Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα κληθούν άμεσα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., για να αξιολογήσουν από κοινού τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει τα ιδρύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα σχέδια μόνο τεσσάρων ΑΕΙ –από τα 25 της χώρας– έχουν εγκριθεί
Την πύλη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα περάσουν οι πρυτανικές αρχές των μεγάλων ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε σε συνεργασία με τις ηγεσίες των δύο υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, να αξιολογηθούν τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόλις τέσσερα πανεπιστήμια –από τα 25 της χώρας– έχουν καταρτίσει ολοκληρωμένα σχέδια ασφαλείας, εγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση η αστυνομία να επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση εκτρόπων σε πανεπιστημιακούς χώρους, αφού έως τώρα οι πανεπιστημιακοί… σφυρίζουν αδιάφορα, και μεταθέτουν τις ευθύνες για τα του οίκου τους στην αστυνομία, παρά το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Ειδικότερα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν την κυβερνητική βούληση να αντιμετωπισθούν οι έκνομες καταστάσεις εντός των πανεπιστημίων, τη στιγμή που οι ηγεσίες των ΑΕΙ επιλέγουν να αποποιούνται τις ευθύνες τους. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μετά την εμπρηστική επίθεση σε σχολικά λεωφορεία και Ι.Χ. στου Ζωγράφου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εκτενείς ελέγχους σε δωμάτια των εστιών στη διπλανή πανεπιστημιούπολη όπου εντόπισαν, μεταξύ άλλων, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, κράνη, ρόπαλα, μπουκάλια, ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή ενός άνδρα από την Αργεντινή με ιταλικό διαβατήριο (φέρεται να είναι ζογκλέρ), μιας γυναίκας από τη Σουηδία και ενός αστέγου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη βρήκαν ελλειμματικές τις εξηγήσεις της ηγεσίας του ΕΚΠΑ για το πώς βρέθηκαν τρεις εξωπανεπιστημιακοί μέσα στην εστία (π.χ. ότι ήταν στο υπόγειο και πως δεν «έπιαναν χώρο»).
Από την άλλη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών συνελήφθησαν 49 άτομα και κατασχέθηκαν ναυτικοί πυρσοί, ξύλινα κοντάρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυροσβεστήρες, βαριοπούλα κ.ά.
Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα σχέδια ασφαλείας που έχουν καταθέσει για τα ιδρύματά τους – Μόλις τέσσερα από τα 25 έχουν καταρτίσει σχέδια εγκεκριμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Βλέπουμε κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια που ήταν τελείως ταμπού, πιο δραστικές παρεμβάσεις όπως αυτές που έκανε η αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο ή που είχαν γίνει το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που και η κοινωνία ζητάει. Αυτό είναι που θα διαφυλάξει, εντέλει, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από όλους εκείνους οι οποίοι εν τοις πράγμασι το υπονομεύουν», ανέφερε χθες (ΜΕGA) ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.
Από το 2019 έχουν γίνει περί τις 45 αστυνομικές επιχειρήσεις σε χώρους ΑΕΙ που ήταν κατειλημμένοι και αποδόθηκαν στο ίδρυμα προς αξιοποίηση. Οι περισσότερες ήταν στα κεντρικά ΑΕΙ, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το Αριστοτέλειο. Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας χθες στην «Κ», εστίαζαν στην απροθυμία των πρυτανικών αρχών των ιδρυμάτων να λάβουν μέτρα και να εφαρμόσουν τον νόμο. Ενδεικτικό είναι ότι ελάχιστα έχουν γίνει ως προς την κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίων ασφαλείας από τα κεντρικά ΑΕΙ.
Συγκεκριμένα, τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα από τον νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από το 2021, να καταρτίσουν και να κοινοποιήσουν στο υπουργείο Παιδείας και στο συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχέδια ασφαλείας. Για να εγκριθεί ένα σχέδιο από το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) του υπ. Προστασίας του Πολίτη πρέπει να προβλέπει εγκατάσταση συναγερμών και καμερών, έστω σε λίγα αλλά κομβικά σημεία. Επίσης, το σχέδιο πρέπει να προβλέπει πόρτες και σκάλες ασφαλείας και φυσικά εξόδους διαφυγής. Τέλος, ένα σχέδιο για να εγκριθεί πρέπει να λάβει υπόψη του π.χ. εάν τα κτίρια του ΑΕΙ εκτείνονται σε μεγάλο campus ή το πανεπιστήμιο είναι μικρό, περίκλειστο, με στενούς διαδρόμους και «παγίδες» για όσους εγκλωβιστούν σε αυτό σε περίπτωση κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα σχέδια των ΑΕΙ, που προβλέπουν λεπτομερώς μέτρα φύλαξης και επιτήρησης, έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών (θεωρείται το αρτιότερο), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βεβαίως, ακόμη κι εκεί όπου υπάρχουν σχέδια, όπως στο ΕΜΠ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μη εφαρμογή τους είναι οφθαλμοφανής, αφού δεν υπάρχουν ούτε φύλακες ούτε τουρνικέ (ο περιστρεφόμενος μηχανισμός που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας) στις εισόδους των πανεπιστημιακών κτιρίων. Μάλιστα για την απόκτηση εξοπλισμού τουρνικέ υπήρξε δωρεά από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο. Από τα υπόλοιπα 21 ΑΕΙ, επτά εμφανίζονται στα χαρτιά να έχουν εγκεκριμένα σχέδια, έξι έχουν ολοκληρωμένα αλλά όχι εγκεκριμένα σχέδια ασφαλείας και οκτώ βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία σύνταξης.
kathimerini.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις