Μοιράσου το άρθρο

Στο έλεος των τραπεζών και των funds οι Έλληνες δανειολήπτες – Εξωδικαστικός μηχανισμός για 3.500 από τους 60.000

Στο έλεος των τραπεζών και των funds βρίσκονται οι Έλληνες δανειολήπτες. Σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, μόνο 48 πολίτες έχουν κριθεί ευάλωτοι και αξιοποιούν ως «νοικάρηδες» τα σπίτια τους με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Υποστήριξε ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό από τους 60.000 αιτούντες έχουν ενταχθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου περίπου 3.500, χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε τι ποσοστό διαγράφηκαν τα χρέη τους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «ενδιαφέρεται όχι για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων, αλλά για το πώς θα πτωχεύσουν με τραπεζικούς όρους».

«Τα κόκκινα δάνεια σήμερα έχουν μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης και επανέρχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε μια φυσιολογική λειτουργία. Και αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να έχουμε μαζικές εξώσεις και μαζική απώλεια κατοικιών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η πρόβλεψή του είναι ότι «δεν θα έχουμε μαζικές απώλειες πρώτης κατοικίας και μαζικούς πλειστηριασμούς. Οι εμπλεκόμενοι θα μπορέσουν με τα “εργαλεία” που έχουμε δημιουργήσει να ρυθμίσουν στην πλειονότητά τους τα δάνειά τους». Αναγνώρισε πως «προφανώς θα υπάρχει και ένα κομμάτι πλειστηριασμών που θα γίνουν, αλλά θα είναι στον βαθμό εκείνο που υπήρχε και στα χρόνια προ κρίσης. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία αυτό το κομμάτι θα περιοριστεί». Όπως ανέφερε, έχουμε πάνω από 100.000 δάνεια που από «κόκκινα» έχουν ξαναγίνει «πράσινα» μέσα από τις ρυθμίσεις – συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ οφειλετών και funds, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στις διαδικασίες του πτωχευτικού δικαίου.

Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ακόμα: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα τμήμα της συνολικής πτωχευτικής διαδικασίας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έως το 2020 δεν είχε μια πραγματική πτωχευτική διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα. Ένα φυσικό πρόσωπο, όταν πτώχευε, δεν είχε τρόπο να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του και παρέμενε δέσμιο στα συσσωρευμένα του χρέη. Με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που έφερε αυτή η κυβέρνηση τέθηκε ένα πλαίσιο, με το οποίο μπορούν τα φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν οριστικά από το χρέος τους και παράλληλα έθεσε ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα βρεθούν έξω από το σπίτι τους, ενώ παράλληλα θα έχουν πολύ χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να το ανακτήσουν, εφόσον πληρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον της οφειλής τους».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις