχους που διενεργεί το νοσοκομείο στο προσωπικό, κανένας δεν έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα συμπτώματα.
Ο Διευθυντής στην Γ’ χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου “Γ.Γεννηματάς”, Γιώργος Ζωγράφος, επισημαίνει στο iatropedia.gr, ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου τον διαβεβαίωσε ότι κανένας γιατρός ή νοσηλευτής δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα:
“Όσοι ήταν εμβολιασμένοι δεν κατάλαβαν καν ότι ήταν θετικοί. Βρέθηκαν θετικοί τυχαία στον τακτικό μοριακό έλεγχο που κάνουμε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, ανά τρεις ημέρες. Όμως, οι δύο – τρεις συνάδελφοι ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν ήταν εμβολιασμένοι είχαν συμπτώματα, αλλά δεν ευτυχώς δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν”, τονίζει ο γιατρός.
Ο χειρουργός κ. Γιώργος Ζωγράφος επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα περίπου 40 υγειονομικοί θετικοί, ενώ τέσσερις από αυτούς, εντοπίστηκαν τη Δευτέρα (5/4).
“Η διασπορά γίνεται συνήθως από κάποιο συγγενή ασθενούς, επισκέπτη δηλαδή του νοσοκομείου. Όσοι ήταν εμβολιασμένοι, όμως, δεν είχαν συμπτώματα και κανένας δεν νοσηλεύτηκε κι αυτό είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό στους υγειονομικούς, ένα 10% που δεν είναι εμβολιασμένοι. Στο δικό μας νοσοκομείο έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στο προσωπικό”, σημειώνει ο γιατρός.
Τι αναζητούν οι έλληνες επιστήμονες στις μελέτες για την ανοσία
Το θέμα της ανοσοπροστασίας που προσφέρουν οι εμβολιασμοί, οι επαναμολύνσεις, αλλά και η διάρκεια της ανοσίας είναι κορυφαία θέματα που απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους έλληνες γιατρούς. Αποτελούν τα προβλήματα της “επόμενης μέρας” και αυτά που θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας.
Η ελληνική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, αναμένεται να συμπεριλάβει 1.500 εθελοντές συνολικά, εμβολιασμένους με σχεδόν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει 600 εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ θα ακολουθήσουν 500 με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι υπόλοιποι με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όταν θα έρθει στην Ελλάδα.
“Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε 600 εμβολιασμένους σε πρωτόκολλο και αναμένεται να ενταχθούν κι άλλοι”, σημειώνει ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου και συμπληρώνει:
“Ακόμη είμαστε σε πορεία. Θέλουμε να δούμε τα αντισώματα των ηλικιωμένων σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικίες. Φαίνεται ότι εκεί έχουμε μια διαφορά, αλλά ακόμη το διερευνούμε. Διερευνούμε δηλαδή, εάν οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν χαμηλότερο ύψος αντισωμάτων σε σχέση με τους νεαρότερους. Θα εξετάσουμε, όμως, και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το ύψος των αντισωμάτων, όπως είναι η παχυσαρκία κλπ. Τώρα τα ερευνούμε αυτά”, καταλήγει.
Πηγή: iatropedia.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις