Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους αναβάθμισε και τους διατηρεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, οι εισαγγελικές αρχές προτείνουν να παραπεμφθούν σε δίκη για την εμπλοκή τους στη φονική τραγωδία στο Μάτι. Ο λόγος για τον σημερινό αρχηγό της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, και τους δύο σημερινούς «κλαδάρχες» του Σώματος, Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων Π.Σ., Υποστράτηγο Χρήστο Λάμπρη και του προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγο  Χαράλαμπου Χιώνη για τους οποίος ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη για την εμπλοκή τους στην τραγωδία στο Μάτι.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Πολυκράτης με βάση τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε όπως επίσης και της κύριας ανάκρισης από τον έμπειρο ανακριτή Θανάση Μαρνέρη, προτείνει οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ να παραπεμφθούν σε δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, μαζί με άλλα 24 άτομα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν σε« ανθρωποκτονία από αμέλεια, δια παραλείψεως, κατά συρροή» και «της σωματικής βλάβης από αμέλεια, δια παραλείψεως  από υποχρέους και μη, κατά συρροή».

Οι ανώτατοι αυτοί αξιωματικοί της Πυροσβεστικής είναι μεταξύ των προσώπων για τους οποίους ο ανακριτής Μαρνέρης είχε ζητήσεις τρεις φορές να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν από πλημμέλημα σε κακούργημα. Τρεις φορές όμως το αίτημα Μαρνέρη δεν έγινε δεκτό από τρεις διαφορετικούς εισαγγελείς.

Μάλιστα οι δύο από τους τρεις αξιωματικούς, οι Λάμπρης και Κολοκούρης δεν ήταν μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που αρχικά τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το Μάρτιο του 2019 όταν προΐστατο ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος. Η εμπλοκή τους προέκυψε κατά τη διάρκεια της έρευνας από τον ανακριτή Μαρνέρη με αποτέλεσμα να ασκηθούν και σε αυτούς ποινικές διώξεις.

 

Κάποιοι επιβραβεύτηκαν από τον Μητσοτάκη

Η πρόταση παραπομπής σε δίκη των συγκεκριμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής εγείρει πολλά ερωτήματα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος άλλωστε προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα πράξει ότι μπορεί για να βελτιωθεί τη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών και ειδικά της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης του να αναβαθμίσει και να διατηρήσει στην ηγεσία της Πυροσβεστικής κατηγορούμενους για τη φονική τραγωδία στο Μάτι. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία αντιφατική κίνηση. Από τη μια ένα πολιτικό πρόσωπο υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τον κρατικό μηχανισμό μετά από μια τέτοιου είδους τραγωδία και από την άλλη να αναθέτει την αναβάθμιση στα εμπλεκόμενα στην τραγωδία πρόσωπα.

Κάτι που έχει προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τη μήνιν των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2021 συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν την αποπομπή την αποπομπή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη.

Αντίστοιχη επιστολή ξανά προς τον Μητσοτάκη είχε αποστείλει λίγους μήνες πριν, το Φεβρουάριο του 2020 και η Αθηνα Μουτάφη, µητέρα ενός 25άχρονου που έχασε τη ζωή του στη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018. Σε αυτή η κα Μουτάφη ζητούσε από τον Μητσοτάκη να ανακαλέσει τις προαγωγές των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που εμπλέκονταν στο Μάτι.

«∆εν είναι δυνατόν να λαµβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ηµέρα που το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του. Σας παρακαλώ ως Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ως πατέρα, να ανακαλέσετε τις κινήσεις αυτές, καθώς δεσµευτήκατε τόσο τις µέρες αµέσως µετά την τραγωδία όσο και αρκετές φορές έκτοτε, και πλέον ως Πρωθυπουργός, “να αποδοθούν ευθύνες, γιατί σε µια ∆ηµοκρατία υπάρχει ευθύνη”!» ανέφερε μεταξύ άλλων. Η πρόταση της βέβαια δεν εισακούστηκε.

 

Η οργή για τη συνέντευξη του κατηγορούμενου Λάμπρη

Πριν από λίγες ημέρες οι συγγενείς των θυμάτων επανήλθαν. Η οργή τους άλλωστε και δικαίως δεν κρύβεται. Με ανοικτή επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα εξέφρασε την «έντονη οργή, αγανάκτηση και αποτροπιασμό τους» σχετικά με διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε ο Χρήστος Λάμπρης.

 «Αντί να παραιτηθούν μόνοι τους ή να τους θέσουν σε διαθεσιμότητα όπως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι για να περιμένουν τις δίκες τους, κάνουν αμφότεροι τους Κινέζους επί πτωμάτων. Πολλών πτωμάτων. Θεωρούμε ότι η επιλογή του προσώπου στη συγκεκριμένη ανάρτηση -συνέντευξη ξεπερνά κάθε κόκκινη γραμμή, θίγοντας βάναυσα Νεκρούς και Ζωντανούς.

Θεωρούμε ότι όχι μόνο οι Συγγενείς των Θυμάτων αλλά όλοι όσοι έζησαν το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018, έχουμε ιερό χρέος να διαμαρτυρηθούμε εντόνως, στην παραγωγό εταιρεία Atraktos, στο κύριο Λάμπρη, στη Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αρμόδιο υπουργό κύριο Στυλιανίδη και ενδεχομένως στη Κυβέρνηση, για τους αναπόφευκτους αρνητικούς συνειρμούς και τα ερωτηματικά που γεννά η συγκεκριμένη συνέντευξη» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

documentonews.gr