Τέσσερις επισημάνσεις από βετεράνο Αεροπόρο με χιλιάδες ώρες πτήσης και τεράστια διοικητική εμπειρία στην Πολεμική Αεροπορία.

Στο ερώτημα: Ποιοι έχουν τις ευθύνες και ποιοι πρέπει να υποστούν τις συνέπειες για την έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών επισημαίνονται τα εξής:

1ον : Οι βόμβες γενικής χρήσεως είναι από σίδερο και περικλείουν μέσα τους την εκρηκτική ύλη. Οι γερές, ακέραιες, οι εν ενεργεία βόμβες με καλά κλεισμένη την ύλη μέσα τους δεν εκρήγνυται ακόμη κι` αν περάσουν πολλές φλόγες από πάνω τους. Για να εκραγεί μία βόμβα πρέπει να υπάρξει ενέργεια ενός πυροσωλήνα ο οποίος οπλίζεται με διάφορους τρόπους, Ένας συνηθισμένος τρόπος οπλισμού ενός πυροσωλήνα, για τις βόμβες αυτές που ρίχνονται από αεροπλάνο, είναι η προπέλα. Φεύγοντας η βόμβα από το αεροπλάνο ελευθερώνεται κι` ο έλικας του πυροσωλήνα, περιστρεφόμενος. με την ροή του αέρα, βιδώνει κι` οπλίζει τον πυροσωλήνα . Βέβαια τοποθετούνται, πριν την πτήση χρόνοι οπλίσεως, επιβράδυνσης έκρηξης ή όχι . Δηλαδή για να οπλίσει πρέπει ν` αφεθεί από τέτοιο ύψος, που συνυπολογιζόμενο με ταχύτητα, γωνία προσβολής βγαίνει ο χρόνος πτήσεως της βόμβας, ο οποίος δεν πρέπει να είναι μικρότερος από τον χρόνο οπλίσεως που επιλέγεις. Γιατί απλούστατα δεν οπλίζει ο πυροσωλήνας, άρα δεν θα έχουμε έκρηξη της βόμβας. Κάτι τέτοιο έπαθαν οι Αργεντινοί στα Φώκλαντ. Έριξαν τις βόμβες χτύπησαν τα πολεμικά πλοία των Βρετανών, μπήκαν οι βόμβες στα σωθικά των πλοίων, αλλά δεν εξερράγησαν. Γιατί δεν έφθασε ο χρόνος πτήσης των βομβών να οπλιστούν οι πυροσωλήνες τους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ μια υγιής βόμβα χωρίς να οπλιστεί και με μεγάλη θερμοκρασία, που αναπτύσσεται με την ταχύτητα και την πρόσκρουση της πέφτοντας από το αεροπλάνο, δεν εκρήγνυται. Άρα υγιείς βόμβες δεν είναι δυνατόν να εκραγούν όταν κείνται στο έδαφος με όσες φλόγες περαστικής πυρκαγιάς περάσουν από πάνω τους !

2ον : Οι βόμβες με τους μηχανισμούς τους, σίδερα είναι και φθορές παθαίνουν και η εκρηκτική ύλη τρέχει έξω. Για αυτό έχουμε τις κλιματιζόμενες αποθήκες για να μην φθείρονται ταχέως. Όσες όμως βόμβες από τις καθημερινές και περιοδικές επιθεωρήσεις χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες», «άχρηστες» απομακρύνονται και γίνεται και αφαίρεση εκρηκτικής ύλης που ρέει έξω από αυτές. Αφοπλίζονται και καταστρέφονται βάσει ειδικών διαδικασιών και διατάξεων.

3ον : Εικάζεται ότι στο στρατόπεδο Καράμπα οι σωριασμένες και παρατημένες βόμβες που είχαν χαρακτηριστεί άχρηστες και επικίνδυνες είχαν ξεχάσει να τις καταστρέψουν. Κι` ήρθε η φωτιά κι` έκανε αυτό που δεν έκαναν αυτοί. Γιατί φωτιά με την εκρηκτική ύλη ελεύθερη δεν θέλει πυροσωλήνα να οπλίσει. Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στο Μαρρί στην Κύπρο, πριν δέκα χρόνια περίπου. Εκρηκτικά, υλικά σωριασμένα και εκτεθειμένα στον ήλιο εξερράγησαν και σκόρπισαν τον θάνατο στην γύρω περιοχή.

Στην Κύπρο έπεσε βαρύς ο πέλεκυς της τιμωρίας σε ολόκληρη την διοικητική και πολιτική πυραμίδα, με τον τότε υπουργό Άμυνας να φυλακίζεται για βαρύτατη αμέλεια και να πεθαίνει στην φυλακή απο τον καημό του.

4ον : Πριν την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου τα όργανα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου που υπάγεται η Ν. Αγχίαλος είχαν συγκληθεί εγκαίρως κι` είχαν εξετάσει τους εποχιακούς κινδύνους των πυρκαγιών και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. ; Είχαν κληθεί να συμμετάσχουν ως όφειλαν και οι Διοικητές των Αεροπορικών Βάσεων όπως της 111ΠΜ .

Δ.Β.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις