Σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση ικανοποίησης ή εξαγοράς ψηφοφόρων. Κάθε μήνα και μια αύξηση, κάθε βδομάδα κι ένα επίδομα. Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός σπάει το ένα ρεκόρ (επιδομάτων) μετά το άλλο.

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το λάθος να μην προκηρύξει τις εκλογές στο τέλος του καλοκαιριού, ώστε να γίνουν το φθινόπωρο και τώρα όλα να έχουν τελειώσει, όσα βλέπουμε να εξελίσσονται στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ήταν αναμενόμενα. Και θα δούμε αν θα γίνουν και μοιραία.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία επιχείρηση ικανοποίησης ή εξαγοράς ψηφοφόρων. Κάθε μήνα και μια αύξηση, κάθε βδομάδα κι ένα επίδομα. Δεν έχει μείνει κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα που να μην έχει πάρει κάποιο επίδομα ή έστω μια υπόσχεση ότι θα πάρει.

Ο Μητσοτάκης ως αρχηγός κατακεραύνωνε την επιδοματική πολιτική των προκατόχων του. Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός σπάει το ένα ρεκόρ (επιδομάτων) μετά το άλλο.

Δώστε τα όλα, εξαγοράστε, ψηφίστε: Και μετά

Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και οι περί αυτούς κοιμούνται και ξυπνούν με το άγχος των εκλογών. Η εκπεμπόμενη βεβαιότητα ότι τις έχουν ήδη κερδίσει κονταροχτυπιέται με αυτό το εκπεμπόμενο άγχος. Ξέρουν ότι χωρίς το «δώστα όλα» μπορεί να τους απειλήσει ο κίνδυνος της μιας θητείας. Όπως συνέβη με όλες τις κυβερνήσεις μετά το 2009, που δεν επανεξελέγησαν.

Φυσικά, οι παροχές και οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής παίζουν το ρόλο τους, αν δεν έπαιζαν θα είχαν εκλείψει οι Μαυρογιαλούροι. Οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Όμως, οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας ας έχουν κατά νου ότι καμιά φορά οι απόπειρες εξαγοράς της τελευταίας στιγμής μπορεί να μη φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Το έχουμε δει στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο:

1. Στην προεκλογική περίοδο του 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης περιόδευε σε όλη την Ελλάδα και μοίραζε στους αγρότες επιταγές της (τότε) ΕΟΚ. Η ΝΔ συνετρίβη στις εκλογές.

2. Το Σεπτέμβριο του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο παροχών, από το οποίο επωφελήθηκαν πολλές κοινωνικές ομάδες. Όμως, λίγους μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές.

3. Στην προεκλογική περίοδο του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα κατέφυγε σε μπαράζ προεκλογικών παροχών. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.

Η απόφαση Μητσοτάκη να μην κάνει πρόωρες εκλογές (το φθινόπωρο) δεν αποδεικνύεται και τόσο υπεύθυνη. Η μεγάλη προεκλογική περίοδος εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει σε οικονομική αιμορραγία. Και μετά τις εκλογές να ζήσουμε καταστάσεις που θα θυμίζουν όσα οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι προεκλογικές παροχές δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κίνδυνο δεν είναι πειστικές. Μετά από κάθε παροχή οι οικονομικοί υπουργοί λένε ότι «δεν υπάρχει πλέον άλλος δημοσιονομικός χώρος». Όμως, λίγο αργότερα αυτοδιαψεύδονται. Και χώρος βρίσκεται και νέα προεκλογικά «δώστα» βλέπουμε. Και μέχρι να στηθούν οι κάλπες ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε.

Η επόμενη κυβέρνηση-όποια κι αν είναι, του Μητσοτάκη, του Τσίπρα ή κάποιου τρίτου, αυτοδύναμη ή συνεργασίας- θα είναι υποχρεωμένη να αρχίσει το «σφίξιμο». Τότε δεν θα υπάρχει σίγουρα άλλος «δημοσιονομικός χώρος» και ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα αναφωνήσει: «Λεφτά (άλλα) δεν υπάρχουν»!

Τα έχουμε ξαναζήσει, τα ζούμε και τώρα. Ο Βρετανός συγγραφέας Άρθουρ Κλαρκ το είχε πει έτσι: «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός τις επόμενες γενιές»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις