Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει το Δημόσιο προς ιδιώτες
Απλήρωτα τιμολόγια σε προμηθευτές, φόροι που δεν έχουν επιστραφεί στους φορολογούμενους αλλά και συντάξεις κυρίως επικουρικές που καθυστερούν πάνω από έναν χρόνο προκειμένου να εκκαθαριστούν και να αποδοθούν στους δικαιούχους συνθέτουν το παζλ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, τα οποία στα τέλη Οκτωβρίου ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο τα κρατικά φέσια έφθασαν τα 2,824 δισ. ευρώ από 2,818 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
Οι υψηλότερες οφειλές καταγράφονται στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν αφήσει φέσι 1,255 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους. Οι δήμοι χρωστούν σε ιδιώτες 354 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 687 εκατ. ευρώ. Πάνω από 680 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων 230 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα αζήτητα, με την ΑΑΔΕ να αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τους φόρους που δικαιούνται.
Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες παρά τις διαρκείς διαβεβαιώσεις περί προσπαθειών επανόδου σε πτωτική τροχιά, με την επιστράτευση νέων μεθόδων εξόφλησης, με έμφαση στα νοσοκομεία.
Τον Οκτώβριο τα κρατικά φέσια έφθασαν τα 2,824 δισ. ευρώ από 2,818 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 682 εκατ. ευρώ ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 2,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δέκα μήνες οι οφειλές του Δημοσίου «φούσκωσαν» κατά 700 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά των νοσοκομείων.
Στεγνώνουν
Η συντήρηση μεγάλης δεξαμενής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ, όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν, ειδικά οι καθυστερημένες πληρωμές από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, αν και σημείωσαν μικρή μείωση τον Οκτώβριο, καθώς από 1,281 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 1,255 δισ. ευρώ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν υποχωρήσει έως και τα 294 εκατ. ευρώ.
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τα 701 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 687 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
- Αύξηση εμφανίζουν τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς από 321 εκατ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο έκαναν άλμα στα 354 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
- Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του Δημοσίου. Από 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 298 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Επιστροφές
Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου, σημαντική επιβάρυνση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Από 287 εκατ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκαν στα 367 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Από τα 367 εκατ. ευρώ τα 230 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών), ενώ οι λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών από 97 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 137 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών μειώθηκαν από 528 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 315 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις