Τα δύο βασικά συμπεράσματα από την πλήρη άρση των μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η πολιτική απόφαση και το «παιχνίδι» με τη φωτιά.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για την πλήρη άρση των μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές, όπως της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.

Και για να θέσουμε εξ αρχής τα πράγματα στη βάση των πραγματικών γεγονότων και όχι σε αυτή που θέλουν κάποιοι να μας επιβάλλουν, η απόφαση για την στροφή στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν βαρύνει τους Λοιμωξιολόγους και την Επιτροπή των «33» αλλά ξεκάθαρα την κυβέρνηση.

Τα μέλη της Επιτροπής του υπ. Υγείας μπορεί να συνεδρίασαν, ωστόσο, δεν ψήφισαν όπως έκαναν στο παρελθόν σε ήσσονος θέματα σχετικά με την πορεία του κορονοϊού όπως επιβεβαίωσε χωρίς να το πει ο κ. Γώγος.

Το τι έγινε, λοιπόν, το πρωί της περασμένης Τετάρτης το περιέγραψε ο καθηγητής μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών ρωτήθηκε σχετικά «αν η απόφαση ήταν των Επιστημόνων ή ήταν το αποτέλεσμα ενός «συμπλέγματος» οικονομίας – κοινωνίας το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε και άρα μιλάμε για μια πολιτική ετυμηγορία».

Όπως απάντησε ο κ. Γώγος από την πρώτη στιγμή πρωταρχικός στόχος των Ειδικών ήταν να αποφύγουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από την νόσο. «Από την αρχή προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση λόγω της πανδημίας αναζητώντας να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Τώρα πια είμαστε σε μια φάση που έχουμε ένα ισχυρό όπλο και αυτό είναι ο εμβολιασμός. Έχουμε πολλά δεδομένα τα οποία μας δείχνουν ότι ο εμβολιασμός, ακόμη και σε αυτά τα μη επιθυμητά ποσοστά, μας επέτρεψε να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα του επιδημιολογικού φορτίου και της πίεσης στο σύστημα υγείας. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος» και υπογράμμισε με νόημα:

«Είναι, λοιπόν, όλα αυτά μαζί. Ένα σύμπλεγμα. Η επιτροπή πάνω από όλα έβαζε το υγειονομικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουμε βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιας «απελευθέρωσης» του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένος, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην κανονικότητα και παράλληλα εμείς από την πλευρά μας να προφυλάξουμε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Γι αυτό τα βλέπετε όλα αυτά».

Κατά τον κ. Γώγο, λοιπόν, ήταν ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με τη διαφορά ότι δεν αναφέρθηκε σε απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής καθώς δεν υπήρξε. Η Επιτροπή δεν ψήφισε και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ανάλογα με την οπτική που το βλέπει κανείς.

Για δύο λόγους. Ο πρώτος καθώς η κυβέρνηση αποφασίζει και έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και ο δεύτερος γιατί πλέον η Επιτροπή των «33» είναι στη δύση της και θα αντικατασταθεί επί της ουσίας από την ομάδα των «7» η οποία θα έχει τον τελικό λόγο των εισηγήσεων.

Η γνωστή Επιτροπή θα συνεδριάζει αραιά και που, ενώ όπως είπε ο κ. Πλεύρης «εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή».

Ο κ. Πλεύρης τόνισε επίσης ότι «οι «κόκκινες» περιοχές που θα ανακοινώνονται από εδώ και στο εξής δεν θα επισύρουν διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τη λήψη των μέτρων.

Δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο ότι δεν θα μπορεί η ψυχαγωγία, η εστίαση να μην έχει μουσική. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά».

Το τέλος, λοιπόν, της Επιτροπής των «33» ήρθε νωρίτερα από όσο νομίζαμε και το ρίσκο που πήρε η κυβέρνηση θα το αναλάβει στο 100%.

Σε περίπτωση δε που αποτύχει, σε καμία περίπτωση δεν θα βαρύνει τους πολίτες όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πουν, ούτε όμως και τα μέλη της Επιτροπής. Γιατί ο απλός νους δεν μπορεί να φανταστεί και να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της πανδημίας του κορονοϊού δεν τους… άφησαν να ψηφίσουν.

Μήπως ήξεραν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα… ;

ieidiseis.gr

photo:protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις