Κυριαρχούν το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και ο φόβος της λίστας

Άλλοτε είναι «στα κάγκελα», άλλοτε είναι ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί, όμως ποτέ μέχρι σήμερα οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν εξέφρασαν έμπρακτα τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ανασχηματισμό δείχνει ότι δεν τους εμπιστεύεται όσο θα ήθελαν και κυβερνά με ένα σχήμα από στελέχη που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από άλλα κόμματα, ως επί το πλείστον από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Και ο τελευταίος ανασχηματισμός-φιάσκο (που, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, έγινε σε τρεις φάσεις – πρώτα ο πρωθυπουργός ανασχημάτισε το στενό επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το βασικό κυβερνητικό σχήμα και ολοκληρώθηκε με τον Χρήστο Στυλιανίδη) προκάλεσε μεγάλη γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όμως δεν εκδηλώθηκε δημόσια καμία διαφοροποίηση.

Πώς εξηγείται αυτό; Βουλευτές με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο και στο κόμμα μάς είπαν πως όσο η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλη διαφορά δεν θα υπάρχουν ανταρσίες, γιατί κανείς δεν θέλει να χρεωθεί ότι παίζει παιχνίδι εις βάρος της κυβέρνησης. Επιπλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις κυριαρχεί και το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, γιατί ο βουλευτής σκέφτεται το πολιτικό μέλλον, την επόμενη εκλογή του, δεν θέλει να γίνει στόχος, ιδίως σε μια περίοδο που το σύστημα εξουσίας είναι απολύτως προστατευμένο από πολλές εξωθεσμικές δομές. «Πολλοί σκέφτονται πως, αν αντιδράσουν, δεν θα ξαναείναι στις λίστες την επόμενη φορά, και έτσι σιωπούν γιατί, συν τοις άλλοις, έχουν ανάγκη και τη βουλευτική αποζημίωση» μας είπαν. Ομως, γιατί ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τους βουλευτές;

«Υπάρχουν πολλοί ικανοί βουλευτές για να γίνουν υπουργοί, όμως δυστυχώς το κριτήριο σήμερα δεν είναι αν αξίζει ένας βουλευτής, αλλά αν αρέσει… Αν αρέσει στον πρωθυπουργό, αν αρέσει στο κλειστό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, αν αρέσει σε επιχειρηματικούς κύκλους, στην οικογένεια… Δυστυχώς, αυτό είναι το κριτήριο» υπογράμμισε ένας εκ των συνομιλητών μας και επεσήμανε: «Ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι αποκλειστική
αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ομως, υπάρχει ένα ερώτημα: Επειδή τις εκλογές τις κερδίζει το κόμμα και πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του, δεν θα πρέπει να υπάρχουν όρια ή, τουλάχιστον, άγραφοι αυτοπεριορισμοί στην εξουσία που έχει να διορίζει
υπουργούς όποιους θέλει; Μπορεί να κάνει υπουργό τον… κηπουρό του, αγνοώντας αυτούς που έδωσαν τη μάχη; Είναι ένα θέμα μεγάλο, δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ. και πρέπει να απασχολήσει όλο το πολιτικό σύστημα».

Περιφέρειες χωρίς υπουργό!

Επειδή η δυσαρέσκεια διαπερνά την Κ.Ο. οριζοντίως και καθέτως, δεν μπορεί να γίνει ομαδοποίηση των δυσαρεστημένων ανάλογα με το σε ποιον ηγέτη του κόμματος είναι πιο κοντά κάθε βουλευτής (π.χ., σαμαρικοί, καραμανλικοί, μητσοτακικοί…).

Σε αυτή τη φάση, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι δυσαρεστημένοι έχουν να κάνουν κυρίως με τη μη εκπροσώπηση ή την υποεκπροσώπηση των περιφερειών στις οποίες εκλέγονται! Υπάρχουν περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται, όπως είναι η Ηλεία, παρά το γεγονός ότι επλήγη από τις πυρκαγιές για μία ακόμα φορά. Επίσης, ο Εβρος, η Λάρισα, η Β΄ Πειραιά… Βουλευτές από αυτές τις περιοχές μάς είπαν ότι «αναγκαζόμαστε να απολογούμαστε στους ψηφοφόρους μας, πρώτον, γιατί ο πρωθυπουργός αγνοεί τις περιφέρειές μας και, δεύτερον, γιατί δεν μας θεωρεί ικανούς για την κυβέρνηση. Κι αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε μας ως βουλευτές, σε σχέση με την επιρροή μας στην εκλογική βάση, αλλά και στο ίδιο το κόμμα…».

Θυμίζουμε πως ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας είχε πει στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ότι η πόλη, και γενικά η περιφέρεια, ποτέ δεν είχε τόσο χαμηλή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εδώ και πολλές τετραετίες!

Η «ομάδα Σαμαρά»

-Η λεγόμενη «ομάδα Σαμαρά» κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένη είναι με τον ανασχηματισμό, αφού είδε μέλη της να μπαίνουν στην κυβέρνηση, όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης, που στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική σε επιλογές του πρωθυπουργού (όπως, π.χ., στην Αριστοτελία Πελώνη) και θεωρείται εκ των πρωτοκλασάτων σαμαρικών. Ο Σίμος Κεδίκογλου, αν και χαμηλών, έως… σιωπηλών τόνων, θεωρείται πολιτικός που είναι πιο κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, όπως και ο Θανάσης Πλεύρης. Βέβαια, για να χωρέσουν όλοι, βγήκε από την κυβέρνηση ο Κώστας Βλάσης.

– Δυσαρεστημένοι υπάρχουν και στους φιλικούς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βουλευτές, καθώς δεν είδε υπουργική ή υφυπουργική καρέκλα κανένας από εκείνους -κυρίως νεοεκλεγέντες βουλευτές- που πιάνουν στασίδι καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και τα ραδιοφωνικά στούντιο και υπερασπίζονται με σθένος τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική. Βέβαια, ύστερα από έναν ανασχηματισμό, οι βουλευτές ελπίζουν ότι δεν θα αργήσει ο επόμενος για να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ετσι και τώρα. Και επειδή πλέον ο χρόνος για τις εκλογές αρχίζει και μετρά αντίστροφα, οι βουλευτές ελπίζουν πως ο
επόμενος ανασχηματισμός θα είναι ριζικός, με την είσοδο και πολλών βουλευτών, ούτως ώστε να δώσει η Ν.Δ. τη μάχη των εκλογών με όλες τις δυνάμεις συστρατευμένες και χωρίς δυσαρέσκειες.

Ανοιχτές πληγές για ολόκληρη την παράταξη

Ο τελευταίος ανασχηματισμός και, κυρίως, το θέμα που δημιουργήθηκε με το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας -αρχικά με το φιάσκο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγ. Αποστολάκη και στη συνέχεια με την απέλπιδα λύση του εκσυγχρονιστή Χρήστου Στυλιανίδη- άφησαν πολλές πληγές ανοιχτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως λένε στις συζητήσεις τους πολλοί βουλευτές:

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του ή δεν τους θεωρεί ικανούς να γίνουν υπουργοί. Αυτό έχει και θα έχει αντίκτυπο στην εκλογική βάση, που βλέπει ότι αυτούς που στέλνει στη Βουλή για να την εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός τούς θέλει μόνο για να τον χειροκροτούν και να ψηφίζουν τα νομοσχέδια…

– Μεγαλώνει η απόσταση που χωρίζει την παραδοσιακή βάση της παράταξης και τις αξίες της με το σύστημα εξουσίας που εγκαθιδρύει ο πρωθυπουργός, το οποίο αποτελούν πρόσωπα που έχουν άμεση εξάρτηση από αυτόν και όχι από το κόμμα. «Ο κόσμος βλέπει πως αυτοί που αγωνίστηκαν και έφεραν τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση παραγκωνίζονται, για να γίνουν υπουργοί ξένα με την ιστορία της Ν.Δ. πρόσωπα» λένε οι συνομιλητές μας.

– Θολώνει η ιδεολογία της παράταξης. Με την είσοδο του Θανάση Πλεύρη ενισχύεται η… τάση του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης) και θολώνει, αν δεν εγκαταλείπεται οριστικά, το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το Κέντρο, που πάντα ήταν ένας
σταθερός προσανατολισμός, ο οποίος έδινε κάθε φορά την κυβερνητική πλειοψηφία.

«Ολα αυτά, αν δεν διορθωθούν, δεν θα αργήσει η μέρα που θα τα πληρώσουμε ακριβά ως κόμμα» μας λένε βουλευτές.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις