Η Ελλάδα 70η παγκοσμίως ως προς την ελευθερία του Τύπου
Η χώρα μας έχασε 5 θέσεις σε σχέση με το 2020 (στην 65η θέση ήταν και το 2019, έχοντας κάνει άλμα 9 θέσεων αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια -το 2018 ήταν στην 74η θέση, το 2017 στην 88η θέση, το 2016 στην 89η, το 2015 στην 91η, το 2014 στην 99η, το 2013 στην 84η).
Στο κείμενο για το σύνολο της έκθεσης του 2020, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι παρότι η Ευρώπη και η Αμερική συνεχίζουν να προσφέρουν τις μεγαλύτερες ελευθερίες στον Τύπο, στις ΗΠΑ καταγράφηκε η μεγαλύτερη καθίζηση σε θέματα παραβάσιων και στην Ευρώπη μία επίσης «ευμεγέθης» στον δείκτη της κακομεταχείρισης δημοσιογράφων, με τις πράξεις βίας εναντίον τους να υπερδιπλασιάζονται σε ΕΕ και Βαλκάνια. Οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους αυξήθηκαν μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.
Η έκθεση έχει τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» και υπογραμμίζεται πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και την προσφυγική κρίση».
Φυσικά, η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Συνορα αναφέρεται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στο πρωθυπουργικό «γλέντι» στην Ικαρία που δεν προβλήθηκε από την ΕΡΤ ενώ υπογραμμίζει «η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ σε επετειακή εκδήλωση στα τέλη του 2020 και κακομεταχειρίστηκε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, και κρατήθηκε».
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η ελευθερία του Τύπου δοκιμάστηκε στην Ελλάδα το 2020. Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών ως μέρος των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του κορωνοϊού.
Ακόμα, επισημαίνει ότι τα ερευνητικά ΜΜΕ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό (σ.σ. για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» της λίστας Πέτσα). Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.
Όσον αφορά το «γλέντι» στην Ικαρία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπογραμμίζουν πως τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τους κανόνες του lockdown. Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά.
Ακόμα τονίζουν ότι μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων δημοσιογράφων συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων παράνομων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορία και κακομεταχειρίστηκε από την αστυνομία.
Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν μια επετειακή εκδήλωση στα τέλη του 2020 και κακομεταχειρίστηκε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, και κρατήθηκε. Υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει περιοχές για τον Τύπο.
Τέλος, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, σημειώνοντας πως τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, που ειδικευόταν σε θέματα εγκλήματος.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις