Αναλυτική συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς στο υπουργικό. Ασφυκτικη πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν χιλιάδες δανειολήπτες το πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες για τον τρόπο αναχαίτισης των επιπτώσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, αναμένεται να συνεχιστούν.

Το πρόβλημα δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον, ακόμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι, εκτός από τις αυξημένες δόσεις των δανείων τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το υπέρογκο κόστος ζωής.

Οι τράπεζες, υπό τον ορατό κίνδυνο νέου «κύματος κόκκινων δανείων», πιέζουν την κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα Γέφυρα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ωστόσο, όπως είχε γράψει το iEidiseis, απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης ακόμα και των συνεπών δανειοληπτών με ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

«Μεταξύ συνεπών δανειοληπτών και μπαταχτζήδων υπάρχει και άλλη μια κατηγορία, υπάρχει η κατηγορία των συμπατριωτών μας που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γιατί δεν μπορούν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε και αυτούς. Στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι και ΙΙ για πρώτη φορά η κυβέρνηση επιβράβευσε και τη συνέπεια καλύπτοντας δόσεις των δανείων σε μια περίοδο που η οικονομία ήταν κλειστή. Σήμερα αξιολογούνται όλες οι δυνητικές παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε λαμβάνοντας υπόψη και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο γιατί δεν υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία του παρελθόντος».

Με δεδομένο, πάντως, ότι το θέμα έχει έρθει στην αιχμή της επικαιρότητας, θεωρείται βέβαιο ότι στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το πρόβλημα. Πιθανότατα θα συζητηθεί και η πρόταση που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι για κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του «καπέλου» που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μήνου.

Πρέσινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Άλλωστε, τα τελευταία 24ωρα, στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο θέμα, με αφορμή την δραματική εξέλιξη με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού, που έχασε τη μοναδική της κατοικία, για χρέος μόλις 15.000 ευρώ. Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος ανακοινώσεων για το ποιος ευθύνεται για τη μη προστασία της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να επαναφέρει την κοινωνία στην εποχή των «αγανακτισμένων», αν και ήταν αυτή που τράβηξε το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τους πολλούς πλειστηριασμούς από τα funds και κυρίως στις πρώτες κατοικίες κλπ. Με τον πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, κατάργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η κυβέρνηση συνέδεσε τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds μέσω του «Ηρακλή» για τις τιτλοποιήσεις δανείων, όπου δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για πρόταση ρύθμισης πριν γίνουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Τονίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι το κύμα πλειστηριασμών για το 2022, με 44.000 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις