Στο ερώτημα «πότε θα γίνουν οι εκλογές;» η πιο ασφαλής απάντηση σήμερα είναι «ούτε ο πρωθυπουργός ξέρει ακόμα». Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτός. Διότι αποτελεί επιλογή υψηλού ρίσκου, που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να διαψεύσει τη βεβαιότητα, που κυριαρχεί σήμερα, ότι θα ανανεώσει με άνεση την πρωθυπουργική θητεία του.

Ακόμα και οι ευνοϊκές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας και, κυρίως, για την ακρίβεια, που αποτελεί το νέο μεγάλο πρόβλημα. Οι προβλέψεις για τη διάρκεια του φαινομένου είναι δυσοίωνες, κάτι που δυσχεραίνει τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να φανεί συνεπής με όσα έχει υποσχεθεί για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ρισκάρει να έλθει αντιμέτωπος με μεγαλύτερο κύμα δυσαρέσκειας, γεγονός που μπορεί να απειλήσει τη διαφαινόμενη σήμερα κυριαρχία του. Επομένως, για να προλάβει αυτά τα ενδεχόμενα, θα είχε συμφέρον να προκαλέσει εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο. Εναλλακτικά θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο, μολονότι μεσολαβεί το καλοκαίρι, που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την κυβέρνηση, αν έχουμε, για παράδειγμα, καταστροφικές πυρκαγιές.

Υπάρχει ακόμα ένας λόγος που δεν ευνοεί τη διεξαγωγή εκλογών το 2023. Αν η πανδημία έχει, όπως προβλέπεται, υποχωρήσει αισθητά, τότε θα ξαναρχίσει στην Ευρώπη η συζήτηση για το τέλος της χαλάρωσης και την εφαρμογή εκ νέου του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα βρεθεί στη δυσχερέστερη θέση, κάτι που θα διέλυε τον κυβερνητικό μύθο ότι η οικονομία «πετάει».

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, έχει πολλούς λόγους να επείγεται να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατό και κανέναν που να το οδηγεί στο 2023.

Για διαφορετικούς λόγους, τον ίδιο στόχο πρέπει να έχει και ο νέος παίκτης στην πολιτική σκακιέρα Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευθεί την ώθηση που του έδωσε η εκλογή του στην αρχηγία και αυτό σημαίνει ότι τον συμφέρει οι εθνικές εκλογές να γίνουν σύντομα. Με άλλα λόγια δεν θα ήθελε να ξεφουσκώσει η φούρια που προκάλεσε η εκλογή του και η οποία τού δίνει μέχρι στιγμής σημαντικά (δημοσκοπικά) κέρδη.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το αίτημά του για άμεσες εκλογές, δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να βιάζεται. Για λόγους που κινούνται στον αντίποδα των επιδιώξεων των αντιπάλων του:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ακόμα τον βηματισμό του και δύσκολα θα τον βρει, αν οι εκλογές γίνουν σύντομα. Χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει το- ανεξήγητα καθυστερημένο, έτσι κι αλλιώς- «άνοιγμα» του κόμματος προς το Κέντρο, που επιχειρεί ο αρχηγός του.
  2. Οσο περνάει ο καιρός μπορεί να ελπίζει ότι η φθορά της κυβέρνησης θα μεγαλώνει, κάτι που θα του επιτρέψει να πετύχει το βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την αποτροπή της αυτοδυναμίας της ΝΔ.
  3. Σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει κάποια απώλεια ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, λόγω της εκλογής νέου αρχηγού. Επομένως, ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να μη γίνουν σύντομα εκλογές, ώστε να ανακοπεί η όποια άνοδος του ανταγωνιστή του στο Κέντρο.

Συμπερασματικά: οι τρεις βασικοί παίκτες του πολιτικού μας σκηνικού-Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης- έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. Όμως, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει να λύσει ένα δύσκολο γρίφο γύρω από το χρόνο των εκλογών. Και για το χρόνο ισχύει αυτό που έχει γράψει ο αρχαίος Ευριπίδης: «Ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις, χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις