Στοιχεία που σοκάρουν και δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες σε σχέση με την ασφαλή διαμονή εκατοντάδων βρεφών και νηπίων σε δεκάδες σταθμούς της χώρας, έφερε στην επιφάνεια συζήτηση στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση. Υπολογίζεται ότι 29.100 παιδιά θα περάσουν τη χρονιά σε 636 δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς (ΒΝΣ) οι οποίοι λειτουργούν χωρίς να έχουν ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν διαθέτουν για πυρασφάλεια τα προβλεπόμενα βάσει της νομοθεσίας.

Και η κυβέρνηση, τι κάνει για αυτό; Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, δίνει εδώ και χρόνια διαδοχικές παρατάσεις στην προθεσμία συμμόρφωσης των δημοτικών ΒΝΣ, με την τελευταία να λήγει στα τέλη Μαρτίου του 2024!

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών Θεόδ. Λιβάνιο, επί της επίκαιρης ερώτησης για τη μη τήρηση, από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς των προδιαγραφών πυρασφάλειας και ασφάλειας των κτιρίων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής: «Με πρόσφατη την τραγωδία στη Θεσσαλία και τον Αύγουστο των πυρκαγιών, αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν ο Ντάνιελ είχε χτυπήσει σε ώρα λειτουργίας των Β/Ν σταθμών κι αν δεν ήταν κλειστοί τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση έδωσε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, διαδοχικές παρατάσεις στην προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2022 που έληγε η 5ετία μέσα στην οποία έπρεπε οι σταθμοί να συμμορφωθούν στον υφιστάμενο Κανονισμό Πυροπροστασίας και στις άλλες προϋποθέσεις λειτουργίας (επιφάνεια/παιδί, ανοίγματα, οδεύσεις διαφυγής, αύλιος χώρος κ.λπ.). Μάλιστα, το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, το Υπ. Εσωτερικών είχε 95 εκ. € για τις απαραίτητες εργασίες στους δήμους. Η τελευταία παράταση νομοθετήθηκε στις 29ης Ιουλίου 2023 και λήγει στις 31 Μαρτίου 2024»!

Ο υπουργός αναγνώρισε το μείζον πρόβλημα και παραδέχθηκε ότι επί 5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν παρακολουθήθηκαν καθόλου οι δήμοι ως προς τη συμμόρφωση στη νομιμότητα. Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου, προέβαλε ως δικαιολογία το αίτημα της ΚΕΔΕ για νέες παρατάσεις και απάντησε αόριστα ότι από τα 95 εκ. παραμένουν αδιάθετα πάνω από 40 εκ. και ότι σήμερα έχουν προσαρμοστεί 2 στους 3 σταθμούς ενώ το 34% παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Δεν είναι μόνο η πυρασφάλεια στον «αέρα»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε επισημαίνοντας ότι το 34% των 2.122 σε λειτουργία δημοτικών σταθμών (σύμφωνα με τα αρχεία της ΕΕΤΑΑ), είναι 636 σταθμοί που φιλοξενούν 29.100 παιδιά. «Οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι για να πεισθούμε ότι μέχρι 31/3/2024 ακόμη και όσοι κατέθεσαν μέχρι 1/9/23 βεβαίωση μηχανικού για έναρξη εργασιών προσαρμογής θα έχουν ολοκληρώσει τα έργα», τόνισε η κυρία Φωτίου.

Η κυρία Φωτίου κατήγγειλε επιπλέον σε σχέση με την πυρασφάλεια και την ασφάλεια των σταθμών ότι το Υπουργείο δεν ασκεί κανέναν έλεγχο για την τήρηση της νομοθεσίας ίδρυσης και λειτουργίας, ούτε των νέων δημοτικών σταθμών, και κατέθεσε στα πρακτικά αποδείξεις για την ίδρυση δύο νέων σταθμών στον Δήμο Αλίμου, ο ένας σε ημιώροφο και ο άλλος σε ισόγειο κατάστημα πολυκατοικίας, που δεν τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Χωρίς αυλή, με στενούς διαδρόμους, μικρά παράθυρα σε μεγάλο ύψος και χωρίς τήρηση του Κανονισμού Πυροπροστασίας.

Ο κ. Λιβάνιος παραδέχθηκε την ανυπαρξία ελέγχου και δήλωσε ότι σε προσεχές νομοσχέδιο θα φέρει αλλαγές στη λειτουργία των δήμων, των Νομικών τους Προσώπων και των Κοινωφελών τους Επιχειρήσεων που διαχειρίζονται βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τι θα προβλέπουν αυτές οι αλλαγές και σε τι κατεύθυνση θα κινηθούν.

Το θέμα είναι ότι το Κράτος φαίνεται να είναι «γυμνό» παντού. Και πάει με βάση το… «πάμε κι όπου βγει».

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις