Το 2021 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαίρεσε τις ηπαρίνες από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Τα αντιθρομβωτικά φάρμακα, γνωστές και ως ηπαρίνες, κλασικές και χαμηλού μοριακού βάρους, χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργεία, στους νεφροπαθείς, τους αιμοκαθαρόμενους, καρκινοπαθείς και σε έγκυες.

Η μειωμένη παραγωγή τους τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησε ελλείψεις και αύξηση στο κόστος παραγωγής. Το 2021 η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαίρεσε τις ηπαρίνες από τη φαρμακευτική δαπάνη και για το 2022 τις εξαίρεσε από το clawback που αποδίδουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να βελτιώσει την κατάσταση.

Αλλά η τιμή της ηπαρίνης σήμερα στην Ελλάδα είναι στα 30 ευρώ, η οποία με τα rebate και clawback μειώνεται περαιτέρω. Η τιμή που θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, δηλαδή αυτό που ορίζει η νομοθεσία της χώρας μας, είναι στα 80 ευρώ!

Πριν από τις εκλογές το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ένα κλειστό προϋπολογισμό για την αποζημίωση των ηπαρινών. Η διαπραγμάτευση ωστόσο δεν πήγε καλά.

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο και το ΙΦΕΤ. Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, με εντολή του ΕΟΦ, προμηθεύτηκε πρόσφατα κλασική ηπαρίνη από το εξωτερικό με τιμή 170 ευρώ περίπου τη συσκευασία των 10 φιαλιδίων, δηλαδή 150 ευρώ ακριβότερα από την ισχύουσα τιμή και 100 ευρώ!

Το επιπλέον κόστος που θα επιβαρυνθεί το Δημόσιο φθάνει τα 3 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση το επιπλέον κόστος μπορεί να φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εφόσον συνεχιστεί η προμήθεια ηπαρίνης από το εξωτερικό.

Είμαστε μεν σε έτος εκλογών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την φαρμακευτική αγορά και τα οικονομικά του φαρμάκου να καταρρεύσουν…

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις