Για ένα δεκαήμερο «φωτιά» είναι έτοιμη η κυβέρνηση που από τη μία πλευρά πρέπει να οριστικοποιήσει το πακέτο των παροχών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και από την άλλη βλέπει πως το θέμα των παρακολουθήσεων κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις. Το πλέγμα δράσεων που θα μπει σε εφαρμογή μέχρι τις κάλπες θα παρουσιαστεί στις 10 του μήνα από τον Κυριάκο Μητσοτακη στην ομιλία του στη ΔΕΘ ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Μια κρίσιμη ακόμα ημερομηνία στην εξίσωση είναι η 9η Σεπτεμβρίου οπότε και οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Με το τοπίο στο ενεργειακό να παραμένει θολό η κυβέρνηση καλείται να πορευθεί σε αχαρτογράφητα νερά στην οικονομία, καθώς είναι δύσκολο να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός. Τα μέτρα στήριξης γράφονται και.. ξεγράφονται καθώς πρέπει να βγει ο λογαριασμός και να διασφαλιστεί πως θα υπάρξουν εφεδρείες σε περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτες εκπλήξεις το επόμενο διάστημα.
Δεδομένο είναι πως το βαρύ πυροβολικό θα ριχθεί στην μάχη για την αντιμετώπιση των ενεργειακών επιπτώσεων και στην κυβέρνηση αναζητούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να γίνει μια σειρά συσκέψεων για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων.
Ωστόσο, σε περίπτωση που βγει λευκός καπνός στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και φανεί πως πάμε σε τολμηρές αποφάσεις το καλάθι θα εμπλουτιστεί. Άλλωστε στην κυβέρνηση αναζητούν και κάποιο μέτρο «έκπληξη» καθώς ο βασικός πυρήνας των εξαγγελιών στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη σκιαγραφηθεί (συντάξεις, κατώτατος μισθός, εισφορά αλληλεγγύης).
Κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθεί το ενεργειακό πακέτο με το Μέγαρο Μαξίμου να διαβεβαιώνει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί. Το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ πηγαίνει κάθε μήνα για την «επιδότηση» των λογαριασμών, ενώ το καλάθι της Θεσσαλονίκης θα έχει και πρόσθετα μέτρα. Αυτό που προκρίνεται είναι ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, ενώ εξετάζονται μέτρα για την στήριξη περίπου 700.000 νοικοκυριών που ζεσταίνονται με το φυσικό αέριο. Παράλληλα φαίνεται πως «ψήνονται» και κίνητρα για πολυκατοικίες που έχουν κλειστούς λέβητες πετρελαίου (προκειμένου να τους επαναλειτουργήσουν).
H κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, μιλώντας για ανάπτυξη κοντά στο 4% και εστιάζοντας στην πτωτική πορεία της ανεργίας, στα καλά νέα από τις εξαγωγές και στη δυναμική επαναγορά της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού. Ωστόσο, στην πράξη αναγνωρίζει πως οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το κύμα ακρίβειας έχει και πολιτικό αντίκτυπο.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση σκοπεύουν να δώσουν σκληρή μάχη στο πεδίο της οικονομίας, καθώς όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως έρχεται δύσκολος χειμώνας. Με τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα να είναι, αφού τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν την ανηφορική πορεία με το 10ετες να αγγίζει το 4,2%.
Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει η κυβέρνηση
Να ανοίξει την πολιτική συζήτηση επιδιώκει η κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να περάσει τους επόμενους μήνες «αμυνόμενη» απέναντι στα πυρά της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις. Χθες τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών – πυροδότησαν νέες συζητήσεις, ενώ έχει αποφασιστεί και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.
Στο μεταξύ η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή την Τετάρτη για τις παρακολουθήσεις προκάλεσε αρχικά αμηχανία στην κυβέρνηση, ωστόσο στόχος χθες ήταν να μη δοθεί συνέχεια και να κλείσει το θέμα. «Κανένα άδειασμα του πρωθυπουργού, καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Με συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή να τονίζουν χθες το πρωί πως η ομιλία του δεν εμπεριείχε αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά είπε τα αυτονόητα πράγματα.
Να σημειωθεί πως χθες με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός σε όσους βρέθηκαν στη συγκέντρωση υποδοχής του στον κεντρικό πεζόδρομο των Σερρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία στις Σέρρες – τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή- λίγο πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.
Ενεργειακό παιχνίδι πόκερ
Αγώνα δρόμου κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη για να κλειδώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο. Εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι και κοστολογούνται στο δρόμο προς την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Μια πρόγευση του τι θα συζητηθεί στην κρίσιμη σύνοδο αναμένεται να δοθεί στο προσχέδιο που εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο στις 7 του μήνα (ώστε τα κράτη να μπορέσουν τα το επεξεργαστούν)
Στο τραπέζι είναι γενναία μέτρα όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν, με διαφορετικές προτάσεις να εξετάζονται. Μάλιστα είναι ένα θέμα για το οποίο η Γερμανία έχει λειάνει τη στάση της, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και χώρες του Βορρά που αρχικά είχαν διατυπώσει σκληρότερη θέση (όπως η Ολλανδία και η Δανία).
Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το κόστος ανάλογων τολμηρών προτάσεων, με τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί. Άλλωστε δεν είναι μόνο το θέμα των τιμών αλλά και της επάρκειας που απασχολεί τα ευρωπαϊκά κράτη.
Την ίδια στιγμή η ρωσική πλευρά συνεχίζει να ανοίγει «μέτωπα» στο ενεργειακό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα τραβήξει περαιτέρω το σχοινί. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε σε δημοσιογράφους πως η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στα κράτη που θα αποφασίσουν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του.
ethnos.gr
Eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις