Δολοφονία στο Ψυχικό: Οι τρεις έρευνες για τη «μαφία της Μυκόνου»

273

Τα άγνωστα στοιχεία για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό, το αποκαλυπτικό mail για τα δύο κυκλώματα, οι μοιραίες εχθρότητες στο «νησί των Ανέμων» και η ανακάλυψη του κινητού του 44χρονου συλληφθέντος.

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις δικογραφίες σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ. για την επονομαζόμενη «μαφία της Μυκόνου» ύστερα και από τη σύλληψη του 44χρονου ποινικού, φερόμενου ως δολοφόνου του άτυχου 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη που έπεσε νεκρός σε ενέδρα στην οδό 25ης Μαρτίου στο Ψυχικό πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Τις έρευνες παρακολουθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ υπάρχει ενημέρωση των δικαστικών αρχών. Η πρώτη δικογραφία αφορά την ανθρωποκτονία του τοπογράφου με κύριο μέλημα να αποδειχθεί η εμπλοκή του «εντολέα» της δολοφονίας ώστε να προσδιορισθεί για ποιον λειτούργησε ως φυσικός αυτουργός ο 44χρονος συλληφθείς. Ζητούμενο είναι να προσδιορισθούν και οι διασυνδέσεις του με πρόσωπα στην Αθήνα και στη Μύκονο που σχετίζονται με το «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του τοπογράφου.

Τα δύο κυκλώματα

Η δεύτερη έρευνα θα αρχίσει να διεξάγεται τις επόμενες ημέρες από τη Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος με προϊστάμενο τον πρώην διοικητή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μυκόνου Φώτη Τζελέπη, ο οποίος είχε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και τώρα θα εποπτεύεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη. Υπόψη της Υποδιεύθυνσης έχει τεθεί ηλεκτρονική επιστολή με αναλυτικά στοιχεία για τα δύο «αντίπαλα κυκλώματα» που λυμαίνονται το νησί.

To mail στάλθηκε προ ημερών στην Υποδιεύθυνση και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, στα κυκλώματα που συγκρούονται μετωπικά, όπου φέρονται να ανήκουν κεντρικά πρόσωπα όσον αφορά τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου, συμμετέχουν επιχειρηματίες κέντρων διασκέδασης, σχετιζόμενοι με κατασκευές και πολεοδομικές άδειες, ορισμένοι νομικοί στις Κυκλάδες, τοπικοί παράγοντες κ.ά. Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται εν προκειμένω είναι γιατί ενώ υπήρχε προγενέστερη γνώση για τη δράση αυτών των ύποπτων συστημάτων, έμεναν περιέργως αλώβητα και ποιες υψηλές προσβάσεις μπορεί να είχαν τα μέλη τους.

Από την Αθήνα στο νησί

Η τρίτη δικογραφία σχηματίζεται από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής και αφορά τις ομάδες δύο κυκλωμάτων «προστασίας» με 15-20 άτομα ελληνικής καταγωγής που αρχικά δίνουν «παρών» στο κέντρο της Αθήνας ή και σε περιφερειακές περιοχές της πρωτεύουσας και το καλοκαίρι μετακινούνται κυρίως στη Μύκονο ως «μπράβοι» στα μαγαζιά ή «προσκαλούνται» σε ξυλοδαρμούς ανταγωνιστών. Ακόμη, ερευνώνται καταγγελίες για εμπλοκή και ποινικών αλβανικής καταγωγής αλλά και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δίνουν αφανές «παρών» στο νησί και μέλη της ρωσικής μαφίας που διατυπώνουν απειλές στο πλαίσιο της διαμάχης ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

Και αυτή η έρευνα φέρεται να έχει ξεκινήσει από προηγούμενες καταγγελίες και πληροφορίες που εξετάζει με προσοχή η ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη των αρχών ασφαλείας και δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν σχετικά ότι ακόμη και το κύκλωμα των εκβιαστών που εξαρθρώθηκε προ ημερών από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με αρχηγό τη 43χρονη «Νάνσυ» και την εμπλοκή δημοτικών και κρατικών υπαλλήλων είχε επεκτείνει τη δράση του και στο εν λόγω νησί των Κυκλάδων. Σημειώνεται ακόμη πως υπήρχαν αναφορές για εμπλοκή σε κυκλώματα ή και ότι δέχονταν άνωθεν παρεμβάσεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν υπηρετήσει στις Κυκλάδες.

Οι κρίσιμες καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου, η ΕΛ.ΑΣ. αρχικά επικέντρωσε το ενδιαφέρον της σε δύο καταθέσεις γνωστών του θύματος ότι δύο προηγούμενοι ξυλοδαρμοί του 54χρονου το 2021 σχετίζονταν με τη διαμάχη που είχαν με ιδιώτη στο νησί για τη δίοδο σε δύο όμορα ακίνητα που είχε αποκτήσει στην περιοχή του Αγίου Στέφανου στη Μύκονο.

Ακόμη, σημαντική θεωρήθηκε και η κατάθεση της φίλης του 44χρονου συλληφθέντος ότι τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2024 υπήρχαν συναντήσεις τους στη Μύκονο με τον συγκεκριμένο ιδιώτη. Το «ραντεβού» επιχειρήθηκε εκ των υστέρων να αποδοθεί, αν και δεν παρουσιάστηκαν σχετικά στοιχεία, σε σχέδιο κατασκευής ακτινοδιαγνωστικού κέντρου στο νησί για το οποίο υποστηρίχθηκε ότι ενδιαφερόταν μία στενή συγγενής της γυναίκας.

Ο προαναφερόμενος ιδιώτης, ο οποίος αρνείται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του κάθε εμπλοκή με τη δολοφονία του τοπογράφου, είχε προχωρήσει σε σωρεία καταγγελιών για κυκλώματα κατασκευαστών, δικηγόρων και πολεοδόμων των Κυκλάδων που επιτρέπουν την αυθαίρετη δόμηση στο νησί κι ότι βλάπτονταν τα συμφέροντά του. Το εν λόγω πρόσωπο είχε πέσει το 2020 θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας που την απέδιδε σε κύκλωμα εργολάβων στο νησί, με φυσικό αυτουργό έναν 35χρονο Αλβανό, ο οποίος είχε συλληφθεί παλαιότερα για δολοφονίες στη διάρκεια ληστειών και είχε ομολογήσει προσφάτως την εμπλοκή του στην επίθεση κατά του ιδιώτη στη Μύκονο υποδεικνύοντας τον εντολέα του.

Ομως προ δύο εβδομάδων ο 35χρονος αλλοδαπός, κρίσιμος μάρτυρας στην επικείμενη δίκη της Μυκόνου, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, η ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το συμβάν στον Κορυδαλλό να επιτάχυνε τη δολοφονία του τοπογράφου για τον οποίο είναι πιθανό να θεωρήθηκε – προφανώς αβάσιμα – ότι υποβοηθούσε το σύστημα των αυθαιρέτων στη Μύκονο. Από την πλευρά τους πάντως στελέχη των αρχών ασφαλείας αναφέρουν ότι όλες οι ενδείξεις για την ανθρωποκτονία στον Κορυδαλλό συγκλίνουν ότι αυτή διαπράχθηκε για διαφορές κρατουμένων στον μικρόκοσμο των φυλακών, με υπόνοιες κάποιων για «ευνοϊκή μεταχείριση» συγκρατουμένων τους από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Σε κάθε περίπτωση, ερευνάται αν υπήρχαν κι άλλες συναντήσεις στην Αθήνα ή και αλλού του 44χρονου συλληφθέντος με επιχειρηματίες εντός κι εκτός Μυκόνου αλλά και η ύπαρξη στοιχείων στα κινητά τηλέφωνα για επικοινωνίες και κινήσεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους προ της δολοφονίας. Στελέχη των αρχών ασφαλείας επισημαίνουν σχετικά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση της αναφερόμενης «ηθικής αυτουργίας» αφού η ανάδειξη συναντήσεων με τον 44χρονο ή οι διαφορές ιδιωτών με το θύμα δεν αποτελούν προφανώς αποδεικτικά στοιχεία.

Τι κρύβουν τα κινητά

Από την άλλη πλευρά, ενθαρρυντικό για τους αστυνομικούς θεωρείται ότι βρέθηκαν κινητά και κάρτες sim σε κρύπτη του φερόμενου ως δράστη, δείγμα ότι ίσως αυτές οι συσκευές χρησιμοποιήθηκαν για ύποπτες συνεννοήσεις του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 44χρονος αποφυλακίσθηκε πρόωρα από τις φυλακές το 2022, παρότι είχε καταδικασθεί για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και στη διάρκεια της κράτησής του έβγαινε από τις φυλακές και προχωρούσε σε ληστείες. Συμπληρώνουν δε ότι ο συλληφθείς είχε επαφές με επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους – πέρα από όσα είχαν μνημονευθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα – και ότι στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις για συμμετοχή σε 3-4 «συμβόλαια θανάτου» την περίοδο 2004-2009.

Τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν να ασχολείται με εκκρεμείς συναλλαγές επιχειρηματιών εντός κι εκτός Αθηνών αλλά και ως «υπεργολάβος» σε οδικά έργα στα οποία προχωρούσε ιδιώτης που ήταν συγκατηγορούμενός του σε παλαιότερη υπόθεση. Ο ίδιος πάντως μέσω του νομικού εκπροσώπου του, δικηγόρου Αθηνών Νίκου Αλετρά, αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι έχει άλλοθι.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like