Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς
– Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση ενός σχεδίου εκεχειρίας με αμερικανική διαμεσολάβηση, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε συμφωνημένη γραμμή και την απελευθέρωση μέρους των Παλαιστινίων κρατουμένων.
– Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες τη συμφωνία με σκοπό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, ζωντανών και νεκρών, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η κυβέρνηση μόλις ενέκρινε το πλαίσιο για την απελευθέρωση όλων των ομήρων — των ζωντανών και των αποβιώσαντων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ μέσω X.
– Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε και αναμένει την απελευθέρωση των ομήρων μέχρι την Τρίτη. Μάλιστα, ο Τραμπ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ και θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κνεσέτ.
– Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, ανακοίνωσε την μόνιμη εκεχειρία από σήμερα στη Γάζα
– Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε για την υπό διαμόρφωση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ καλεί τον Τραμπ να μιλήσει επίσημα στο κοινοβούλιο του Ισραήλ
Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα, προσκαλεί επίσημα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει ενώπιον του νομοθετικού σώματος, μετά από άτυπες προσφορές προς τον Αμερικανό πρόεδρο να απευθυνθεί σε Ισραηλινούς νομοθέτες κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου ταξιδιού στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα.
Η επιστολή του Οχάνα προς τον Τραμπ, την οποία δημοσιεύει στο X , επαινεί τον πρόεδρο για τη βοήθειά του στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση και των 48 ομήρων που κρατούνται εκεί από τρομοκρατικές ομάδες. Η συμφωνία ανακοινώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.
Στην ανάρτηση, αποκαλεί τον Τραμπ «Πρόεδρο της Ειρήνης».
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», γράφει στην επιστολή. «Η ηγεσία, το θάρρος, η επιμονή και το όραμά σας οδήγησαν όχι μόνο σε μια συμφωνία που εξασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά και σε μια άνευ προηγουμένου περιφερειακή συμφωνία που έγινε δεκτή από σχεδόν κάθε έθνος στη Μέση Ανατολή».
Η επιστολή συνεχίζει επαινώντας μια λίστα με άλλες ενέργειες του Τραμπ σχετικά με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, από το 2017 έως το 2021, όπως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και η διαμεσολάβηση για τις Συμφωνίες του Αβραάμ, μια σειρά συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.
«Ο λαός του Ισραήλ σας θεωρεί ως τον μεγαλύτερο φίλο και σύμμαχο του εβραϊκού έθνους στη σύγχρονη ιστορία», γράφει ο βουλευτής του Λικούντ. «Είναι επομένως βαθιά μου τιμή και προνόμιο να σας προσκαλέσω επίσημα να απευθύνετε επίσημη ομιλία στο έθνος ενώπιον της Κνεσέτ».
Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκρίνει τη συμφωνία, με τους ομήρους να απελευθερώνονται 72 ώρες μετά την αποχώρηση των IDF από τη Γάζα
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες τη συμφωνία με σκοπό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, ζωντανών και νεκρών, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η κυβέρνηση μόλις ενέκρινε το πλαίσιο για την απελευθέρωση όλων των ομήρων — των ζωντανών και των αποβιώσαντων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ μέσω X.
Με την ψήφιση της ψηφοφορίας, τίθεται πλέον σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.
Η απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα περίπου 2.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας και μερική αποχώρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αποτελεί την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα.
Οι περισσότεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οφίρ Σόφερ του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, του οποίου όλοι οι άλλοι υπουργοί τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Το ίδιο έπραξαν και όλα τα μέλη του υπερεθνικιστικού κόμματος Ότζμα Γιεχουντίτ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αποσυρθούν τώρα σε νέες γραμμές εντός της Λωρίδας της Γάζας, διατηρώντας μια ανάπτυξη που ελέγχει περίπου το 53% της επικράτειας της Γάζας, μετά την οποία θα ξεκινήσει το χρονικό περιθώριο 72 ωρών για τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.
Κούσνερ: Η απελευθέρωση των ομήρων «δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη γενναιότητα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων»
Ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στενός έμπιστος άνθρωπος σε θέματα Μέσης Ανατολής, επαινεί την στρατιωτική απόδοση του Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης στην Ιερουσαλήμ για να ψηφιστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.
«Προφανώς, η επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τραμπ εδώ και πολύ καιρό και όλοι έχουμε εργαστεί ακούραστα για να το πετύχουμε αυτό», λέει ο Κούσνερ.
«Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη γενναιότητα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και των στρατιωτών τους, χωρίς αυτά που έχουν καταφέρει όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και χωρίς αυτά που έχουν κάνει στο θέατρο των επιχειρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια για να εξαλείψουν τη Χεζμπολάχ στο βορρά και να την υποβαθμίσουν πραγματικά», συνεχίζει.
Ο Κούσνερ λέει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έκανε εξαιρετική δουλειά με τις διαπραγματεύσεις».
«Κρατήσατε σταθερές τις θέσεις σας και νομίζω ότι εσείς και ο Πρόεδρος Τραμπ συμφωνούσατε πολύ για το ποια θα έπρεπε να είναι η τελική κατάσταση».
Ο Νετανιάχου δηλώνει στο υπουργικό συμβούλιο ότι το Ισραήλ «είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της επιστροφής των ομήρων»
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε για την επικύρωση της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «είναι έτοιμο να επιτύχει» την επιστροφή των ομήρων του.
«Πολεμήσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών για να επιτύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους», λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα αγγλικά, μαζί με τους απεσταλμένους του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ. «Ένας κεντρικός από αυτούς τους πολεμικούς στόχους είναι η επιστροφή των ομήρων, όλων των ομήρων, ζωντανών και νεκρών. Και είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο».
Ο Νετανιάχου αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ «δεν θα μπορούσε να το είχε επιτύχει χωρίς την εξαιρετική βοήθεια του Προέδρου Τραμπ και της ομάδας του, του Στιβ Γουίτκοφ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Εργάστηκαν ακούραστα με τον Ρον [Ντέρμερ] και την ομάδα του, την ομάδα μας. Και αυτό, και το θάρρος των στρατιωτών μας, να εισέλθουν στη Γάζα και να συνδυάσουν τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση που απομόνωσε τη Χαμάς, νομίζω ότι μας έχει φέρει σε αυτό το σημείο».
Ευχαριστεί τους δύο Αμερικανούς για τις πολλές ώρες εργασίας τους. «Νομίζω ότι βάλατε το μυαλό σας και την καρδιά σας».
«Και γνωρίζουμε ότι είναι προς όφελος του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, και προς όφελος των αξιοπρεπών ανθρώπων του κόσμου. Και προς όφελος αυτών των οικογενειών που θα μπορέσουν επιτέλους να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα».
Tο έγγραφο συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τίτλο «Ολοκληρωμένος Τερματισμός του Πολέμου της Γάζας»
Αντίγραφο της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αίγυπτο από το Ισραήλ, τη Χαμάς και τους μεσολαβητές για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, έφερε στη δημοσιότητα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.
Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει

Ο Νετανιάχου με τους απεσταλμένους του Τραμπ
Σπάνια βλέπουμε καλεσμένους σε υπουργικά συμβούλια και ίσως ποτέ την ώρα που καλούνται να αποφασίσουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα.
Αυτό συμβαίνει στο αποψινό υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, το οποίο θα ψηφίσει για την κατάπαυση του πολέμου στη Γαζά. Εδώ ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου με τους δύο απεσταλμένους του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, αριστερά, και τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

«Τους φέρνει στην πατρίδα»: Το αυριανό πρωτοσέλιδο της Jerusalem Post
Η σιλουέτα του προέδρου Τραμπ μέσα στην οποία φαίνονται τα 48 πρόσωπα ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι στο πρωτοσέλιδο της αυριανής έκδοσης Jerusalem Post.
«Τους φέρνει στην πατρίδα», γράφει για τον Τραμπ ενώ υπάρχουν και τα λόγια της Ισραηλινής πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ: «Ίσως είναι ακόμη νωρίς να πούμε «μετά τον πόλεμο», καθώς ζούμε υπό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός που δεν έχει τελειώσει».
Το θρησκευτικό κόμμα Σας μπορεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του κόμματος Σας, Αρίγεχ Ντέρι, εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην κυβέρνηση, εάν ψηφιστεί ένα νέο σχέδιο νόμου για την απαλλαγή των υπερορθόδοξων Εβραίων από τη στράτευση.
Ο Ντέρι, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο, γιατί δεν ψηφίστηκε σχεδίο νόμου για την απαλλαγή, εξετάζει το ενδεχόμενο επανένταξης μετά τη λήξη της διακοπής των εργασιών της Κνεσέτ την επόμενη εβδομάδα — εάν η κυβέρνηση προωθήσει αμέσως τη νέα νομοθεσία για τη στρατολόγηση.

Κούσνερ και Γουίτκοφ παίρνουν μέρος στο υπουργικό συμβούλιο
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε γύρω στις 23:00 τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και με τον γαμπρό του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. (Στη φωτογραφία μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρομπν Ντέρμερ).
Στη συνέχεια οι δύο καλεσμένοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου οι υπουργοί πρόκειται να ψηφίσουν επί της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Τραμπ: Κανένας δεν θα αναγκαστεί να φύγει από τη Γάζα, το αντίθετο μάλιστα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τη δήλωση κατά τη συζήτηση που είχε με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ.
Συνάντηση Νετανιάχου με Κούσνερ και Γουίτκοφ
Ο Νετανιάχου συναντάται αυτή τη στιγμή με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με πηγή υψηλού επιπέδου της ισραηλινής κυβέρνησης.
Δεκάδες αγνοούμενοι σε νέο ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αργά την Πέμπtη έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας κατά την οποία παγιδεύτηκαν περίπου 40 άτομα κάτω από τα ερείπια.
Η Πολιτική Άμυνα αναφέρει ότι τα πτώματα τεσσάρων ατόμων ανασύρθηκαν από το κτίριο που ήταν στόχος της επιδρομής, «και περισσότερα από 40 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα.
Σημειώνεται ότι η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα και αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.
Αν περάσετε την κόκκινη γραμμή, απειλείται η κυβέρνηση, προειδοποιεί τους «αντάρτες» ο Νετανιάχου
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την κυβέρνησή του ότι θα απειληθεί αν ξεπεράσει την «έντονα κόκκινη γραμμή», αναφέρει το Sky News.
Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι ότι η απόφασή του οφείλεται στην απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων ως μέρος της συμφωνίας.
Απείλησε μάλιστα να ανατρέψει την κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου αν δεν παραμείνει προσηλωμένος στον τερματισμό της κυριαρχίας της Χάμας στη Γάζα.
«Παρά τα καλά νέα για την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, δεν ξεχνάμε τον κεντρικό στόχο του πολέμου που ορίστηκε από την αρχή: να διασφαλίσουμε ότι αυτή η καταστροφή δεν θα επαναληφθεί, μέσω της κατάργησης της κυριαρχίας της Χάμας», έγραψε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σε συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες, κατέστησα σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετάσχω σε κυβέρνηση που θα επιτρέπει τη συνέχιση της κυριαρχίας της Χαμάς στη Γάζα. Αυτό είναι ένα σαφές όριο. Ο πρωθυπουργός μου δεσμεύτηκε ότι αυτό θα ισχύσει».
Ο Μπεν-Γκβιρ επέμεινε ότι «δεν θα συνδράμει σε καμία περίπτωση εξαπάτησης», προειδοποιώντας ότι θα ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου αν η Χαμάς δεν διαλυθεί.
«Αν η Χαμάς δεν διαλυθεί, ή αν μας πουν μόνο ότι έχει διαλυθεί ενώ στην πράξη συνεχίζει να υπάρχει με διαφορετική μορφή, η Εβραϊκή Δύναμη [ενν. το κόμμα του] θα ανατρέψει την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Οι Χούθι παρακολουθούν τη συμμόρφωση του Ισραήλ, δηλώνει ο ηγέτης τους
Ο ηγέτης των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, Αμπντούλ Μαλίκ αλ-Χούτι, δήλωσε την Πέμπτη ότι παρακολουθούν τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και θα επαναλάβει την υποστήριξή της προς τη Γάζα εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί.
Απειλές από τον Μπεν-Γκβιρ κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου
Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ είναι από αυτούς που δημόσια αντιτίθενται στο σχέδιο για τη Γάζα. «Εάν η κυβέρνηση της Χαμάς δεν διαλυθεί ή εάν μας πουν μόνο ότι διαλύθηκε ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει να υπάρχει με διαφορετική μορφή, η Εβραϊκή Δύναμη θα διαλύσει την κυβέρνηση», δηλώνει το κόμμα του.
Το μεγάλο ερώτημα μετά τις ανακοινώσεις του Αλ-χάγια: Θα καταθέσει η Χαμάς τα όπλα;
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χάμνταν, δήλωσε απόψε στην Αίγυπτο ότι «κανένας Παλαιστίνιος δεν δέχεται τον αφοπλισμό» και ότι οι Παλαιστίνιοι «χρειάζονται όπλα και αντίσταση».
Χαλίλ αλ-Χάγια (Χαμάς): Σε ισχύ από σήμερα μόνιμη εκεχειρία
Κήρυξε σε δήλωσή του το τέλος του πολέμου και μόνιμη εκεχειρία. Είπε ακόμη ότι το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα είναι ανοιχτό και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των φυλακισμένων Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών. Τέλος, είπε ότι η Χαμάς έλαβε εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Άραβες μεσολαβητές και την Τουρκία ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει τελειώσει οριστικά.
Τέλειωσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, αρχίζει το υπουργικό
Υπενθυμίζεται ότι η ψήφος του υπουργικού συμβουλίου είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα περάσει το σχέδιο. Οι ως τώρα αναφορές δείχνουν ότι το σχέδιο θα εγκριθεί κατά πλειοψηφία.
Reuters: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς στη Γάζα κηρύσσει το τέλος του πολέμου και την έναρξη μόνιμης εκεχειρίας
Τραμπ: Δεν έχω κάποια γνώμη για τη λύση των δύο κρατών, θα κάνω ό,τι συμφωνήσουν

Φωταγωγήθηκε το κτίριο της Κνεσέτ ενόψει της επίσκεψης Τραμπ
Το κτίριο της Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ φωτίστηκε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα προς τιμήν της αναμενόμενης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά την σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
Η Κνέσετ θα παραμείνει φωτισμένη με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας μέχρι τη λήξη της επίσκεψης του προέδρου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κνέσετ.
Kan: Το απόγευμα της Κυριακής η άφιξη Τραμπ στο Ισραήλ
Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προσγειωθεί στο Ισραήλ στις 3 μ.μ. την Κυριακή. Θα ακολουθήσει και η ομιλία του στην Κνεσέτ.
Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατούμενων
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους μόνο μετά από μια περίοδο 72 ωρών, κατά την οποία η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους, σύμφωνα με προσχέδιο της σημερινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που είδε το Channel 12.
Ωστόσο, όσο οι νεκροί όμηροι παραμένουν στη Γάζα, θα τεθεί σε ισχύ μια διαφορετική, απόρρητη αντίδραση — η οποία θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ — σύμφωνα με την έκθεση. Το Ισραήλ προβλέπει ότι η Χαμάς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εντοπίσει όλους τους νεκρούς ομήρους.
Εάν προχωρήσει η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, θα απελευθερωθούν 250 κρατούμενοι ασφαλείας που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, μαζί με 1.700 κατοίκους της Γάζας που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αλλά δεν συμμετείχαν σε αυτήν. Θα εξοριστούν στο εξωτερικό ή θα σταλούν στη Γάζα. Περίπου 22 ανήλικοι που επίσης δεν συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα αφεθούν ελεύθεροι.
Επιπλέον, περίπου 360 πτώματα τρομοκρατών θα παραδοθούν στη Χαμάς.
Η απελευθέρωση των ομήρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του IDF σε νέες γραμμές στη Γάζα, εντός 24 ωρών από την επικύρωση της συμφωνίας από το Ισραήλ.
Τραμπ: Δύσκολο να βρεθούν οι σοροί των 28 ομήρων
Θα είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά θα είμαστε εκεί για να γίνει και αυτό, είπε ο Τραμπ.
Τραμπ για Νετανιάχου: Πρέπει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής σήμερα
Νομίζω πως σήμερα πρέπει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής με όσα πετύχαμε, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον ισραηλινό πρωθυπουργό.
Τραμπ: Τι θα γίνει με την ανοικοδόμηση της Γάζας
Θα συνεργαστούμε με ισχυρές χώρες στην περιοχή -και όχι μόνο- και θα επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα κανένας δεν μπορεί να ζήσει στην Γάζα αλλά αυτό θα αλλάξει μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Τραμπ: Την Κυριακή στο Ισραήλ, θα μιλήσω στην Κνεσέτ
Τηλεφώνημα Νετανιάχου και Μόντι
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διέκοψε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που συζητά την εκεχειρία και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, προκειμένου να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Ο Ινδός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται στη δήλωση.
Ο Μόντι «σημείωσε ότι ο Νετανιάχου ήταν πάντα στενός φίλος και ότι η φιλία τους θα παραμείνει ισχυρή». Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Ινδό ομόλογό του «για την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ρούμπιο: Κανένας άλλος εκτός από τον Τραμπ δεν κατάφερε τόσα πολλά
Η λύση στην Μέση Ανατολή ξεκίνησε από την ιστορική συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των χωρών του Αραβικού κόσμου, είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Αναφέρθηκε δε στην καθοριστική συνάντηση με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον.
«Κανένας άλλος όχι μόνο ηγέτης στον κόσμο αλλά ούτε και Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε καταφέρει αυτό που καταφέρατε εσείς», επισήμανε.
Συμφωνία Ισραήλ–Χαμάς: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση ενός σχεδίου εκεχειρίας με αμερικανική διαμεσολάβηση, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε συμφωνημένη γραμμή και την απελευθέρωση μέρους των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η ανακοίνωση Τραμπ και το μήνυμα στο υπουργικό συμβούλιο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε κρίσιμα σημεία της πρότασης, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα.
Συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει αυτή την ώρα για να συζητήσει τα σχέδια κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ενόψει της ψηφοφορίας. Θα συζητήσουν για περίπου μία ώρα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Όμηροι και κρατούμενοι – Πότε θα ξεκινήσει η εκεχειρία
Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η εκεχειρία στη Γάζα θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.
Μετά από αυτό το διάστημα των 24 ωρών, θα «ανοίξει» ένα χρονικό παράθυρο 72 ωρών, «κατά το οποίο όλοι οι όμηροί μας θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ», δήλωσε η Σος Μπεντροσιάν σε συνέντευξη Τύπου.
Στηρίζει και ο Πούτιν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε για την υπό διαμόρφωση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα
Τι είπε ο Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο στις ΗΠΑ
Για τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένει την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε την Πέμπτη στο αμερικανικό υπουργικό συμβούλιο.
«Θα πρέπει να απελευθερωθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Η απελευθέρωσή τους είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Προτιμώ να μην σας πω τι πρέπει να κάνουν για να τους πάρουν», είπε στην αρχή της συνεδρίασης.
«Χθες το βράδυ, επιτύχαμε μια σημαντική ανακάλυψη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τερματίσαμε τον πόλεμο στη Γάζα και, στην πραγματικότητα, σε πολύ ευρύτερη κλίμακα, δημιουργήσαμε ειρήνη… ελπίζουμε μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Ο Τραμπ λέει ότι θα προσπαθήσει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, αλλά διευκρινίζει ότι η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Λέει ότι θα πάει στην Αίγυπτο για να συμμετάσχει σε τελετή υπογραφής. Δεν ανέφερε το ενδεχόμενο να κάνει στάση στο Ισραήλ, παρόλο που ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζεται επίσκεψη για την Κυριακή.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων είπε ότι η Χαμάς έχει χάσει «70.000 άτομα» από την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου. Προφανώς αναφερόταν στον θυμάτων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.
«Από τη σκοπιά της Χαμάς, πιθανότατα έχασαν 70.000 ανθρώπους. Αυτή είναι μεγάλη τιμωρία», δήλωσε ο Τραμπ στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο. Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει σκοτώσει περίπου 22.000 μαχητές στον πόλεμο μέχρι τον Αύγουστο.
«Αλλά σε κάποιο σημείο όλο αυτό, όλο αυτό πρέπει να σταματήσει, και θα το φροντίσουμε», λέει ο Τραμπ.
«Η Γάζα θα ανακατασκευαστεί σιγά-σιγά», συνεχίζει, επισημαίνοντας τις διάφορες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η απόφασή του να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον Ιούνιο ήταν «πολύ σημαντική» για την επίτευξη της συμφωνίας για τη Γάζα.
«Ας πούμε ότι αυτό δεν είχε συμβεί, [το Ιράν] πιθανότατα μέχρι τώρα θα είχε… πολλά πυρηνικά όπλα, και επομένως, ακόμα και αν υπογράφαμε μια συμφωνία, θα υπήρχε ένα μεγάλο σκοτεινό σύννεφο πάνω από αυτήν», λέει ο Τραμπ.
«Έχουμε επιβάλει σημαντικές κυρώσεις στο Ιράν… [αλλά] θα θέλαμε να δούμε ότι είναι σε θέση να ανοικοδομήσουν και τη χώρα τους», λέει.
Ο Τραμπ ευχαριστεί τους ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Ινδονησίας για τη βοήθειά τους στην επίτευξη της συμφωνίας για τη Γάζα.
«Ναι» από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν
Το συμβούλιο ασφαλείας στο Ισραήλ φαίνεται πως έχει αποδεχθεί την λίστα με όσους ζητά η Χαμάς να απελευθερωθούν από τις φυλακές του Ισραήλ (τόσο ο αριθμός όσο και τα πρόσωπα). Αυτό που μένει να συμφωνηθεί σε ξεχωριστή διάσκεψη είναι ο τόπος που θα παραδοθούν (δυτική όχθη, Γάζα ή εκτός Ισραήλ)
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και στις ΗΠΑ – Δείτε live
Ο Τραμπ πραγματοποιεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Δείτε live βίντεο:
Μεταξύ άλλων έχει πει ότι θα μεταβεί στην Αίγυπτο για την υπογραφή πριν επισκεφτεί το Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο.
Είπε, ακόμη, ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Πούτιν: Ελπίζω να εφαρμοστεί το σχέδιο Τραμπ, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε
Η Ρωσία ελπίζει πως το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα θα εφαρμοστεί επιτυχώς και είναι πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες για να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ελπίζουμε ειλικρινά αυτές οι πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου να γίνουν πραγματικότητα στην πράξη», ανέφερε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου στο Τατζικιστάν.
Channel 12: Γιατί καθυστέρησε η έναρξη του συμβουλίου ασφαλείας
Με καθυστέρηση περίπου 90 λεπτών άρχισε η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, που θα πει ένα πρώτο «ναι» στη συμφωνία για τη Γάζα, πριν δώσει την έγκρισή του το υπουργικό, το οποίο συνεδριάζει στις 20:00.
Οι Times of Israel αναφέρουν ότι για την καθυστέρηση ευθύνονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τη λίστα των Παλαιστινίων που θα αφεθούν ελεύθεροι.
Δύο οι υπουργοί που διαφωνούν, αλλά το σχέδιο θα περάσει
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, ενώ τόνισε μιλώντας στην Jerusalem Post ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία υπουργών που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.
Οι δηλώσεις του Ζοχάρ έρχονται την ώρα που δύο υπουργοί της Δεξιάς, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότρις και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ αναμένεται να αντιταχθούν στη συμφωνία κατά την ψηφοφορία.
Ο Ζοχάρ σημείωσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι δύο υπουργοί δεν θα αντιταχθούν και ότι «θα δουν και οι δύο τις θετικές πτυχές της συμφωνίας», κάτι που «είναι το σωστό».
Στις 8μμ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ
Μικρή μετάθεση ώρας για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία για τη Γάζα. Το υπουργικό θα συνεδριάσει στις 8μμ (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) αντί για τις 6μμ, όπως ήταν προγραμματισμένο αρχικά.
Το συμβούλιο ασφαλείας που θα συνεδρίαζε στις 5μμ δεν έχει αρχίσει ακόμη, γράφουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Εκπρόσωπος του Νετανιάχου: Όλοι οι στόχοι στον πόλεμο της Γάζας «έχουν πλέον επιτευχθεί»
Η εκπρόσωπος του Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τον πόλεμο στη Γάζα έχουν επιτευχθεί.
Η δήλωση της Σος Μπεντροσιάν σε τηλεοπτικό σταθμό έρχονται την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να επικυρώσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός.
«Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Μπεντροσιάν. «Από την πρώτη μέρα του πολέμου, ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις στόχους: την επιστροφή όλων των ομήρων μας, την ήττα και την εξουδετέρωση της Χαμάς και τη διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε και εξήγησε ότι όλοι οι στόχοι «έχουν πλέον επιτευχθεί».
Άλλοι 11 νεκροί και 49 τραυματίες στη Γάζα από τα ισραηλινά πυρά
Παρά το ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια κατάπαυση του πυρός, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 49.
Από την αρχή του πολέμου οι νεκροί είναι 67.194 και οι τραυματίες 169.890.
Συμφωνία Ισραήλ–Χαμάς: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την «πρώτη φάση» του σχεδίου Τραμπ
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση ενός σχεδίου εκεχειρίας με αμερικανική διαμεσολάβηση, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε συμφωνημένη γραμμή και την απελευθέρωση μέρους των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η ανακοίνωση Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε κρίσιμα σημεία της πρότασης, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας. Πάντως, ο Ντόνλαντ Τραμπ αναμένεται την Κυριακή να βρεθεί στο Ισραήλ.
Συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει αυτή την ώρα για να συζητήσει τα σχέδια κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ενόψει της ψηφοφορίας. Θα συζητήσουν για περίπου μία ώρα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος.
Όμηροι και κρατούμενοι – Πότε θα ξεκινήσει η εκεχειρία
Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η εκεχειρία στη Γάζα θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.
Μετά από αυτό το διάστημα των 24 ωρών, θα «ανοίξει» ένα χρονικό παράθυρο 72 ωρών, «κατά το οποίο όλοι οι όμηροί μας θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ», δήλωσε η Σος Μπεντροσιάν σε συνέντευξη Τύπου.
Ανάμεικτες αντιδράσεις
Η συμφωνία προκάλεσε πανηγυρισμούς τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ, ωστόσο κάτοικοι και από τις δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία ενδέχεται να μην επιτευχθεί τελικά.
Στηρίζει και ο Πούτιν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε για την υπό διαμόρφωση συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα.
Ισραηλινό μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι άρχισε η αποχώρηση από τη Γάζα
Το Ιράν χαιρετίζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το Ιράν χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να αθετήσει τις υποχρεώσεις του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η Τεχεράνη στηρίζει κάθε προσπάθεια που βάζει τέλος στη «γενοκτονία» και τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρει η ανακοίνωση που προσθέτει ότι «το Ιράν ανέκαθεν στήριζε κάθε ενέργεια ή πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να μπει τέλος στον γενοκτόνο πόλεμο, να αποσυρθούν οι κατοχικές δυνάμεις, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».
Ο Νετανιάχου «βραβεύει» τον Τραμπ με Νόμπελ
Μία ημέρα πριν η Νορβηγία ανακοινώσει το πρόσωπο που θα βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου το έδωσε από το τώρα στον Ντόναλντ Τραμπ.
Στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργικού γραφείου στο X εμφανίστηκε μια φωτογραφία φτιαγμένη με AI με τον Νετανιάχου να κρεμά στον λαιμό του Τραμπ ένα τεράστιο μετάλλιο ενώ πέφτουν κομφετί… «Δώστε στον Τραμπ το Νόμπελ Ειρήνης, το αξίζει!».
Συνεδριάζει το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ πριν το υπουργικό
Στο γραφείο του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου συγκαλείται αυτήν την ώρα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ για να συζητήσει για τη συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους.
Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του υπουργικού, το οποίο θα ψηφίσει για το σχέδιο. Με τις ως τώρα πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.
Επιβεβαίωση από τον πρόεδρο Χέρτσογκ για την επίσκεψη Τραμπ
Μια ανακοίνωση για το πρόγραμμα του Ισραηλινού προέδρου Ιτζάκ Χέρτσογκ επιβεβαιώνει και αυτή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ.
Ο πρόεδρος ακύρωσε προγραμματισμένη εκδήλωση για την εβραϊκή γιορτή του Σουκότ την Κυριακή, επικαλούμενος το ταξίδι του Αμερικανού ηγέτη και την επιστροφή των αιχμαλώτων.
«Η απόφαση ελήφθη λόγω των αναμενόμενων κλεισίματος της Ιερουσαλήμ για λόγους ασφαλείας λόγω της επίσκεψης και των ιστορικών εξελίξεων που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οι IDF θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν το 53% της Γάζας μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης πυρός
Τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας θα αρχίσει να αποσύρει ο ισραηλινός στρατός, όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου επικυρώσει επίσημα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα αργότερα απόψε, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι,
Μέσα σε 24 ώρες, οι IDF αναμένεται να υποχωρήσουν στις προκαθορισμένες γραμμές ανάπτυξης, διατηρώντας τον έλεγχο σε λίγο περισσότερο από το μισό της επικράτειας της Γάζας — περίπου στο 53% — το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται εκτός αστικών περιοχών.
Η εκεχειρία θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από τη συνεδρίαση του υπουργικού του Ισραήλ
Η εκεχειρία στη Γάζα θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών από τη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.
Μετά από αυτό το διάστημα των 24 ωρών, θα «ανοίξει» ένα χρονικό παράθυρο 72 ωρών, «κατά το οποίο όλοι οι όμηροί μας θα απελευθερωθούν και θα επιστρέψουν στο Ισραήλ», δήλωσε η Σος Μπεντροσιάν σε συνέντευξη Τύπου.
Το γραφείο του Νετανιάχου ξεκαθαρίζει: Δεν θα απελευθερωθεί ο Μαρουάν Μπαργούτι
Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο κατάλογος των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δεν περιλαμβάνει το όνομα του κρατουμένου Μαρουάν Μπαργούτι.
Ο Μπαργούτι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ και ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες του κινήματος που βρίσκονται φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές. Κρατείται από τον Απρίλιο του 2002 και έχει καταδικαστεί σε πέντε ισόβιες καθείρξεις και 40 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της ευθύνης για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες συνδεδεμένες με τη Φατάχ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό Ισραηλινών.
Ο Τραμπ πιέζει για να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης – Τηλεφώνησε μέχρι και στον υπουργό Οικονομικών της Νορβηγίας
Την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς έχουν φτάσει σε μια καταρχήν συμφωνία για τη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φιλοδοξεί να κατακτήσει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Από την αρχή της δεύτερης θητείας του ο Τραμπ δεν έχει κρύψει πως το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί προσωπική του επιθυμία.
Τραμπ: Μια σπουδαία μέρα για τη Μέση Ανατολή!
Για «μια σπουδαία μέρα για τη Μέση Ανατολή», έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Βίντεο: Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στους δρόμους της Χαν Γιούνις μετά τη συμφωνία
Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Χαν Γιούνις για να γιορτάσουν, αφού το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Σήμερα η σύσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι – Ο Γερμανός ΥΠΕΞ παρουσιάζει την ατζέντα
Οι ειρηνευτικές δυνάμεις, το νομικό πλαίσιο και η διασφάλιση ότι η Χαμάς δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο, είναι τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των διεθνών εταίρων στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.
Και τα τρία στοιχεία είναι απαραίτητα στο μέλλον ως μέρος ενός σχεδίου για τη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.
«Η ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια πρέπει τώρα να φτάσει γρήγορα στη Γάζα. Οι άνθρωποι χρειάζονται προοπτικές για την ανοικοδόμηση», τόνισε ο Βάντεφουλ στο X.
Χωρίς ειδικές τελετές η παράδοση των ομήρων, συμφώνησε η Χαμάς
Η Χαμάς συμφώνησε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Αίγυπτο ότι δεν θα πραγματοποιήσει ειδικές τελετές κατά την παράδοση των ομήρων στο Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στους Times of Israel ένας Άραβας διπλωμάτης και μια δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.
Οι τελετές που πραγματοποιούνταν σε προηγούμενες συμφωνίες για την απελευθέρωση ομήρων στις αρχές του έτους, κατά τις οποίες οι εξαντλημένοι όμηροι περνούσαν μπροστά από πλήθη που φώναζαν αντι-ισραηλινά συνθήματα, εξόργισαν τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ.
Οι αρχές του Λιβάνου έχουν συλλάβει τους τελευταίους μήνες 32 πρόσωπα για παροχή πληροφοριών στο Ισραήλ
Οι λιβανικές αρχές συνέλαβαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών 32 πρόσωπα, που κρίθηκαν ένοχα ή θεωρήθηκαν ύποπτα ότι έδωσαν πληροφορίες για τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, οι οποίες διευκόλυναν τα φονικά της πλήγματα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστικός αξιωματούχος.
Η φιλοϊρανική οργάνωση έχει εξέλθει αποδυναμωμένη από τον πόλεμο που τερματίστηκε τον Νοέμβριο του 2024 και έχασε τον αρχηγό της και τους βασικούς στρατιωτικούς διοικητές, που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα εξαιρετικής ακριβείας.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «τουλάχιστον 32 πρόσωπα συνελήφθησαν με την υποψία της συνεργασίας με το Ισραήλ, εκ των οποίων έξι πριν από την κήρυξη της κατάπαυσης πυρός» μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στις 27 Νοεμβρίου 2024.
Ο Λίβανος και το Ισραήλ είναι σε καθεστώς πολέμου και κάθε επαφή Λιβανού πολίτη με την εχθρική χώρα τιμωρείται με φυλάκιση.
Κατά την ανάκρισή τους, κάποιοι ύποπτοι παραδέχθηκαν ότι «παρείχαν πληροφορίες στο Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στον νότιο Λίβανο και τα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της Χεζμπολάχ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Εννέα άνθρωποι δικάστηκαν από στρατοδικείο» του Λιβάνου, εκ των οποίων δύο καταδικάστηκαν σε ποινές οκτώ ετών και επτά ετών καταναγκαστικής εργασίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος δικαστικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Κρίθηκαν ένοχοι για το ότι «παρείχαν στον εχθρό συντεταγμένες, διευθύνσεις και ονόματα στελεχών της Χεζμπολάχ», που «χρησιμοποιήθηκαν από τον εχθρό σε πλήγματα κατά αξιωματούχων της Χεζμπολάχ»
Τι δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Παρά τις ελπίδες που έχουν δημιουργηθεί για τερματισμό του πολέμου, δεν έχουν διευκρινιστεί κρίσιμης σημασίας λεπτομέρειες του σχεδίου Τραμπ. Μεταξύ αυτών είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, η μεταπολεμική κυβέρνηση της Γάζας και το μέλλον της Χαμάς.
Πρωτίστως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Τραμπ, δυτικές και αραβικές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η Χαμάς να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη μεταπολεμική διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα.
Το αρχικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει έναν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά μόνο αφού αυτή προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Δεν προβλέπεται η παράδοση των σορών των αδερφών Σινουάρ, λένε οι Ισραηλινοί
Οι σοροί των δολοφονημένων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς, Γιαχιά και Μοχάμεντ Σινουάρ, δεν αναμένεται να παραδοθούν από το Ισραήλ στην παλαιστινιακή οργάνωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως δήλωσε στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος που είναι εξοικειωμένος με το θέμα.
Δεν προβλέπεται η παράδοση των σορών των αδερφών Σινουάρ, λένε οι Ισραηλινοί
Οι σοροί των δολοφονημένων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς, Γιαχιά και Μοχάμεντ Σινουάρ, δεν αναμένεται να παραδοθούν από το Ισραήλ στην παλαιστινιακή οργάνωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, όπως δήλωσε στο CNN Ισραηλινός αξιωματούχος που είναι εξοικειωμένος με το θέμα.
Ο Γιαχία Σινουάρ αποτέλεσε τον πλέον καταζητούμενο άνδρα για τους Ισραηλινούς μετά την οργάνωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου του 2023 εναντίον τους. Σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2024.
Ο μικρότερος αδελφός του, Μοχάμεντ, τον διαδέχθηκε ως στρατιωτικός ηγέτης του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, πριν σκοτωθεί και αυτός φέτος από τις IDF. Η σορός του ανακτήθηκε από τον ισραηλινό στρατό τον Ιούνιο.
Το Ισραήλ συμφωνεί στην απελευθέρωση Μπαργούτι, λένε στο Κατάρ – Δεν θα γίνει, απαντούν στο Τελ Αβίβ
Διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ φέρεται να έχει συμφωνήσει κατ’ αρχήν στην απελευθέρωση κορυφαίων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων ο Μαρουάν Μπαργούτι και ο Άχμαντ Σααντάτ, στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.
Ωστόσο, ισραηλινά μέσα υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Νετανιάχου επανεξετάζει τη λίστα, προκαλώντας ένταση στις διαπραγματεύσεις.
Δέκα νεκροί και 49 τραυματίες το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, λένε τοπικές υπηρεσίες
Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι δέκα άτομα σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν από πυρά των IDF στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.
Το υπουργείο τόνισε πως, συνολικά 67.194 άτομα έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου και 169.890 έχουν τραυματιστεί.
Θέλουμε τουλάχιστον 10 μέρες για να συγκεντρώσουμε τους νεκρούς όμηρους, λέει η Χαμάς
Τουλάχιστον δέκα ημέρες θα χρειαστούν για να εντοπιστούν οι σοροί των 26 νεκρών Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας με σκοπό τον εντοπισμό των σορών, η θέση των οποίων είναι άγνωστη.
Η Unrwa έτοιμη να πλημμυρίσει τη Γάζα με τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα πρώτης ανάγκης
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς κάνοντας λόγο για πηγή «μεγάλης ανακούφισης» και δήλωσε έτοιμη να πλημμυρίσει τη Λωρίδα της Γάζας με τρόφιμα τα οποία έχει επείγουσα ανάγκη ο πληθυσμός.
Σάββατο βράδυ ή Κυριακή στο Ισραήλ ο Ντόναλντ Τραμπ, λέει ισραηλινή εφημερίδα – Θα μιλήσει στην Κνεσέτ
Το Ισραήλ προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, εν μέσω προσδοκιών για οριστική επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ την Κυριακή, ενώ παίζει το ενδεχόμενο να αφιχθεί ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και να παραμείνει έως το πρωί της Δευτέρας, ανάλογα με την εξέλιξη στην απελευθέρωση των ομήρων. Η επίσκεψη, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές, θα είναι σύντομη και θα ξεκινήσει με επίσημη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Κνεσέτ, σε μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ.
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ επικοινώνησε με ξενοδοχείο, προκειμένου να δεσμεύσει δύο ορόφους για τον Τραμπ και τη συνοδεία του από το βράδυ του Σαββάτου έως την Κυριακή.
Παρά τις προετοιμασίες, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν ο Τραμπ θα διανυκτερεύσει στο Ισραήλ ή αν πρόκειται για μια σύντομη επίσκεψη, μετά την οποία θα αναχωρήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες συναντήσεις του.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ενδέχεται να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή στο τέλος της εβδομάδας, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Καλή η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς, αλλά πρέπει να δούμε και δράσεις, λέει το Κρεμλίνο
Η Ρωσία χαιρετίζει την ανακοίνωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν «δράσεις» για τον τερματισμό του διετούς πολέμου και την εξασφάλιση της ελευθερίας των αιχμαλώτων.
«Το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν μπορεί παρά να αποτελεί πηγή γενικής ικανοποίησης. Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σήμερα και ότι θα ακολουθήσουν ενέργειες για την εφαρμογή της», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Για ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο της Λωρίδας και πυροβολούν, μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει άρματα μάχης στον παραλιακό δρόμο της Λωρίδας της Γάζας για να εμποδίσει τους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ενώ η εκεχειρία δεν έχει ακόμη τεθεί επίσημα σε ισχύ.
Πλάνα δείχνουν τα άρματα μάχης να πυροβολούν κοντά σε ένα πλήθος Παλαιστινίων που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Νωρίτερα, οι IDF προειδοποίησαν τους Παλαιστινίους ότι η επιστροφή στην πόλη της Γάζας εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την αποχώρηση των στρατευμάτων και τη διακοπή των εχθροπραξιών.
Ο Ρούμπιο σκύβει και δίνει χαρτάκι στον Τραμπ για τη συμφωνία – Δείτε το βίντεο
Ο Μάρκο Ρούμπιο ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας σύσκεψης στον Λευκό Οίκο, για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο ανάμεσα σε Ισραήλ, Χαμάς και τους μεσολαβητές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε αρχικά ένα σημείωμα στον Αμερικανό πρόεδρο με το οποίο τον ενημέρωνε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία» και του ζητούσε να εγκρίνει μια σχετική ανάρτηση στο Truth Social, ενώ στη συνέχεια σηκώθηκε και του ψιθύρισε στο αυτί για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Αύριο θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα, λέει η Χαμάς
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χάμνταν δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Araby του Κατάρ ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί στρατιωτικά από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Χαν Γιούνις, Ράφα και της πόλης της Γάζας. Όπως προσθέτει, η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, καθώς η απελευθέρωση των ομήρων απαιτεί ρυθμίσεις επί τόπου και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τα μέλη της οργάνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να υποχωρήσει πρώτα.
Ο Χάμνταν, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ και δεν συμμετείχε στις συνομιλίες στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνει τις αναφορές ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, θα απελευθερωθούν 250 κρατούμενοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης και 1.700 κρατούμενοι από τη Γάζα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Επιπλέον, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο ανώτερος ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργκούτι και ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου Αχμάντ Σαάντατ θα είναι μεταξύ των απελευθερωθέντων, σημειώνοντας μόνο ότι η Χαμάς υπέβαλε τον κατάλογο στην ισραηλινή πλευρά σύμφωνα με την αρχαιότητα και την σημασία των κρατουμένων.
Ακόμη, τόνισε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Συμφωνία Ισραήλ–Χαμάς: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την «πρώτη φάση» του σχεδίου Τραμπ
Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση ενός σχεδίου εκεχειρίας με αμερικανική διαμεσολάβηση, που προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων στη Γάζα, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων σε συμφωνημένη γραμμή και την απελευθέρωση μέρους των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η ανακοίνωση Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα. Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε κρίσιμα σημεία της πρότασης, όπως ο αφοπλισμός της Χαμάς και το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας.
Συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο για να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία. Η έναρξη της πρώτης φάσης μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Όμηροι και κρατούμενοι
Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Ανάμεικτες αντιδράσεις
Η συμφωνία προκάλεσε πανηγυρισμούς τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ, ωστόσο κάτοικοι και από τις δύο πλευρές εξέφρασαν ανησυχία ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία ενδέχεται να μην επιτευχθεί τελικά.
Νόμπελ Ειρήνης 2025: Η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που αποφασίζει έγινε τη Δευτέρα – Τι σημαίνει αυτό για τον Τραμπ
Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ, που απονέμει το ομώνυμο βραβείο για την Ειρήνη, πραγματοποίησε την τελευταία της συνεδρίαση τη Δευτέρα, δήλωσε το Ινστιτούτο Νόμπελ σήμερα, μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του νικητή για το 2025.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό υποδηλώνει ότι το όνομα του νικητή είχε επιλεγεί πολύ πριν από τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που έγινε υπό την ισχυρή πίεση του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ποθεί ανοικτά το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Σίσι: Ιστορική στιγμή, ανοίγει η πόρτα της ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δηλώνει ότι «ο κόσμος βιώνει μια ιστορική στιγμή», καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς προχωρούν στην εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σαρμ ελ Σέιχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.
«Η συμφωνία αυτή δεν κλείνει μόνο το κεφάλαιο του πολέμου, αλλά ανοίγει και την πόρτα της ελπίδας για τους λαούς της περιοχής για ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και σταθερότητα», δήλωσε, αναφερόμενος στις προσδοκίες των Παλαιστινίων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαιρέτισε επίσης την Πέμπτη τις «πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο Σαρμ ελ Σέιχ, που αντιπροσωπεύουν μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο στη Γάζα», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Παρίσι για μια υπουργική συνάντηση με σκοπό να «συζητήσει τις ρυθμίσεις για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».
Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ απόψε, μετά την επικύρωση από το υπουργικό, λέει το γραφείο του Νετανιάχου
Η εκεχειρία στη Γάζα θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την ισραηλινή κυβέρνηση απόψε, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Νετανιάχου διέταξε τη διακοπή των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα και θα ψηφίσει για τη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.
Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για τη συμφωνία
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 6 μ.μ. για να συζητήσει και στη συνέχεια να ψηφίσει το σχέδιο για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.
«Ημερήσια διάταξη – Σχέδιο για την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Μία ώρα νωρίτερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας για να συζητήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Μια ισραηλινή πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι και οι 20 ζωντανοί όμηροι θα απελευθερωθούν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση.
Η Χαμάς ευχαρίστησε Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία για τη μεσολάβησή τους
Η Χαμάς χαιρέτισε τη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ευχαριστώντας τους μεσολαβητές Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία για τις «αξιέπαινες προσπάθειές τους».
Η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη «στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ευελιξία που επέδειξε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς και στην σοφή και θετική ανταπόκριση στην αμερικανική πρόταση».
Η υπογραφή της εκεχειρίας αναμένεται μέσα στα επόμενα λεπτά
Η υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά.
Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 12 ώρα Ελλάδος, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει καθυστέρηση.
Ισραηλινά νοσοκομεία προετοιμάζονται να περιθάλψουν τους υποσιτισμένους ομήρους
Οι Αρχές του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους περίπου 20 ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα από τη Χαμάς.
Οι προετοιμασίες, υπό την καθοδήγηση της δρ. Χάγκαρ Μιζράχι, επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος του υπουργείου Υγείας, βασίζονται στα «διδάγματα από προηγούμενες απελευθερώσεις και επιχειρήσεις διάσωσης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα νοσοκομεία Sheba Medical Center στο Τελ Χασομέρ, Tel Aviv Sourasky (Ichilov) Medical Center στο Τελ Αβίβ και Beilinson Medical Center στην Πετάχ Τίκβα πρόκειται να υποδεχθούν τους απελευθερωθέντες. Τα νοσοκομεία έχουν λάβει λεπτομερείς οδηγίες, προσαρμοσμένες σε εκτιμήσεις για την ιατρική κατάσταση των ομήρων. Κάθε απελευθερωθείς όμηρος θα νοσηλευτεί σε ιδιωτικό θάλαμο, σε ξεχωριστό και ασφαλές τμήμα του νοσοκομείου, με τη συνοδεία μελών της οικογένειάς του. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η μακρά περίοδος αιχμαλωσίας αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, επομένως απαιτείται ειδική ιατρική και διατροφική παρακολούθηση.
Μητσοτάκης για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Βήμα προς την ελπίδα και τη σταθερότητα
Τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ στη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με ανάρτησή του στο X, ο πρωθυπουργός μίλησε για «βήμα προς την ελπίδα και τη σταθερότητα» και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας «για μια ασφαλή και ειρηνική Μέση Ανατολή», προσθέτοντας πως η χώρα μας «είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της».
Η ανάρτηση Μητσοτάκη:
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την πρώτη φάση του σχεδίου του Προέδρου Τραμπ για τη Γάζα – ένα βήμα προς την ελπίδα και τη σταθερότητα. Όλα τα μέρη πρέπει να τηρήσουν πλήρως τους όρους. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για μια ασφαλή και ειρηνική Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της».
«Εξαιρετική είδηση η συμφωνία για την Γάζα» τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι
«Η συμφωνία που επετεύχθη στην Αίγυπτο για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Τραμπ είναι μια εξαιρετική είδηση η οποία ανοίγει τον δρόμο στην κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, στις γραμμές που έχουν συμφωνηθεί», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Αμερικανό πρόεδρο «για το ότι επεδίωξε αδιάκοπα την λήξη της ένοπλης σύγκρουσης στην Γαζα», όπως και τους διεθνείς μεσολαβητές.
«Η συμφωνία αυτή, όπως και η ευρύτερη πορεία που χαράσσεται απο το σχέδιο Τραμπ, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να τεθεί τέρμα στην σύγκρουση αυτή. Μια ευκαιρία την οποία πρέπει σίγουρα να εκμεταλλευθούμε. Καλώ όλες τις πλευρές να σεβαστούν πλήρως τα μέτρα που ήδη συμφωνήθηκαν και να εργαστούν για την σύντομη πραγματοποίηση των επόμενων βημάτων που προβλέπονται από το ειρηνευτικό σχέδιο», πρόσθεσε η Μελόνι.
«Η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών και είναι έτοιμη να συμβάλει στην σταθεροποίηση, στην ανοικοδόμηση και στην ανάπτυξη της Γάζας», τόνισε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
ΥΠΕΞ για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ
Το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτησε τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την εκεχειρία στη Γάζα και τους ομήρους, επισημαίνοντας πως, αν εφαρμοστεί πλήρως, θα αποτελέσει απόδειξη της δύναμης της διπλωματίας και της ισχυρής ηγεσίας.
Επιπλέον, δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με την πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, η οποία οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός, αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας. Εάν αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική και η συμφωνία εφαρμοστεί πλήρως, αυτή η σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει απόδειξη της δύναμης της διπλωματίας και της ισχυρής ηγεσίας.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς μια συνολική λύση, μια διαρκή ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή».
Αντόνιο Κόστα για τη συμφωνία: Κρίσιμης σημασίας ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι «η εφαρμογή της (συμφωνίας για εκεχειρία) ανοίγει τον δρόμο για την πολυαναμενόμενη απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το τέλος της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή», ενώ τονίζει ότι πρόκειται «για μια κρίσιμης σημασίας ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί για να τεθούν τα θεμέλια μιας διαρκούς ειρήνης, βασισμένης σε μια λύση δύο κρατών».
Το Πεκίνο ελπίζει σε μια «μόνιμη και πλήρη» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ελπίζει σε «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ισραήλ και η Χαμάς όσον αφορά την πρώτη φάση του σχεδίου Τραμπ που αποσκοπεί να ξαναφέρει την ειρήνη στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Η Κίνα ελπίζει ότι μια μόνιμη και πλήρης κατάπαυση του πυρός θα εξασφαλιστεί το ταχύτερο στη Γάζα, προκειμένου να αμβλυνθεί όντως η ανθρωπιστική κρίση και να αμβλυνθούν οι περιφερειακές εντάσεις», δήλωσε ο Γκούο Τζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Κίνα υποστηρίζει τον σεβασμό της αρχής της διακυβέρνησης της Παλαιστίνης από τους Παλαιστίνιους και προωθεί την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Στο Ισραήλ σήμερα οι Κούσνερ και Γουίτκοφ
Στο Ισραήλ αναμένεται να φτάσουν σήμερα οι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ για να συζητήσουν με την ισραηλινή κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, πηγές επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ και το Κατάρ έχουν εγγυηθεί στη Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τις εχθροπραξίες μετά την πρώτη φάση του σχεδίου Τραμπ.
Μακρόν: Η συμφωνία φέρνει ελπίδα για τους ομήρους, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ότι αυτή αντιπροσωπεύει «μια μεγάλη ελπίδα για τους ομήρους και τις οικογένειές τους, για τους Παλαιστινίους στη Γάζα και για ολόκληρη την περιοχή».
Ο Μακρόν κάλεσε όλα τα μέρη να «τηρήσουν αυστηρά τους όρους της συμφωνίας» και εξήρε τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ και των μεσολαβητών Κατάρ, Αιγύπτου και Τουρκίας που «βοήθησαν στην επίτευξή της». Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να «σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου και την αρχή μιας πολιτικής λύσης βασισμένης στη λύση των δύο κρατών» και τόνισε ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο και θα το συζητήσει σήμερα στο Παρίσι με τους διεθνείς εταίρους».
Συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ
Η υπογραφή της συμφωνίας για το πρώτο στάδιο του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο Reuters πηγή που έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στη Γάζα μόλις υπογραφεί η συμφωνία, προσθέτει η πηγή.
Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 5 μ.μ. για να συζητήσει τη συμφωνία πριν αυτή υποβληθεί σε ψηφοφορία στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο, όπου αναμένεται να εγκριθεί, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση ισραηλινής πηγής.
Αισιόδοξος για λύση εντός της εβδομάδας στη Γάζα, δήλωσε ο καγκελάριος Μερτς
Ως «ελπιδοφόρο σημάδι» και «καλή ευκαιρία» για λύση εντός της εβδομάδας περιέγραψε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Οι εξελίξεις στο Ισραήλ μας ενθαρρύνουν. Υπάρχει σαφώς μεγάλη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Χαμάς» έως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο κ. Μερτς και εξέφρασε την αισιοδοξία του, προειδοποίησε ωστόσο ταυτόχρονα ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και τεθεί πραγματικά σε εφαρμογή.
Αυτή είναι η κατάσταση με τους ομήρους: Οι εκτιμήσεις για τους ζωντανούς, τους νεκρούς και οι αμφιβολίες
Η Χαμάς και οι σύμμαχοί της κρατούν ακόμα 48 ομήρους στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι τουλάχιστον 20 από αυτούς είναι ζωντανοί, ενώ 26 είναι νεκροί.
Όλοι – εκτός από έναν – από τους υπόλοιπους ομήρους αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο άλλος είναι ο Ισραηλινός στρατιώτης Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2014 και η σορός του κρατείται στη Γάζα από τότε.
Οι περισσότεροι από τους ομήρους είναι Ισραηλινοί πολίτες. Πέντε είναι αλλοδαποί (τρεις από την Ταϊλάνδη, ένας από την Τανζανία και ένας από το Νεπάλ). Δύο από αυτούς που πιστεύεται ότι είναι νεκροί έχουν διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ισραηλινή.
Συνολικά, 251 άτομα απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίοι προστέθηκαν στους τέσσερις ομήρους που ήδη κρατούνταν αιχμάλωτοι στη Γάζα.
Από την έναρξη του πολέμου, 148 όμηροι επέστρεψαν ζωντανοί στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι από αυτούς απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια προσωρινών εκεχειριών, ενώ οκτώ διασώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Πενήντα εννέα σοροί έχουν επιστραφεί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων τριών ομήρων που δραπέτευσαν και σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η πρώτη φάση του πλαισίου ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επιτρέπει την ταχεία απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. Ωστόσο, η Χαμάς ενδέχεται να μην γνωρίζει την τοποθεσία ή να μην είναι σε θέση να ανακτήσει τα λείψανα ορισμένων από τους ομήρους, σύμφωνα με τρεις ισραηλινές πηγές που μίλησαν στο CNN.
Καλός ο Τραμπ, αλλά η χθεσινή συμφωνία είναι αποτέλεσμα δουλειάς άνω του ενός έτους από τον Νετανιάχου και τον Ντέρμερ, λέει ισραηλινή πηγή
Μπορεί οι περισσότεροι να επαινούν τον Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς, ωστόσο ένα ανώτερο μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για τους ομήρους είπε ότι το κλειδί για την επιτυχία των συνομιλιών στο Σαρμ ελ Σέιχ ήταν ένα «λαμπρό διπλωματικό σχέδιο που ετοίμασαν ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν Νετανιάχου) και ο (υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον) Ντέρμερ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ».
Η πηγή προσθέτει ότι το σχέδιο «περιλάμβανε τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού υψηλόβαθμων μελών της ομάδας στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του 2024, οι διαπραγματευτές και τα μέλη του γραφείου του Νετανιάχου άρχισαν να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ — αρχικά υπό την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν — για ένα σχέδιο που προσφέρει ασφαλή διέλευση στην εξορία για τους ηγέτες της Χάμας και το τέλος του πολέμου σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την αποστρατιωτικοποίηση και την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας.
«Αυτό είναι αποτέλεσμα εργασίας ενός και πλέον έτους», λέει ο αξιωματούχος και προσθέτει: «Αυτό, σε συνδυασμό με την στρατιωτική πίεση, έβαλε τη Χαμάς σε δύσκολη θέση».
Ανάρτηση Λευκού Οίκου στο X: Ο Πρόεδρος της Ειρήνης
Με μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενη από τη φράση «The Peace President» (Ο Πρόεδρος της Ειρήνης), ο Λευκός Οίκος «αποθεώνει» σε ανάρτηση στο X τον Ρεπουμπλικανό για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.
Δείτε live εικόνα: Η κίνηση στην κεντρική Γάζα μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας
Η εικόνα στο κέντρο της Γάζας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία: «Ελπίζω να είναι το πρελούδιο μιας μόνιμης πολιτικής λύσης»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμπάς «χαιρέτισε την ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μιας συμφωνίας που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας» και «εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες αυτές να είναι το πρελούδιο μιας μόνιμης πολιτικής λύσης … που θα οδηγήσει στο τέλος της ισραηλινής κατοχής του Κράτους της Παλαιστίνης και στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
Τραμπ: Είπα στον Νετανιάχου πως το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος αγαπά ξανά το Ισραήλ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News απόψε ότι μίλησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
«Μου τηλεφώνησε και είπε: «Δεν το πιστεύω, όλοι με αγαπούν τώρα». Του είπα: «Το πιο σημαντικό είναι ότι αγαπούν ξανά το Ισραήλ, το Ισραήλ δεν μπορεί να πολεμήσει τον κόσμο, Μπίμπι». Και το καταλαβαίνει πολύ καλά» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ερντογάν λέει ότι η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά την εκεχειρία στη Γάζα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαδικασία, συνεχίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Ερντογάν ευχαριστεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, «ο οποίος επέδειξε την αναγκαία πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση προς την επίτευξη της εκεχειρίας», καθώς και το Κατάρ και την Αίγυπτο. Ο ρόλος του Ισραήλ στη διαδικασία δεν αναφέρεται στην ανάρτηση του Τούρκου προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι πηγή με γνώση των λεπτομερειών των διαπραγματεύσεων αποκάλυψε νωρίτερα στην Jerusalem Post ότι το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν υπογράψει ως εγγυητές της συμφωνίας.
Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί μετά την επιστροφή των ομήρων, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση μαχητών Χαμάς πρέπει να καταστραφεί μετά την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα.
Ο Σμότριχ δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς, αλλά δεν έφθασε στο σημείο να απειλήσει να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Το πρώτο βήμα προς την ειρήνη στη Γάζα
Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την «πρώτη φάση» ενός ειρηνευτικού σχεδίου, που προβλέπει παύση των συγκρούσεων και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στα δύο χρόνια αιματηρού πολέμου που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα και αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.
«Σπουδαία μέρα για τη Μέση Ανατολή»
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας, σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, σε νέα του ανάρτηση έκανε λόγο για «σπουδαία μέρα» για τη Μέση Ανατολή.
Διαφωνίες για τη λίστα κρατουμένων που έχει ζητήσει η Χαμάς να της επιστραφούν
Το Ισραήλ έχει απορρίψει το αίτημα της Χαμάς να επιστραφεί ο Μαρουάν Μπαργούτι, ενώ δεν έχει διάθεση να παραδώσει και τις σορούς των ηγετών της, Γιαχία και Μοχάμεντ Σινουάρ.
Μέσα στο σαββαττοκύριακο περιμένουν την άφιξη Τραμπ στο Ισραήλ
Το Ισραήλ προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, εν μέσω προσδοκιών για οριστική επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Δήλωση Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ «για τη δέσμευσή τους σε αυτή την ιερή αποστολή της απελευθέρωσης των ομήρων» και υποσχέθηκε ότι «με τη βοήθεια του Θεού, θα τους φέρουμε όλους στο σπίτι». Ο Νετανιάχου θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα για την επίσημη έγκριση της συμφωνίας.
🔁 Όμηροι και κρατούμενοι
Η Χαμάς σχεδιάζει να απελευθερώσει και τους 20 ζωντανούς ομήρους μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι σοροί των νεκρών ομήρων θα παραδοθούν σε επόμενο στάδιο (η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε πως θέλει τουλάχιστον 10 μέρες για να τις συγκεντρώσει). Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται – από αύριο – να αποσυρθεί από το 70% της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει αρκετές εκατοντάδες Παλαιστινίους κρατούμενους.
Η συμφωνία εκεχειρίας αναμένεται να υπογραφεί στις 12:00
Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί η συμφωνία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή με γνώση των λεπτομερειών.
Η υπογραφή της συμφωνίας προβλέπεται να γίνει το μεσημέρι, ώρα Ισραήλ, περί τις 12:00. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο ισραηλινός στρατός θα ολοκληρώσει την μερική αποχώρησή του από τη Γάζα μέσα στις πρώτες 24 ώρες.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 5 μ.μ. ενώ μία ώρα αργότερα θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο για την τελική έγκριση.
Οι όμηροι ενδέχεται να απελευθερωθούν ήδη από το Σάββατο, το αργότερο όμως έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αν και ο στρατός έχει ήδη ξεκινήσει τις επιχειρησιακές προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας, συνεχίζει να παραμένει ανεπτυγμένος στην περιοχή, μεταδίδει το Reuters.
Ψηφοφορία στο Ισραήλ για την συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 5 μ.μ. προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.
Αμέσως μετά, θα συγκληθεί η ολομέλεια της κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας.
Φον ντερ Λάιεν: «Η ευκαιρία για διαρκή ειρήνη πρέπει να αξιοποιηθεί – Η ΕΕ έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, επαινώντας τις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
«Τώρα όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν πλήρως τους όρους της συμφωνίας. Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν με ασφάλεια. Πρέπει να εδραιωθεί μια μόνιμη εκεχειρία. Η οδύνη πρέπει να τελειώσει», ανέφερε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και είναι έτοιμη να συνδράμει στην ανοικοδόμηση.
Ανάλυση Guardian: Η συμφωνία για τη Γάζα, κρίσιμη στιγμή αλλά με δύσκολες λεπτομέρειες
Για τον Ντόναλντ Τραμπ, μια ειρηνευτική συμφωνία – ή έστω μια σταθερή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς – θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα της προεδρίας του.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι λεπτομέρειες και η αλληλουχία των βημάτων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παραμένουν ασαφείς, όμως η κοινή πρόθεση που εκφράζουν Ισραήλ και Χαμάς είναι σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή, που έχει την πολιτική στήριξη αραβικών κρατών και άλλων περιφερειακών δυνάμεων, ανοίγει το πιο ρεαλιστικό παράθυρο για τερματισμό των εχθροπραξιών από τότε που η προηγούμενη εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάρτιο, επαναφέροντας τη Γάζα σε ατελείωτο πόλεμο.
Από τότε υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή συμφωνία, όμως ποτέ δεν είχε υπάρξει κάτι τόσο κοντά. Η πρώτη φάση του σχεδίου είναι σαφής: η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, με αντάλλαγμα έναν περιορισμένο αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο, ο εντοπισμός όλων των ομήρων και η διαχείριση της αποχώρησης ενδέχεται να αποδειχθούν περίπλοκα.
Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Το ειρηνευτικό σχέδιο των 20 σημείων που πρότεινε η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημιουργία συνθηκών για εκεχειρία και στη διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης. Τα δύσκολα ερωτήματα για το μέλλον της Χαμάς —και το αν θα αφοπλιστεί— καθώς και για το πώς οραματίζεται το Ισραήλ τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, παραμένουν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων.
Έχουμε ξαναβρεθεί σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο αυτή τη φορά η στιγμή μοιάζει πραγματικά καθοριστική.
Απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου – Το σημείωμα Ρούμπιο σε Τραμπ
Λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία Ισραήλ–Χαμάς, υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι η συμφωνία βρισκόταν προ των πυλών. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, παρέδωσε στον πρόεδρο ένα χειρόγραφο σημείωμα με τη φράση «very close» υπογραμμισμένη.
Το σημείωμα, γραμμένο σε χαρτί του Λευκού Οίκου, ανέφερε επίσης: «Χρειάζεται να εγκρίνεις άμεσα ανάρτηση στο Truth Social για να ανακοινώσεις πρώτος τη συμφωνία», σύμφωνα με φωτογραφία που τράβηξε φωτορεπόρτερ.
Όπως αναφέρει η πλήρης έκθεση για τη συμφωνία, πολλά σημεία της παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς οι όροι διαμορφώθηκαν ύστερα από τρεις ημέρες έμμεσων διαπραγματεύσεων στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ. Οι προκλήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας χαρακτηρίζονται τεράστιες.
Τραμπ σε συγγενείς Ισραηλινών ομήρων: «Όλοι επιστρέφουν τη Δευτέρα»
Συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που διαμένουν προσωρινά στην Ουάσινγκτον μίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι οι δικοί τους άνθρωποι «όλοι επιστρέφουν τη Δευτέρα».
Το βίντεο από τη συνομιλία τους δείχνει τη συγκίνηση των οικογενειών τη στιγμή που άκουσαν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου.
Ο Γκουτέρες χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ–Χαμάς ως «επιτακτικά αναγκαία πρόοδο»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «μια εξαιρετικά αναγκαία πρόοδο» και καλώντας όλες τις πλευρές να «σεβαστούν πλήρως» τους όρους της.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Γκουτέρες τόνισε: «Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν με αξιοπρέπεια. Πρέπει να εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν οριστικά. Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και βασικών εμπορικών αγαθών στη Γάζα. Η οδύνη πρέπει να τελειώσει».
Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν αρκετές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε σχέδιο εκεχειρίας.
«Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ η συμφωνία για το προτεινόμενο πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, έχουν καταγραφεί πολλές εκρήξεις, κυρίως σε περιοχές του βόρειου τμήματος της Γάζας», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο Μοχάμεντ αλ-Μουγκάιερ.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), έκανε λόγο για «σειρά έντονων αεροπορικών επιδρομών» στην πόλη της Γάζας.
Πανηγυρισμοί σε Ισραήλ και Γάζα μετά την ανακοίνωση Τραμπ για τη συμφωνία (βίντεο)
Πανηγυρικό κλίμα επικράτησε σε Ισραήλ και Γάζα μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, πλήθη συγκεντρώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ, χειροκροτώντας και ζητωκραυγάζοντας σε αυτό που ένας Παλαιστίνιος περιέγραψε ως «ιστορικές στιγμές» ύστερα από δύο χρόνια σύγκρουσης.
Η μητέρα του Ισραηλινού ομήρου Ματάν Ζανγκάουκερ, Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, πανηγύρισε για τον επικείμενο επαναπατρισμό του γιου της, δηλώνοντας: «Ευχαριστώ τον λαό του Ισραήλ, τους στρατιώτες, ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ».
Τραμπ: «Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη διατήρηση της ειρήνης»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναλάβει ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στη διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.
«Θα συμμετάσχουμε για να τους βοηθήσουμε να πετύχουν και να διατηρήσουν την ειρήνη», ανέφερε στο Fox News, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν στην πρώτη φάση του ειρηνευτικού του σχεδίου.
Ο Τραμπ πρόσθεσε πως είναι «πολύ βέβαιος ότι θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.
Η ανάρτηση Τραμπ με την ανακοίνωση της συμφωνίας
Ιστορική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια σφοδρών συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να επιτευχθεί «διαρκής» ειρήνη στην περιοχή. Πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες δήλωσε στο Reuters ότι η υπογραφή της συμφωνίας για το πρώτο στάδιο του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12:00, ώρα Ισραήλ και Ελλάδας. Ωστόσο, η τοπική υπηρεσία πολιτικής άμυνας στη Γάζα ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίστηκαν και μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «υπερηφάνεια» του μέσω της πλατφόρμας Truth Social, αναφέροντας ότι τα δύο μέρη «αποδέχτηκαν την πρώτη φάση» του σχεδίου του κατά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































