Εισαγγελέας αναζητά σε τυχερά παιχνίδια και δάνεια μαύρο χρήμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή όμως όσα σχετικά διακινούνται τα τελευταία 24ωρα εν είδει χιούμορ μέσω έξυπνων «παραπολιτικών» από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, ακριβώς λόγω της ρέντας των συγκεκριμένων, δίνεται το έναυσμα για μια ευρύτερη ενδελεχή έρευνα σχετικά με την πορεία του μαύρου χρήματος. Δηλαδή των χρηματικών ποσών που «ζαλίζουν» και σύμφωνα με πληροφορίες διακινήθηκαν μεταξύ μεσαζόντων για το άνοιγμα της βεντάλιας των δήθεν δικαιούχων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και «ευεργετηθέντων» πολιτικών προϊσταμένων οι οποίοι φέρουν και την «πολιτική ευθύνη».

Στο κάδρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι υπάρχουν πρόσωπα ο ρόλος των οποίων μοιάζει με αυτόν ενός «ενδιάμεσου», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το αντίτιμο για την πολιτική «κάλυψη» των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν το κοινοτικό χρήμα έφτανε έως και το 40%. Σημαντικό στοιχείο το οποίο, αν συνδυαστεί με την αποκάλυψη του Documento για τα δάνεια που έδινε στον εαυτό του ο Γιώργος Ξυλούρης από τη χρεωμένη ΚΣΟΣ ΑΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Οργάνωση Σουλτανίνας Εταιρική Σύμπραξη), στην οποία ήταν διαχειριστής, ανοίγει νέους δρόμους –αν δεν το έχει κάνει ήδη– για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών που κυνηγάνε τη ασύδοτη ροή του ευρωπαϊκού χρήματος. Καθώς πολλές φορές στο παρελθόν επιτήδειοι είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το κόλπο των δανειοδητήσεων για να ανακατευτούν τα νόμιμα με τα… παράνομα.

Δικαιολογημένα λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν ερωτήσεις για τα κερδισμένα λαχεία της κόρης του Ανδρ. Στρατάκη, γνωστού και ως «Χασάπη», αλλά και για τα δελτία στοιχήματος της κτηνοτρόφου με τη Ferrari Π. Σεμερτζίδου.

Η πατέντα του «Ελληνα Εσκομπάρ»

Γιατί όμως μοιάζει περίεργο κάποιος να έχει τόση ρέντα; Η απάντηση για τις υποψίες που γεννώνται βρίσκεται στο παράδειγμα του επονομαζόμενου «Ελληνα Εσκομπάρ», κατά κόσμον Αλέξανδρου Αγγελόπουλου. Η ιστορία του Ελληνα βαρόνου της κοκαΐνης κατατάσσει κι αυτόν στους παίκτες τυχερών παιχνιδιών που έκαναν πρωταθλητισμό ρέντας, μέχρι φυσικά να πιαστεί. Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2013 ο Αγγελόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για ξέπλυμα 36 εκατ. ευρώ μέσω τυχερών δελτίων του Πάμε Στοίχημα, καθώς το τεράστιο αυτό ποσό δεν ήταν προφανώς προϊόν της «χρυσής» τύχης του αλλά εισπράξεις από το εμπόριο κοκαΐνης. Οπως είχε αποκαλυφθεί τότε, συγγενής του Αγγελόπουλου εμφανιζόταν σε διάστημα λίγων μηνών να έχει παίξει 30 εκατ. ευρώ σε πρακτορείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ στην κατοχή της ιδιοκτήτριας του πρακτορείου είχαν βρεθεί 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα μουχλιασμένα, καθότι ήταν θαμμένα στο έδαφος.

«Στοιχηματικοί λογαριασμοί» και στην Πέλλα

Πριν από μερικές εβδομάδες εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων με επίκεντρο τον νομό Πέλλας. Στην περίπτωση αυτή αποκρυσταλλώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πυραμιδική δομή που έχουν κυκλώματα τα οποία κατάφεραν να υφαρπάξουν κοινοτικό χρήμα που προοριζόταν για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, σύμφωνα με τις αρχές, φέρεται να αγόραζε ΑΦΜ από ανθρώπους που ουδεμία σχέση είχαν με τον πρωτογενή τομέα και σε συνεργασία με τοπικά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δήλωνε εκτάσεις οι οποίες ήταν «ορφανές».

Τα πρόσωπα που «πουλούσαν» τον ΑΦΜ τους πληρώνονταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κρατούσαν το μερίδιό τους. Τα υπόλοιπα τα απέδιδαν στον επικεφαλής και αυτός έπρεπε, πρώτον, να «δικαιολογήσει» έναν πακτωλό μαύρου χρήματος και, δεύτερον, να εξασφαλίσει «κάλυψη» για το σύστημα που είχε δομήσει. Για να δικαιολογήσει τα χρήματα που λάμβανε μέσω τρίτων ακολούθησε τρεις τρόπους ξεπλύματος, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΛΑΣ: «Εκδίδονταν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές για να αιτιολογηθεί η ύπαρξη ποσών ως δήθεν επιχειρηματικά έσοδα (συνολικά, εντοπίστηκαν 393 τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ)». Αλλά και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και «στοιχηματικοί λογαριασμοί και εφαρμογές χρηματοτεχνολογίας, για καταθέσεις και εσωτερικές μεταφορές, που δυσχέραιναν την ιχνηλάτηση».

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ «η προκληθείσα ζημία σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 5.017.662 ευρώ, ενώ αναμένεται να υπερβεί τα 10.000.000 ευρώ μετά τον πλήρη έλεγχο».

Το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει ότι η ροή του χρήματος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν μια ευθεία γραμμή, αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να είχε «διακλαδώσεις».

«Με το που πληρωθούμε… εσύ παίρνεις τρία»

Οι εμπλεκόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι επιδίωκαν να καλύπτονται από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει αποκαλυφθεί από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πολλές φορές έκαναν «δώρα» σε αυτά τα στελέχη, με απώτερο σκοπό να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από τυχόν ελέγχους κ.λπ.

Στις 15 Ιουλίου το Documento είχε αποκαλύψει ότι ο Σπύρος Ναστόπουλος, γαμπρός του αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Μπούρα, για να ευχαριστήσει τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για μια «προγραμματισμένη» πληρωμή, σκόπευε να του δώσει από αυτήν το ποσό των 3.000 ευρώ ως «τιπ». Τελικά όμως φαίνεται ότι του έκανε δώρο ένα ρολόι…

Σε μεταξύ τους συνομιλία αναφερόταν: «Οπότε, εσύ κανονίζεις αν είναι τώρα θα τα βάλουμε αυτά μες στην πληρωμή και εγώ με το που πληρωθούμε έρχομαι κάτω και εσύ παίρνεις τρία (σ.σ.: εννοεί 3.000 ευρώ) αγάπη μου όμορφη, έτσι, ΟΚ;».

Χωρίς ζωικό κεφάλαιο… «πάρε 10.000 ευρώ»

Πέραν του παραπάνω παραδείγματος, σε συνομιλία που έχει καταγραφεί σε δικογραφία που σχετίζεται με το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται στέλεχος του αμαρτωλού οργανισμού να συνομιλεί με ιερέα ο οποίος, ενώ δεν έχει καθόλου ζωικό κεφάλαιο, έτσι απλά με ένα τηλεφώνημα, λαμβάνει 10.000 ευρώ. Οχι όμως ως δώρο. Κατά πάσα πιθανότητα στην περίπτωση αυτή ο ιερέας λειτουργούσε ως «διακλάδωση», για να επιστρέψει μεγάλο μέρος των χρημάτων που του ήρθαν «ουρανοκατέβατα» στον άνθρωπο που κανόνισε να τα πάρει.

Πολλοί συσχετισμοί… και οι επαφές με το Μαξίμου

Τα πρόσωπα τα οποία έκαναν αυτές τις δουλειές σίγουρα δεν ήταν άγνωστα στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ανήκαν στον κομματικό πυρήνα της ΝΔ. Από τις υψηλές γνωριμίες των εμπλεκομένων στο «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί κάποιος να υποθέσει πολλά. Από τη μία οι επαφές των Ξυλούρηδων με τον Κυρ. Μητσοτάκη και η κουμπαριά του Ανδρ. Στρατάκη με τον –άμεσα εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ– πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη. Από την άλλη, οι σχέσεις της Π. Σεμερτζίδου με την «αφρόκρεμα» των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και με τις συχνές φωτογραφίσεις δίπλα σε πρωτοκλασάτα ονόματα.

Σε ενδεχόμενη έρευνα των αρχών που στόχο θα έχει την αποκάλυψη της ροής του μαύρου χρήματος από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ τίποτε δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και να υποβαθμιστεί.

Το modus operandi του κυκλώματος

Πρακτικά υπήρχαν συγκεκριμένα  ΚΥΔ, τα οποία είχαν το κομμάτι διαχείρισης των «ακηδεμόνευτων» εκτάσεων. Ο «ΚΥΔάρχης» δεν ρίσκαρε να πάρει πάνω του όλες αυτές τις εκτάσεις, έτσι λοιπόν έβρισκε ΑΦΜ διάφορων προσώπων και δήλωνε «ορφανές» εκτάσεις στο σύστημα για λογαριασμό τους, αποζημιώνοντάς τους με συγκεκριμένο ποσό. Δηλαδή «αγόραζε» το ΑΦΜ τους. Στη συνέχεια αυτά τα πρόσωπα λάμβαναν επιδοτήσεις, κρατούσαν το προσυμφωνημένο μερίδιό τους και η ροή του χρήματος συνέχιζε προς τον άνθρωπο που είχε οργανώσει τις δηλώσεις. Αυτός λοιπόν βρισκόταν ως δέκτης πολλαπλάσιων ποσών, τα οποία ήταν «αδικαιολόγητα». Σε αυτές τις περιπτώσεις θα βοηθούσε ένα παλιό κόλπο, όπως η αγορά κερδισμένων δελτίων στοιχήματος ή λαχείων και όχι μόνο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις δανεισμού, αλλά και εικονικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών.

Η παραπάνω πρακτική με τις δηλώσεις στα ΚΥΔ είναι παράνομη, οπότε για να «καλυφθεί» έπρεπε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να μην κάνει ελέγχους στα δικά του παιδιά.

Εν κατακλείδι:

Η επαναλαμβανόμενη τύχη «γαλάζιων» στελεχών και «κουμπάρων» που έχουν σοβαρή εμπλοκή στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα δάνεια που έδινε ο «Φραπές» στον εαυτό του, μέσω της καταχρεωμένης ΚΣΟΣ, τακτική που άπειρες φορές έχει χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους για να χαθούν τα ίχνη μαύρου χρήματος.

Και, τέλος,οι «καρφωτές» αιτήσεις επιδοτήσεων που το «σύστημα» μέσα από τα τείχη του ΟΠΕΚΕΠΕ καθόριζε, προορίζοντάς τη ροή του ευρωπαϊκού χρήματος στα δικά του παιδιά, συνδυαστικά παραπέμπουν σε έναν τρόπο διαχείρισης ενός «ιερού δισκοπότηρου», όπως ονόμαζε ο Κωνσταντίνος Φρουζής το μαύρο ταμείο της Novartis. Επιβάλλεται λοιπόν να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τα €2,5 εκατ. του «Φραπέ» και τα σκαλιά του Μαξίμου

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με την έρευνά της έχει αποδείξει ότι στην Ελλάδα πολλαπλασιάστηκαν δίχως φρένο τα κοπάδια αλλά και οι δηλωμένοι βοσκότοποι, με τις επιδοτήσεις όμως από τους δηλωμένους «τσοπάνηδες» να καταλήγουν σε έναν «γαλάζιο» κύκλο στελεχών και ψηφοφόρων ως επί το πλείστον, που έχουν υψηλές διασυνδέσεις οι οποίες φτάνουν μέχρι και στον ένοικο του Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Φραπές» σε συνομιλία του αναφερόταν σε επίσκεψη του αδερφού του, Μανώλη Ξυλούρη, στο Μαξίμου με σκοπό να δει τον Κυρ. Μητσοτάκη και «να του τα πει όλα». Ηταν η περίοδος που οι φατρίες του ΟΠΕΚΕΠΕ τρώγονταν μεταξύ τους, αφού η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας πλησίαζε στην αποκάλυψη του σκανδάλου και η σκέψη του Γ. Ξυλούρη ήταν να ενημερωθεί σχετικώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, ώστε να επέμβει με προοπτική να καλύψει τον ίδιο και τη φαμίλια του.

Από την άλλη η Π. Σεμερτζίδου υπήρξε, μέχρι και όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση απάτης του συζύγου της και της ίδιας σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαίνον στέλεχος για τον πρωτογενή τομέα της ΝΔ. Και τα δύο αυτά πρόσωπα κατέληξαν με δεσμευμένους λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Στον μεν «Φραπέ» δέσμευσαν 2,5 εκατ. ευρώ «αδιευκρίνιστα» και από την οικογένεια της Π. Σεμερτζίδου 1,5 εκατ. μαζί με τα πολυτελή αυτοκίνητα που διέθεταν αυτή και ο σύντροφός της.

Γιάννης Τσακαρισιάνος

πηγή

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις